1,2 millió Ft-tal lett olcsóbb egy év alatt a lakáshitel

1,2 millió Ft-tal lett olcsóbb egy év alatt a lakáshitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-30
 

A Nemzeti Bank által végrehajtott kamatcsökkentéseken túlmenően a bankok még rátettek egy lapáttal 2015-ben, így az átlagos, 7 millió Ft-os, 20 évre felvett lakáshitel után az adós teljes visszafizetése 1,2 millió Ft-tal mérséklődött az idei évben. Bemutatjuk az elmúlt egy év legfontosabb változásait a lakáshitel piacon.

Egy 7 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel THM szintje 1,45%-kal lett kedvezőbb az év utolsó hónapjára a 2015. januári hitelkínálathoz képest. Ez egyrészt a jegybanki alapkamat csökkenésnek tudható be. Az irányadó kamatláb idén januárban még 2,1%-ról indult, decemberben pedig 1,35%-on áll.

A lakáshitel kondíciók az alapkamat változásánál nagyobb mértékben csökkentek, amelyből következik, hogy a bankok is enyhítették a kínált hitelek kamatát, kamatfelárát az év során. Ez a változás a példában említett átlagosnak tekinthető hitel esetében 4 000 Ft-tal kevesebb havi törlesztést jelent, míg a teljes futamidő alatti összes visszafizetés 1,2 millió Ft-tal kevesebb.

A legjelentősebb mérséklődés a rövidebb ideig fix törlesztésű (3, 6, 12 havonta változó) hitelek esetén következett be, mivel ezeket a jegybanki alapkamaton keresztül közvetetetten, a referencia kamaton keresztül (3, 6, 12 havi BUBOR) pedig közvetlenül érintette a 0,75%-os alapkamat csökkenés.

Ha kíváncsi vagy rá, melyek a legolcsóbb lakáshitel ajánlatok, töltsd ki az alábbi kalkulátort!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Meg kell azonban említeni a hosszabb ideig kiszámítható konstrukciókat is, amelyek esetén 5, 10 vagy akár 20 évre rögzített a hitelkamat. Egy hosszú futamidejű lakáshitel esetén alapvetően számolni kell a futamidő alatti kamatemelkedés lehetőségével, amely hatványozottan igaz a mostani, rekord alacsony kamatkörnyezetben. A lakosság ilyen irányú gondolkodását támasztja alá egy, a Magyar Nemzeti Bank által készített hitelezési felmérés is, amelyben a bankok szerint egyre többen választják a fix kamatozású hiteleket.

A hosszabb ideig fix hitelek között az 5 éves kamatperiódus a leggyakoribb a bankok kínálatában. Ezek THM szintje szintén a fentebb említett – 7 millió Ft, 20 éves futamidő – példánál maradva kisebb mértékben ugyan, de 0,8%-kal csökkent, amely a havi törlesztőrészletben 2 500 Ft-ot jelent, ami így 51 ezer Ft-ra mérséklődött.

A THM szintjét a hitelek induló költsége is befolyásolja, többek között az értékbecslési díj, a hitelfolyósítási díj, vagy a tulajdoni lapok lekérésének költsége. Ezekre az induló díjakra folyamatosan biztosítanak kedvezményt a bankok, azonban ebben a tekintetben is történt kedvező változás az év során. Létezik olyan hiteltermék, amely esetén januárban még 200 ezer Ft feletti induló költséget kellett kifizetni. Ez decemberre a bank által biztosított új akciónak köszönhetően majdnem harmadára csökkent.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés