10 bankszámla tipp, amit személyi kölcsön igénylés előtt kötelező tudni!

10 bankszámla tipp, amit személyi kölcsön igénylés előtt kötelező tudni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-12
 

Idén egyértelműen a személyi kölcsön a hitelpiac sztárja, nagyon sokan szeretnének ugyanis szabad felhasználású, fix kamatú kölcsönt igényelni. A hitelbírálat azonban egyre szigorúbb, ennek során pedig a bankok számára az igénylő bankszámlakivonata, bankszámlatörténete a leginkább árulkodó, sokan ezért itt véreznek el. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték a bankszámlákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat akkor, ha valaki személyi kölcsön felvételét tervezi.

Rendkívül sokan igényelnek mostanság személyi kölcsönt, ami annyiban érthető, hogy az eszeveszett (novemberben például 22,5 százalékos) infláció miatt érdemes előre hozni azokat a vásárlásokat, amelyeknél ez megoldható. Akár úgy is, hogy a vevő részben vagy egészben hitelből finanszírozza, ugyanis a hitelkamatok egyelőre bőven az infláció alatt vannak.

A Bankmonitor szakértői ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a bankok érthető okokból mind óvatosabbak, és szigorúan ellenőrzik, hogy az aktuális információk alapján az adós képes lesz-e rendben törleszteni. Ezzel kapcsolatban az igénylő bankszámlakivonata a leginkább árulkodó, hiszen ebből kiderülnek a bevételek és a kiadások egyaránt, valamint az is, ha valaki képtelen kijönni a keresetéből. Éppen ezért összegyűjtöttük a bankszámlákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel minden hiteligénylőnek érdemes tisztában lennie.

Hirdetés

Hirdetés

1. Legalább 2-3 hónap bankszámlamúlt kell!

Ahhoz, hogy személyi kölcsönt igényelhessen valaki, szinte minden esetben szüksége van bankszámlára, ráadásul olyanra, amire a jövedelme érkezik. Ez egyben azt is jelenti, hogy készpénzes jövedelemmel akkor is rendkívül nehéz hitelhez jutni mostanság, ha az egyébként nagy összegű és legális.

Nem elég azonban, ha valaki a hitel igénylésekor számlával rendelkezik, fel kell mutatni legalább 2-3 hónap számlamúltat is. Fontos, hogy teljes hónapról van szó, ha valaki például idén október 13-án nyitott bankszámlát, akkor legkorábban januártól vagy februártól lesz hitelképes.

2. Lehet más nevén a bankszámla?

Nem mindenki használ saját bankszámlát, gyakori például, hogy a családtagoknak közös számlájuk van, ami remekül működhet a mindennapokban, ha a pár közös kasszán van. Emiatt azonban akár el is utasíthatják a hiteligénylést, ugyanis többnyire elvárás, hogy a számla az adós nevén legyen. Amennyiben mindenképpen ilyen banknál igényelne valaki kölcsönt (például a kedvező kamat miatt), akkor bizony saját számlát kell nyitnia, majd megvárni a minimálisan előírt 2-3 hónapot, hogy meglegyen a szükséges számlamúlt.

Néhány bank elfogadja azonban a közös számlát akkor, ha a hitel igénylője nem csak használója annak, hanem önálló rendelkezési joggal is rendelkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendelkezési joggal bíró személy a számlán lévő pénzösszeggel szabadon rendelkezhet, például utalhat, csoportos beszedési és álandó átutalási megbízásokat hozhat létre és módosíthat, illetve készpénzt vehet fel személyesen és bankkártyával egyaránt.

3. Egy számlahasználó a többiek hitelképességét is lenullázhatja

Mivel a bankok a hitelbírálat során nagy körültekintéssel vizsgálják át a bankszámlán található tranzakciókat, a közös számla megtöbbszörözheti a bakik lehetőségét. Elég például, ha a számlát használók egyike online szerencsejátékra költ, ezzel a többiek hitelfelvételi esélyeit is lenullázhatja.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

4. Nem minden költés mutat jól egy bankszámlán

Sokan meglepődnek akkor, amikor a bank indoklás nélkül elutasítja a hiteligénylésüket, ám az ok sok esetben bizony ilyenkor is a számlaforgalomban keresendő. A bankok például kifejezetten figyelnek az online szerencsejátékra költött összegekre, mint ahogy a fizetős online erotikus tartalom is kizáró ok lehet. Nem erkölcsi aggályok miatt blokkolnak ezek miatt a bankok, inkább az olyan szenvedélybetegeket szeretnék elkerülni, akik nem képesek kordában tartani a pénzügyeiket.

