10% feletti garantált hozam… De mi történik, ha…? A lakástakarék rejtelmei

10% feletti garantált hozam… De mi történik, ha…? A lakástakarék rejtelmei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-13 Frissítve: 2021-08-06
 

„Mi történik, ha nem tudom ideiglenesen fizetni a havi díjat? Ha a szerződés lejáratánál még nem találtam meg a megfelelő lakást? Ha többet szeretnék fizetni?” – néhány kritikus kérdés a több, mint 10%-os hozamot fizető lakástakarék pénztári megtakarításról. Ti kérdeztétek, a Bankmonitor.hu válaszol.

  1. „Mi történik, ha megkötöm a 4 éves szerződést és ideiglenesen, pár hónapig nem tudom fizetni a havi díjat?”

Röviden: semmi. Nem szünteti meg a szolgáltató a lakástakarék szerződést. Az elmaradt díjak később – az anyagi helyzet rendeződésével – pótolhatók. A szabályozói előírások következtében azonban a rendszertelen díjfizetésnek negatív hatása van az állami támogatásra (arra az időszakra vonatkozóan, ahol a befizetések elmaradoztak).

  1. „Mi történik, ha lejárt a szerződés, de hónapokig nem találom még meg az ideális lakást?”

Nem jelent problémát. A havi befizetések is folytathatók egészen a szerződés kötést követő 10 évig. Részleges negatív következménye a szerződés módosítás nélküli továbbfizetésnek abban az esetben lehet, ha az LTP szerződéshez közvetlenül kapcsolódva szeretnénk hitelt felvenni, azaz a lakáshitel felvétel nem függetlenül történik meg.

  1. „Mi történik, ha bármilyen oknál fogva nem tudom elkölteni lakásra az LTP-ben összegyűjtött pénzt?”

A befizetett összeghez kamatokkal együtt hozzájuthatunk, de elesünk az állami támogatástól. Ebben az esetben közel azonos lesz a rendelkezésre álló összeg, mintha egy megtakarítási számlán gyűjtöttük volna a pénzünket. De csak közel azonos, mivel a megtakarítási számlának jellemzően nincs havi 150 Ft-os számlavezetési díja és egyes akciós időszakokban a kamatozása is magasabb tud lenni.

  1. „Növelhetem a havi befizetést?”

Minden további nélkül. Arra azonban érdemes figyelni, hogy állami támogatás csak havi 20 ezer Ft-os befizetésig jár. Ha ennél több pénzünk van havi befizetésre, akkor közeli hozzátartozó nevére érdemes egy újabb szerződést kötni. Természetesen nem bünteti senki, hogy 20 ezer Ft-nál mégis többet fizessünk be egy szerződésre, de a tényleges hozamunk ebben az esetben alacsonyabb lesz a maximált állami támogatás miatt.

  1. „Hogyan igazolhatom a lakáscélú felhasználást?”

Számlával. A felhasználási kör rendkívül széles a felújítási munkálatoktól az építésen át, a beépített műszaki berendezésekig.

  1. Kombinálható a lakástakarék CSOK-kal, 10+10 millió Ft-os támogatással/támogatott hitellel?

Igen, minden további nélkül.

 

Számolj Te is lakástakarék-pénztár kalkulátorunkkal! Ne hagyd ki a 30%-os állami támogatást, mely több, mint 10%-os éves hozamot eredményezhet 4 éves megtakarítással:

lakastakarek_cta

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés