Hétfőtől tényleg 5 másodpercen belül megérkezik az utalásom? Valóban utalhatok éjjel is? 12 kérdés-válasz az azonnali utalásról

Hétfőtől tényleg 5 másodpercen belül megérkezik az utalásom? Valóban utalhatok éjjel is? 12 kérdés-válasz az azonnali utalásról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-25 Frissítve: 2020-09-02
 

Március 2-án teljesül sokak régi álma: ezt követően az elutalt összeg 5 másodpercen belül megérkezik a fogadó fél számlájára. Történhet ez hajnalban, az éjszaka közepén, vagy akár hétvégén. Van azonban néhány gyakorlati kérdés, amellyel jó tisztában lenned.

1. A nap bármely szakában – akár éjjel is – működik az azonnali utalás?

Igen. Március 2-től a nap bármely szakában, éjjel vagy akár hétvégén is utalhatsz pénzt egy tetszőleges másik magyar bankszámlára, az összegnek pedig elvileg 5 másodpercen belül meg kell érkeznie.

2. Jól hangzik, de most (vagyis március 2. előtt) mennyi idő alatt érkezik meg az utalásom?

Jelenleg a belföldi forintutalások jellemzően 1-2 órán belül érkeznek meg. Ennél is fontosabb azonban, hogy ez csak a munkanapokon igaz, ráadásul a 17 óra utáni utalások esetében az 1-2 órás határidő a következő munkanapra vonatkozik. Így előfordulhat, hogy az általad péntek este elutalt összeg csak hétfőn reggel érkezik meg a másik számlára.

Hirdetés

Hirdetés

3. Bármekkora összeget elutalhatok 5 másodpercen belül?

Első körben 10 millió forint lesz az így elutalható pénz összeghatára, hogy ez később hogyan változik, arra nézve nincs információnk.

4. Március 2-től akár külföldre is utalhatok pénzt pillanapok alatt?

Első körben az azonnali utalás lehetősége Magyarországon belül lesz csak elérhető, de az MNB szerint a rendszert úgy fejlesztették, hogy később az EU-n belül is működjön a dolog.

Ha azonnali utalás nem is érhető el jelenleg külföldi utalások esetén a tranzakció díja jelentősen csökkenthető, amennyiben a Transferwise szolgáltatásán keresztül adják meg a megbízást.

5. Minden utalás megérkezik 5 másodperc alatt?

Keveset hallani erről, de nem! Ugyanis az azonnali átutalást két lépcsőben vezetik be. Első körben, vagyis március 2-től az egyszeri forint átutalások „gyorsulnak fel”, míg a csoportos beszedési megbízások, valamint a vállalatok kötegelt és értéknapos utalásai csak szeptemberben kerülnek be a körbe. A családi pótlék és a nyugdíj azonban továbbra is az úgynevezett éjszakai elszámolásban marad. Az MNB szerint 2-3 év telhet el addig, amíg az összes utalásra kiterjesztik az 5 másodperces limitet.

6. Akár bankfiókból is utalhatok?

Kizárólag a netbankon vagy mobilbankon keresztüli utalásokra vonatkozik mindez, ha bankfiókból kezdeményez valaki pénzküldést, akkor az továbbra is 1-2 órán belül ér célba.

7. Mi történik akkor, ha akadozik a kommunikációs rendszer? Hiszen most is előfordul, hogy a mobil POS terminálok gyenge internetkapcsolata miatt nehézkes a kártyás fizetés.

Mivel az azonnali utalások online felületen történnek, netes vagy mobilbankon keresztül, itt is számít a hálózat aktuális leterheltsége, valamint az internetkapcsolat minősége. Törvényi előírás azonban, hogy ha a tranzakció nem teljesül 20 másodpercen belül, akkor sikertelen tranzakcióként elutasításra kerül.

8. Az én bankomra is érvényes lesz az 5 másodperces előírás?

Magyarországon – szemben az európai gyakorlattal – nem önkéntes, hanem kötelező jelleggel vezetik be az azonnali utalási lehetőséget, emiatt minden hazai banknál elérhető lesz a szolgáltatás.

9. Hallottam, hogy már nem kell tudni a címzett bankszámlaszámát sem ahhoz, hogy utalni tudjak neki? De akkor hogyan lehet valaki biztos benne, hogy jó „címre” megy a pénz?

Valóban fontos újdonság, hogy a számlatulajdonosok a számlaszámuk mellett megadhatnak úgynevezett másodlagos azonosítókat is, például mobilszámot vagy e-mail címet. Erről minden esetben a számlavezető bank felé kell nyilatkozni, ahol a másodlagos azonosítókat rögzítik, és ezt követően lehet csak pénzt utalni ezekkel. A bankok a másodlagos azonosítókat évente kötelesek ellenőrizni, és ha az ügyfél nem nyilatkozik arról, hogy még „élnek”, törlik azokat a rendszerből.

10. Mi történik akkor, ha beállítottam magamnak egy telefonszámot, amit azután megszüntetek? Vagy ha nem használok tovább, esetleg törlök egy ilyen email postafiókot?

Az, hogy valaki ismeri a banknál berögzített, másodlagos azonosítóként használt telefonszámunkat vagy email címünket, még nem jelenti azt, hogy hozzáfér bármilyen pénzügyi adatunkhoz, például a számlaegyenlegünkhöz, legfeljebb utalni tud az azonosító megadásával a részünkre. Az ilyen változásokat azonban a bank felé azonnal jelezni kell!

11. Az azonnali utalással megjelennek majd a csalók is? Mire számíthatok ezt illetően?

Biztosan lesznek majd ügyeskedők, akik megpróbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan emberektől. Ennek ellenére egy kis elővigyázatossággal ezek megelőzhetők. Fontos, hogy csak olyan személynek vagy szervezetnek utaljunk pénzt, akinek vagy aminek a valódiságáról meggyőződtünk. Amennyiben telefonszám vagy email cím megadásával utalunk, ennek valódiságát is ellenőrizzük. Ha pedig mégis tévesen utalunk el egy összeget, akkor ennek visszakövetelésére már most is van bejáratott gyakorlat, ha pedig a másik fél nem együttműködő, akkor marad a pereskedés.

12. Többet kell majd fizetnem az azonnali utalásért?

Nem, a bankok ezért nem számíthatnak fel plusz díjat. Már csak azért sem, mert a dolog automatikusan működik, vagyis, ha egy utalás megfelel az azonnali utalás feltételeinek (lásd az 5-ös pontot), akkor a pénz 5 másodpercen belül megérkezik a célszámlára.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés