22,5% a novemberi infláció, a hitelkamatok a kanyarban sincsenek

22,5% a novemberi infláció, a hitelkamatok a kanyarban sincsenek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-08 Frissítve: 2022-12-09
 

Az ősz utolsó hónapjában az éves áremelkedés mértéke 22,5 százalék volt. Ennek fényében a drága lakáshitelek és személyi kölcsönök kamata teljesen más színben tűnik fel. 

A KSH adatai alapján 2022. novemberében az éves áremelkedés mértéke 22,5 százalék volt. Ezen belül az élelmiszerek 43,8 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 14,4 százalékkal, a háztartási energia 65,9 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk 13,8 százalékkal, a szolgáltatások pedig 9,0 százalékkal drágultak egy év alatt.

Az élelmiszereken belül az alábbi termékek ára nőtt a leggyorsabban:

  • A tojás ára 102,9 százalékkal emelkedett. (Nem tévedés, a duplájára.)
  • A kenyér 81,8 százalékkal kerül többe, mint egy éve.
  • A tejtermékek ára 79,0 százalékkal nőtt.
  • A sajtért 78,8 százalékkal kell többet fizetnünk.
  • A vaj és vajkrém ára 77,3 százalékkal kerül többe, mint egy éve.
  • A száraztészta árát 70,8 százalékkal emelték.
Jó tudni
November végéig az átlagos áremelkedés mértéke – az egyes hónapokban mért éves infláció számtani átlaga – 13,6 százalék. Hasonló decemberi inflációt feltételezve – ez a jelen helyzetben még mértéktartó becslésnek is tekinthető – a 2022-es évre érvényes átlagos áremelkedés 14,3 százalék lenne.

Hirdetés

Hirdetés

A hitelkamatok kanyarban sincsenek az áremelkedéshez képest

A bankok – reagálva a megváltozott piaci környezetre – érdemben megemelték a hitelkamatokat. Ugyanakkor még a jelenlegi „drága” kölcsönök kamata is messze elmarad az infláció mértékétől. Ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek értéke, vásárlóereje folyamatosan csökken. Vagyis a jelenlegi környezet még a magasabb hitelkamatok ellenére is elsőre kedvezőnek tűnik a hiteligénylők számára.

De mit is jelent ez a konkrét hiteltípusok esetén?

  • 20 millió forint lakáshitelt 20 éves futamidőre, fix kamattal, 500 ezer forint jövedelem mellett már 8,70 százalékos THM értéken is igényelhetünk. A banki ajánlatok átlag THM értéke 9,94 százalék, de még a legdrágább banknál is megkaphatjuk a kölcsönt 12,04 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett.
  • Sőt, még a személyi kölcsönöknél is hasonló a helyzet. A legolcsóbb 3 millió forintos személyi hitel THM értéke 14,29 százalék. ( 7 éves futamidő, fix kamatozás és 500 ezer forintos fizetés mellett.) Az összes bank ajánlatának átlagos THM értéke 16,08 százalék. De a legdrágább ajánlat teljes hiteldíj mutatója is 20,72 százalék, ami elmarad az éves inflációtól.
  • A folyószámlahitelek, hitelkártyák között kell keresgélnünk ahhoz, hogy a novemberi inflációs értéket meghaladó hitelkamatokkal találkozhassunk.
Fontos
Fontos kihangsúlyozni, hogy a hitelkamatok az elkövetkező évre, évekre, míg az ismert infláció az elmúlt évre érvényes, emiatt az összehasonlítás nem szerencsés. Azonban az MNB várakozási alapján a 2023-as évben is kétszámjegyű áremelkedéssel kell kalkulálnunk.

Mindig konkrét áru áremelkedését érdemes nézni

Természetesen az általános áremelkedés nem sokat árul el konkrét termékek, szolgáltatások megvásárlásakor. Ebben a helyzetben mindig az adott termék árváltozását érdemes nyomon követni. Például az infláció a 2017-2018-as évben 2,4, illetve 2,8 százalék volt. Az ingatlanárak ugyanakkor 12,2 illetve 14,4 százalékkal emelkedtek. A lakásvásárlást tervezők számára pedig ez utóbbi árváltozás volt a lényeges.

Mit tegyen, aki új autót vásárolna?

A jelenlegi inflációs helyzetet vizsgáljuk meg egy vadonatúj autó vásárlását tervező szemszögéből. Tételezzük fel, hogy a vételár 10 millió forint, a vevőnek viszont csak 5 millió forint megtakarítása van. Érdemes kivárni, vagy inkább igényeljen személyi kölcsönt az illető?

Nézzük meg a hitelfelvétel esetét; egy 5 millió forintos, 2 éves futamidejű személyi kölcsön törlesztőrészlete 231 161 forint. Összességében a két év alatt 5 547 864 forintot kell visszafizetni a hitelre, vagyis az autóért kicsivel több, mint 10,5 millió forintot kellene kifizetni két év alatt.

A kivárás esetén szembesülni kell az autó árának emelkedésével. Az elmúlt évben 24 százalékot drágultak az új autók: egy hasonló áremelkedés azt jelentené, hogy egy év után 12,4 millió forintot kellene fizetni a kérdéses járműért. Még akkor is 13,8 millió forintba kerülne a kocsi a második év végére, ha az áremelkedés megfeleződne, azaz 12 százalékra mérséklődne. Ez a vételár 3,3 millió forinttal haladja meg az kölcsönfelvétellel járó kiadásokat. Ekkora hozamot még a megemelkedő kamatkörnyezetben sem lehet reálisan elvárni a vásárló kezdetben meglévő 5 millió forintjától két év alatt.

Vagyis a hitelfelvétel reális döntés lehet pénzügyileg, hiszen a hitelkamatok nem érik el az infláció mértékét.

Minden kiadást kétszer meg kell gondolni

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy holnaptól mindenkinek több millió forint kölcsönt kellene felvennie és abból finanszíroznia a kiadásait. Sőt, a jelenlegi bizonytalan kamat-, és gazdasági környezetben a megfontoltság és óvatosság a két legfontosabb szempont, amit a döntések során figyelembe kell venni.

Nagyobb értékű, felesleges árut nem szabad megvásárolni hitelből, adott esetben még saját megtakarításból sem. Ugyanakkor a fontos kiadásokat még hitelből is érdemes lehet megfinanszírozni.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés