10 dolog, amit tévesen tudhattunk korábban a Babaváró hitelről!

10 dolog, amit tévesen tudhattunk korábban a Babaváró hitelről!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-28 Frissítve: 2019-07-17
 

Az elmúlt hónapokban komoly érdeklődés övezte az „ingyen” pénznek is tekinthető Babaváró támogatást. A konstrukció igénylésének feltételei számtalanszor megváltoztak, átalakultak, emiatt sokan mind a mai napig nem lehetnek tisztában néhány kritériummal. Most a megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba és eloszlatni az esetleges félreértéseket.

1. A kismamáknak nem kell sietniük az igényléssel!

A Babaváró hitelt csak július 1-jét követően lehet beadni a bankokhoz, a kamatmentesség és a törlesztés felfüggesztése szempontjából pedig az igényléskor már megszületett gyermekek nem számítanak. Ezért sok július elejére kiírt kismama aggódott, vajon el tudják-e intézni a támogatás igénylését még a szülést megelőzően. A Magyar Közlönyben megjelent változtatások értelmében megnyugodhat minden gyermeket váró fiatal pár. Amennyiben július 1. és július 31. között születik gyermekük, és a Babaváró hitelt július 31-ig megigényelik, akkor járni fog nekik a kamattámogatás, valamint a három éves törlesztési moratórium.

Hirdetés

Hirdetés

2. A gyermeknek az igénylést követően kell születnie

Július 31-et követően még mindig fennállhat annak az esélye, hogy gyermekünk a szerződés aláírását megelőzően születik meg. Ezt a problémát is megoldották a tegnapi módosításokkal, ugyanis már akkor jogosultak lehetünk a támogatásokra, ha babánk az igénylést követően születik, függetlenül attól, hogy mikor kötjük meg ténylegesen a szerződést.

3. A Babaváró támogatásnak 75 százaléka fogadható el önerőként.

A lakásvásárlás előtt állókat érdekelheti ez a kérdés, hiszen nem mindegy, hogy az önerőnket teljes egészében helyettesíthetjük-e a Babaváróval. Eddig sokféle választ kaphattunk ezzel kapcsolatban, ám mostanra megszületett az iránymutatás: a Babaváró hitel 75%-át támogatásként, míg 25%-át hitelként kell figyelembe venni abban az esetben, ha ingatlanvásárlásra kérnénk a kölcsönt és szeretnénk mellé lakáshitelt is igényelni. Ez a szabály követendő akkor is, ha a Babaváró hitel szerződéskötését követően 90 napon belül igényelnénk meg lakáshitelünket.

4. Nem automatikus a törlesztőrészlet szüneteltetése.

Az első és második gyermekünk születésekor kérhetjük 3 évre a törlesztőrészletünk szüneteltetését, ezen időszak alatt semmit se kell fizetnünk a Babaváró hitelre. Fontos azonban, hogy ez nem automatikus, mindenképp be kell adnunk erre vonatkozó kérelmünket a bankhoz.

5. A szüneteltetés alatt a kezességvállalási díjat se kell fizetnünk.

Sokáig úgy tűnt, hogy a szüneteltetés csak a tőkefizetés alól ad mentességet, viszont a kezességvállalás díját fizetnünk kell ezen időszak alatt is. A helyzet végül kedvezőbb lett: semmit sem kell fizetnünk a szüneteltetés 3 éve alatt.

6. A szüneteltetéshez a második gyermeknek nem kell a futamidő első 5 évében megszületnie.

Először úgy tudtuk, a második gyermeknek a futamidő első 5 évében kell megszületnie ahhoz, hogy kérhető legyen a törlesztés szüneteltetése. Jó hír, hogy végül nincs ilyen megkötés: a második gyermek a futamidő alatt bármikor megszülethet, és kérhető rá a törlesztőrészlet szüneteltetése. Azaz a kérelmünk beadását követően a hitel törlesztőrészleteit 3 éven keresztül nem kell fizetnünk.

7. Hitelkiváltásra is igényelhető a Babaváró.

Több helyen olvashattuk, hogy ebből a kölcsönből nem törleszthetjük elő meglévő hiteleinket. Ez azonban nem igaz, a Babaváró támogatás szabad célú, így a kapott pénzösszegből akár előtörleszthetjük más kölcsönünket is. Sőt, van olyan pénzintézet, ahol kifejezetten kiváltásra is megigényelhető a kölcsön. Ez azért előnyös, mert a kiváltandó hitelek törlesztőjével már nem kell a banknak számolnia a jövedelem terhelhetőségének vizsgálatakor, így ugyanaz a jövedelem magasabb hitelösszegre lehet elégséges.

8. Ha elválunk a gyermek megszületését követően, akkor elveszítjük a kamatmentességet.

Ez igaz, válás esetében a hitelt a továbbiakban normál, piaci kamatokkal kell tovább fizetnünk, sőt az eddig kapott támogatást is vissza kell fizetnünk. Ha a futamidő első 5 évében már született gyermekünk, akkor a korábbi támogatás visszafizetése alól mentesülhetünk, de a továbbiakban a hitelünk már nem lesz kamatmentes.

9. Ha elutasítják a kérelmünk, akkor nem adhatjuk azt már be más bankhoz.

A Babaváró hitel valóban csak egyszer igényelhető, emiatt alaposan meg kell gondolnunk, hogy hol és mekkora összeget szeretnénk felvenni. Viszont sokan félreértik ezt a kitételt és azt gondolják, ha egyszer elutasítják a kérelmüket, akkor már nem kaphatnak támogatást. Ez nem igaz, az esetleges elutasítást követően újra beadható az igény, akár más bankhoz is, ám ha felvettünk már valahol egy kisebb összeget, akkor a 10 millió Ft-ból fennmaradó részt a későbbiekben már nem kaphatjuk meg.

10. Elfogadható a külföldi TB jogviszony?

Erre a kérdés sajnos többször változott az utóbbi időben a válasz. Jelenleg egyetlen bank sincs, amely elfogadná azt, hogy az utolsó 180 napban külföldi TB jogviszonya van az igénylőknek.  A 3 éves TB elvárásba beleszámít a külföldi jogviszony is, de abból az utolsó 180 napnak már mindenképpen magyar jogviszonynak kell lennie.

Ingatlanvásárlásra fordítanád a Babaváró támogatást, és szeretnéd azt kiegészíteni lakáshitellel? Akkor az alábbi kalkulátorral keresd meg a legkedvezőbb lakáshitel-ajánlatot, majd küldd el részünkre az elérhetőséged, hogy szakértőnk felvehesse veled a kapcsolatot, majd összeállíthassa számodra a megfelelő Babaváró+lakáshitel finanszírozási portfóliót.

Cikkünket 2019.07.17-én frissítettük.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
1
Hirdetés