10 meghökkentő esemény, melyek mellett jövőre sem unatkozhatunk

10 meghökkentő esemény, melyek mellett jövőre sem unatkozhatunk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-15 Frissítve: 2021-07-01
 

Ahogy közeledik az év vége, egyre jobban izgatja a befektetők fantáziáját is, hogy vajon mit várhatnak majd a következő évtől. Ilyenkor több elemzőház is összeszedi, hogy melyek azok a gazdasági történések, amelyek a nagy meglepetést okozhatnának. Most a Saxo Bank elemzését szemeltük ki, ami a tíz legmeghökkentőbb esemény számbavételére vállalkozik 2017-re.

Annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy egy olyan éven vagyunk túl, ami már önmagában sok váratlan eseményt hozott, elég csak a Brexitre, vagy Trump győzelmére gondolni az amerikai elnökválasztáson. Ugyan a Saxo Bank elemzői által előre jelzett eseményeknek a realitása nem túl nagy, mindenesetre a befektetőknek érdemes felkészülni rájuk, mert 100%-osan nem lehet őket kizárni. Íme, a Saxo Bank tíz hihetetlen jóslata a 2017-es évre.

1) A kínai növekedés újból felpörög, csúcsra kerül a tőzsde

Kínában már évekkel ezelőtt bizonyossá vált, hogy az eddigi növekedési modell, ami elsősorban a feldolgozóiparon és infrastrukturális beruházásokon alapult, már elérte a határait. Ezért számos lépést tettek annak érdekében, hogy egészségesebb legyen a gazdaság szerkezete, például a növekedés is egyre inkább a belföldi fogyasztáson alapul. A Saxo Bank elemzői szerint a hatások már jövőre érződni fognak, így a szolgáltatóipar bővülésének köszönhetően 8 százalékos növekedést is elér az ország, ami a Sanghai Composite tőzsdeindexet is az 5000 pontos szint fölé repíti.

Hirdetés

Hirdetés

2) Az amerikai jegybank nem engedi elszállni a kötvényhozamokat

A Saxo Bank várakozásai alapján a dollár és az amerikai kamatok kifejezetten kedvezőtlen időszakot fognak átélni 2017-ben. Ennek oka az új amerikai elnök gazdasági intézkedéseiben keresendő, aminek hatására a 10 éves amerikai államkötvény hozama a 2 százalékos szintet is eléri, ami piaci pánikot okoz. A katasztrófa hatására a Fed sem fog tétlenkedni, és a 10 éves államkötvények hozamát nem engedi 1,5 százalék fölé emelkedni. Ez viszont megfékezi az eladási hullámot a világ tőzsdéin, és az elmúlt 7 év legnagyobb kötvénypiaci emelkedéséhez vezet.

3) A vállalati csődök aránya meghaladja a 25%-ot

Jelenleg azt lehet mondani, hogy egy kockázatosabb vállalat kötvénye átlagosan az esetek 3,77 százalékában csődöl be, ami viszont az amerikai gazdaság hanyatlása idején 1990-ben, 2000-ben, és 2009-ben rendre 16, 10 és 12 százalék volt. Ezzel szemben a Saxo Bank esélyesnek tartja, hogy 2017-ben a 25 százalékot is elérje a becsődölt cégek aránya. Ezt azzal indokolják, hogy a központi bankok intézkedései elérték a határukat, így nem nagyon lehet elejét venni a kamatok emelkedésének.

4) Felejtsük el a Brexitet, az angolok az EU-ban maradnak

Az egyre inkább növekvő populizmusnak köszönhetően az EU együttműködő álláspontra kényszerül az Egyesült Királysággal szemben, és a tárgyalási folyamatok során sikerült közös nevezőre jutni a kényes kérdéseket illetően. Ennek eredményeként az angolok az EU-ban maradnak, és a font a 0,73-as szintig tud erősödni az euróval szemben.

5) A réz szerencséje leáldozik

A réz az amerikai elnökválasztás egyik győztesének számít, hiszen Trump jelentős infrastrukturális beruházásokat lengetett be, ami a réz iránti keresletet is fokozhatja. Azonban elképzelhető, hogy az ígéretekből egy jó része nem is valósul meg, ami ha tudatosul a befektetőkben, a réztől való elfordulást okozhatja.
1

6) A Bitcoin emelkedésbe kezd

A nagyszabású amerikai költségvetési költekezés elősegíti az amerikai gazdaság növekedését, de a dollár erősödését is előidézi. Ez arra készteti a feltörekvő országokat, hogy a dollár helyett új finanszírozási forma után nézzenek, ami előtérbe helyezi a virtuális devizákat, mint amilyen a Bitcoin.

7) Az amerikai egészségügyi reform pánikot okoz

A Saxo Bank szerint megvan az esélye, hogy a befektetők hamar kiábrándulnak az egészségügyi vállalatok részvényeiből, mert az új elnöknek mégsem sikerül hatékonyan megreformálni az egészségügyi rendszert. Az intézkedés 50 százalékos visszaesést is okozhat a szektor részvényeiben.

8) A mexikói peso erőre kap

Trump a választási kampány során igen ellenséges hangot ütött meg Mexikóval szemben, ami megválasztását követően a mexikói fizetőeszköz gyengülésében is megmutatkozott. A Saxo Bank azonban azt az álláspontot hangoztatja, hogy könnyen visszanyerheti az erejét a peso, mivel amerikai elnök azonban nem biztos, hogy megvalósítja ígéreteit.

9) Az olasz bankok nyújtják a legjobb teljesítményt

Idén számos problémát lehetett hallani az európai bankok körül, melyek közül az egyik legkiemelkedőbb a Deutsche Bank körüli botrány volt. Azonban az olasz bankok sincsenek túl jó állapotban, tőkehiánnyal küzdenek és a részvényeik is mélyrepülésben vannak ebben az évben. A Saxo Bank elemzői ennek ellenére esélyesnek látják, hogy az olasz bankpapírok 100 százalékot emelkedjenek, mivel képessé válhatnak a nem-teljesítő hiteleiktől megszabadulni.

10) Az EU növekedését közös kötvények kibocsátása indíthatja be

A már régóta tervezett európai közös kötvények 1000 milliárd euró értékben kibocsátásra kerülnek, melyeknek elsődleges célja, hogy az infrastrukturális beruházásokat és a térség integrációját elősegítsék.

Hirdetés
Hirdetés