100 millió Ft-os profitkülönbség cégednél: adóoptimalizálás, vagy hitelképesség

100 millió Ft-os profitkülönbség cégednél: adóoptimalizálás, vagy hitelképesség
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-28
 

Helyszín: magyar vállalkozói szféra. Minden szereplőben DNS szintig kódolva van a „minél kevesebb adófizetés”, elsődleges cél, hogy plusz költségeken keresztül kivonásra kerüljön a profit. Másfél évvel ezelőtt azonban valami gyökeresen megváltozott: megjelent a növekedési hitel a maga fix 2,5%-os maximális kamatszintjével akár 10 évre. Ez azonban érdemi profit felmutatása nélkül nem megszerezhető. Jön tehát az égető kérdés: hitelképesség és olcsó hitel, VAGY minimalizált adófizetés? Egy átlagos cégen keresztül bemutatjuk, hogy a különbség ugyanannál a cégnél éves szinten több tízmillió, vagy akár 100 millió forint plusz profit lehet.

Adott egy vállalkozás: éves szinten 800 millió Ft bevételt termel. A valós profitabilitása 15%, azaz 120 millió Ft adó előtti profitot képes elérni. A tulajdonos természetesen dilemmázik: miért fizessek adót? Töpreng:

  1. alkalmazzam a szokásos megközelítést: legyen „plusz nullás” a cégem (a bevétel 1% lesz a kimutatott profit) VAGY
  2. mutassam ki a valós profitot és fizessem meg az adót

 A két megközelítés drasztikusan eltérő hatással van a cég hitelképességére. 

Az első esetben (adóminimalizálás) a cég adó előtti profitja 8 millió Ft lesz (és fizet 800 ezer Ft éves nyereségadót). A hitelképesség megítélésénél a bankok konzervatív megközelítésben a megtermelt működési profit felével számolnak, mint tőke és kamattörlesztésre fordítható összeg. Ebből 4 millió Ft éves adósságszolgálat adódik, mely figyelembe véve a növekedési hitel 2,5%-os kamatszintjét
39 millió Ft 10 éves beruházási hitel felvételét teszi lehetővé.
(Feltételezve azt az esetet, hogy a bankok az 1%-os profitabilitást nem tartják papírvékonynak, ami a legkisebb nehézség esetén eltűnik és ezért nem is minősítik hitelképesnek a céget.)

A második esetben az adózás előtti eredmény az árbevételre vetített 15%-os profitabilitással 120 millió Ft, ami a fentiekben bemutatott módon 60 millió Ft éves adósságszolgálatot és
585 millió Ft 10 éves beruházási hitel felvételét teszi lehetővé.
Ez utóbbi esetben 800 ezer Ft éves nyereségadó helyett 12 millió Ft adót fizetett a tulajdonos.

Megéri a 11,2 millió Ft plusz adófizetés?

Számításaink során abból a feltételezésből indulunk ki, hogy egy beruházás elvárt megtérülése minimálisan 10% ma a magyar vállalkozói szférában. A 15-20%-ot lényegesen reálisabbnak látjuk, de maradjunk konzervatív megközelítésben 10%-nál. Ez azt jelenti, hogy az első esetben (adóminimalizálás) a társaság a 39 millió Ft-os elérhető beruházási hitellel a tulajdonosnak 3,9 millió Ft plusz éves profitot fog termelni. A második esetben a plusz profit 58,5 millió Ft.

Ez eddig közel 55 millió Ft profit különbséget jelent a magasabb hitelképességen keresztül. Ezt az összeget azonban még csökkentenünk kell a meglévő tevékenységen kimutatott valós profit többlet adójával (11,2 millió Ft) és így jutunk el a nettó különbségig, mely

 éves szinten 43,4 millió Ft profit többlet pusztán a magasabb hitelképesség következtében! 

Fenti példa összefoglalása egy leegyszerűsített táblázatban:

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ha a beruházás nem 10%, hanem 20%-os megtérülést hoz a tulajdonosnak, akkor a 43,4 millió Ft nettó többlet profit 98 millió Ft-ra emelkedik!

Kétségtelen tény, hogy az adófizetés fájdalma azonnal érződik a banki utalás elindításakor, míg a tiszta adózási megközelítés révén elérhető többlet hitel, majd az abból eredő többlet profit hatása csak hosszabb távon. A vállalkozás azonban már csak ilyen…

Példánkban sok mindent leegyszerűsítettünk, a hitelképesség, a megítélhető hitel nagyságánál a bank vizsgálni fogja többek között:

  • a vállalat már meglévő kötelezettségeit
  • a saját tőke nagyságát (mely érdemben korlátozza a maximális hitelösszeget)
  • beruházási hitel esetén a hosszú távú üzleti terv megalapozottságát
  • a beruházáshoz rendelkezésre álló önerő nagyságát
  • a tulajdonos és a cég üzleti múltját

A bankok hitelezési hajlandósága Magyarországon jelentős mértékben nőtt 2014 eleje óta. Érdemes végiggondolni minden cégtulajdonosnak a saját stratégiáját adó és hitelképesség vonalon…

Alábbi formunk kitöltésével megtudhatod, hogy a növekedési hitel alapvető előírásainak megfelel-e céged:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés