10 ezer forintot spórolhatsz a bankszámláddal, ha erre figyelsz!

10 ezer forintot spórolhatsz a bankszámláddal, ha erre figyelsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-03 Frissítve: 2021-12-29
 

A bankok a kedvezményes számlavezetési díjért cserébe elvárják, hogy rendszeresen pénz érkezzen a számládra. Ha megfelelsz a bankod által előírt jóváírási feltételeknek, a számlavezetési díjadból éves szinten akár 9–10 ezer forintot is megspórolhatsz! Azonban nem mindegy, hogy a jóváírás milyen jogcímen és hány részletben érkezik meg a számládra! Mutatjuk a részleteket!

Manapság megszokott, hogy a folyószámládra havonta jóváírásnak kell érkeznie ahhoz, hogy a bankodnál kedvezményesen vezessék a számládat. De vajon melyik pénzintézet nézi árgus szemekkel, hogy az összeg miként landol a számládon? A kérdés nem új keletű. Az ügyfelek ugyanis évek óta azzal szembesülnek, hogy a pénzintézeteknek már az sem mindegy, hogy a pénzedet miből szerzed, vagy épp honnan érkezik hozzájuk.

Jóváírás érkeztetésének szempontjából a következő 2 tényező befolyásolhatja, hogy a bankod milyen számlavezetési díjat számít fel a már meglévő számládra:

  1. Honnan jön, és miből származik az érkezett összeg?
    • Munkavállalói jövedelem, munkabér
    • Egyéni vállalkozói jövedelem
    • Bármilyen más jogcímen érkező jóváírás
  2. Maximum hány alkalommal érkezhet meg az elvárt jóváírás?

1. Tipikusan az első kérdésnek megfelelő eset, amikor az egyik banknál lévő számládról utalsz egy másik pénzintézetnél lévő bankszámládra. Utóbbi rendszere pedig bizonyos paraméterek alapján (pl. csoportos átutalásként érkezik-e a pénz vagy sem) kiszűri, hogy munkabérnek tekinti-e a jóváírt összeget.

A másik eset, amikor az egyik banknál KATA-s vállalkozóként azt tapasztalod, hogy a kiállított számlák ellenértéke folyamatosan érkezik a lakossági folyószámládra, de a pénzintézeted mégis beterheli a számlavezetési díjat. Ennek az az oka, hogy létezik olyan bank is Magyarországon, amelyiknél a KATA-sként érkező jövedelmed nem számít munkabér érkeztetésnek.

A 2018. év decemberi banki hirdetmények és kondíciós listák szerint általánosan az Erste Banknál és az OTP Banknál vezetett folyószámládnál kell figyelned arra, hogy a bankod jövedelemérkeztetésnek számítsa a bankszámládra érkezett jóváírást. Erre azért van szükség, mert ez a két bank a számlavezetési díjadból csak akkor nyújt kedvezményt, ha a havonta számládra érkező pénz munkabér formájában érkezik. Tehát hiába utalod át a munkabéredet egyik bankból a másikba, az így érkezett összeget ez a két bank már nem tekinti munkabérnek.

2. A többi banknál jelenleg más a helyzet, azt azonban gyakran előírják, hogy a bankon kívülről havonta tetszőleges jogcímen érkező jóváírás a számlavezetési kedvezményhez legfeljebb hány részletben érkezhet. Amennyiben a maximálisan figyelembe vehetőnél többször érkezik jóváírás, akkor a pénzintézet megvizsgálhatja, hogy az elvárt mértékű jóváírás az előírt mennyiségből is megtörtént-e. Ha igen, akkor megadja a kedvezményt, ha viszont nem, akkor terhelheti a normál számlavezetési díjat. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a bankok általában maximum 2-3 részletből várják az előírt jóváírás teljesítését.

Az alábbi táblázatban összegeztük, hogy melyek a legolcsóbb bankszámlák nettó 150 ezer Ft jövedelemhez. Az egyértelműség kedvéért narancssárga háttérszínnel jelöltük az OTP Bank Smart Szolgáltatáscsomagját, mivel a legolcsóbb számlák közül egyedül ennél fontos, hogy munkabérként érkezzen a jóváírás.

A táblázat alján található szempontok szerint használva a számládat (és legalább nettó 150 ezer Ft jövedelem érkezése esetén), a mindenki számára elérhető számlacsomagok közül csak az első éves díjakat figyelembe véve a fentiek jönnek ki a legolcsóbbra. Arra mindenképp figyelj, hogy a CIB ECO bankszámla csak az első évben díjmentes, az 1. év letelte után megszűnik a Bankmonitoros kedvezmény! Azt is fontos tudnod, hogy kizárólag a Bankmonitoron keresztül intézve kaphatod meg ezeket a kondíciókat, a CIB Bankba besétálva a fentiekkel eltérő költséggel fogsz találkozni!

Az OTP Bank Smart számlacsomagjának második helye a táblázatban egyáltalán nem meglepő. Azonban nagyon fontos megjegyezned, hogy ilyen alacsony díjakkal csak akkor szembesülsz, ha a számládra az elvárt mértékű MUNKABÉR érkezik. Ellenkező esetben minden hónapban megvizsgálja a bank, hogy az utolsó 4 hónapból legalább 2 hónapban érkezett-e az elvárt mértékű jövedelem. (A számlanyitást követő első 4 hónapban a bank attól függetlenül megadja a kedvezményt, hogy érkezett-e a munkabér a számládra.) Ha megfelelsz a fenti feltételeknek, akkor kedvezményesen vezeti a bank a számládat, de ha nem a feltételek szerint érkezik a munkabéred, akkor havi szinten újabb 719 Ft-tal megterhelik a számládat. Ez pedig éves szinten akár már 8 628 Ft többletköltséget is jelenthet számodra.

A legolcsóbb számlacsomagok közé a fentieken kívül még a Gránit Bank Digitális számlacsomagja, a MagNet Bank Diamond számlacsomagja és az UniCredit Bank Tripla számlacsomagja került be. Mindhárom banknál bármilyen jóváírásból elfogadják a feltételek teljesítését.

Ahogy már említettük, az OTP-n kívül még az Erste Banknál is azzal szembesülhetsz, hogy ha jóváírásként nem munkabér érkezik a számládra, akkor többe kerül a számlavezetés. Az Erste EgySzámla díjcsomagjánál (a fenti táblázatban feltüntetettek szerint használva a számládat) 219 Ft-os havidíj helyett 1 035 Ft-ot vonnak le a számládról. Ez éves szinten már 9 792 Ft többletterhelést jelenthetne.

Ha kíváncsi vagy, melyik bankszámla passzol Hozzád a legjobban, válaszd ki a Bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Hirdetés
Hirdetés