5. Egy magánkölcsön is okozhat galibát

Előfordul, hogy ismerősök, barátok vagy családtagok adnak kölcsönt egymásnak, amivel az égvilágon semmi gond nincs, amennyiben minden az eredeti megállapodás szerint történik. Amennyiben azonban a bank azt látja a számlán, hogy a hiteligénylő minden hónapban egy meghatározott összeget utal valakinek, akkor rákérdezhetnek, hogy miről is van szó. Egy beszédes közlemény (pl. hitel 2. részlet) is árulkodó lehet, ami önmagában nem lesz oka az elutasításnak, ám esetleg csökkentheti a bevállalható hitel összegét.

6. Albérlet, gyerektartás fizetése átutalással

Ma már igyekszünk minél több számlát, kiadást utalással intézni, ami érthető, hiszen net- és mobilbankon keresztül kifejezetten olcsón, vagy akár díjmentesen is megtehetjük ezeket. (A CIB ECO Bankszámla – amennyiben Bankmonitoron keresztül igényelték -, az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag és a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számla esetében például ingyenes lehet az utalás, a csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízás teljesítése.)

Igen ám, de az olyan rendszeres utalásokkal, mint amilyen például egy albérlet vagy egy gyerektartás fizetése, a bank kiadásként fog számolni, emiatt pedig az alacsonyabb jövedelműek esetleg nem kapnak hitelt, vagy ha kapnak is, a reméltél csak kisebb összeget. Ez persze a bankok részéről logikus döntés, hiszen nekik bírálatnál vizsgálniuk kell, hogy a törlesztők kifizetését követően az adós képes-e megélni.

7. Nem jó, ha valaki rendszeresen mínuszba megy a bankszámláján

Gyakori, hogy a szolgáltatók a hónap végén, esetleg a hónap első napjaiban, a fizetés megérkezését megelőzően próbálnak meg levonni egy állandó átutalási vagy csoportos beszedési megbízásként beállított összeget. Ha gyakori, hogy nem, vagy csak részben teljesül ilyenkor a fizetés, akkor ez ugyancsak szemet szúrhat a hitelbírálónak. Érthető, hiszen ez azt jelzi, hogy az igénylő éppen csak, hogy kijön a jövedelméből, így egy pluszban bevállalt hiteltörlesztő még nehezebb helyzetbe hozhatja. Különösen negatív az, ha valaki például egy életbiztosítás díját nem tudja időben rendezni, hiszen ez tipikusan olyan hosszú távú kötelezettség, ami feltételez bizonyos pénzügyi fegyelmet.

8. Külföldi jövedelem, külföldi számla

Sok, Magyarországon élő honfitársunk dolgozik külföldön, közülük pedig jónéhányan nem magyar, hanem külföldi bankszámára kapják a jövedelmüket. Ez ma már a legtöbb bank esetében nem okoz problémát, ám a magyarországi lakcím természetesen feltétel.

9. Részben „zsebbe” kapott jövedelem

A bankok minden esetben az úgynevezett igazolt nettó jövedelem alapján határozzák meg a felvehető hitel és a bevállalható havi törlesztő összegét. Ennek természetesen a bankszámlán is látszódnia kell. Ezért, ha a jövedelem egy része „zsebbe” vándorol, akkor ez nem csak adózási szempontból törvénytelen, de akár a hitelképességet is blokkolhatja.

10. Nem minden bank fogadja el a Revolut és a Wise számlát

Korábban a bankok szinte egyáltalán nem fogadták el, ha Revolut vagy Wise számlára érkezett a hiteligénylő jövedelme, ám mostanra a helyzet némileg változott. Ez azt jelenti, hogy Revolut és Wise számlatörténettel is lehet próbálkozni néhány banknál, de persze feltétel, hogy az igénylő jövedelme látható módon ide érkezzen. (A Revolut és a Wise számlákról itt írtunk korábban részletesen.)

 

Hirdetés
Hirdetés