13 tipikus hiba kkv hitelfelvételnél

13 tipikus hiba kkv hitelfelvételnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-10
 

Több olvasói jelzést kaptunk arról, hiába biztosít a Magyar Nemzeti Bank 2,5 százalékos fix kamatra olcsó forrást a hazai kis- és közepes vállalkozások számára, sokan nem kapnak hitelt. Utánajártunk, vajon a bankok milyen okokkal utasítják el a hitelért folyamadó kkv-ket. Meglepő dolgokra bukkantunk!

 1. Nincs üzleti terv. Enélkül a bank nem tudja megállapítani, miből tudja visszafizetni a vállalkozás a neki folyósított hitelt. Nem csak az üzleti terv hiánya jelenthet problémát, hanem az is, ha az nem megalapozott. Például: a cég 50 százalékos árbevétel növekedést vár üzleti tervében ám az előző évek gazdálkodási eredményeiből ez nem támasztható alá.
 2. A tulajdonos nem elkötelezett. Ha egy vállalkozás kizárólag hitelből szeretne fejleszteni, miközben annak tulajdonosa minden hasznot kivon a cégből, az nem jó ajánlólevél a bankoknál.
 3. Nincs tiszta lap. A hitel fedezetéül felkínált ingatlan tulajdoni lapja nem tiszta (például haszonélvezeti jog van rajta)
 4. Nincs profit. A társaság könyvei szerint a vállalkozás profit nélkül vagy csak minimális haszonnal működik. Ez azért riasztó a bankok számára, mert a háttérben „adóoptimalizálási” törekvésekre utal.

  Ha szeretnéd, hogy vállalkozásod hitelfelvétele zökkenőmentes legyen, töltsd ki adatlapunkat! Segítünk! Cikkünk alább folytatódik!

  Bankmonitor
  Sikeres kalkuláció!
  Eredményeidet a lenti listában találod!

 5. Idegen pálya. A vállalkozás olyan tevékenységre kér hitelt, amelyben nincsenek tapasztalatai. Banki szemszögből itt már sokkal inkább tőke- vagy tulajdonosi kockázatról és nem a klasszikus hitelkockázatról van szó.
 6. Átláthatatlan számlamozgások. Cégcsoport esetén fordulhat elő az a bankok számára szintén nem túl bizalomgerjesztő jelenség, hogy a vállalkozások egymás között átláthatatlan módon számláznak és hiteleznek.
 7. Korábbi hitelből fakadó korlátozások. A korábban kötött hitelszerződésben szereplő korlátozások miatt a vállalkozás csak korábbi hitelezőjétől kaphat kölcsönt. Ilyenkor reális alternatíva, hogy az új hitelből a régit váltják ki.
 8. Projekttársaság. A bankok ma már nem szeretik az új tevékenységre alapított új vállalkozásokat. Ha ugyanis mégsem jön be a terv, a tulajdonos könnyedén bedöntheti a vállalkozást. A válság kitörése után pont az ilyen projekt cégeknél dőlt be a legtöbb hitel.
 9. Átláthatatlan tulajdonosi kör.
 10. Magas megvalósíthatósági kockázat. Ez leginkább pályázati önerő finanszírozás vagy pályázati előfinanszírozás esetén fordul elő. Leginkább azért, mert az adott vállalkozásnak nincs kézzel fogható tapasztalata, múltja az adott területen. 
 11. Rövid távú célok. Gyakori hiba, hogy a vállalkozás rövid távú finanszírozási problémáira (például vevőkövetelések kezelésére) szeretne hosszú futamidejű hitelt felvenni.
 12. Adótartozás.
 13. Ingyen pénz. A Növekedési Hitelprogramban részt venni kívánó vállalkozások körében gyakorta tapasztalható, hogy azt hiszik, az olcsó forrás fejében nem kell megfelelniük a klasszikus hitelfelvétel szabályainak. Pedig a kockázatokat ennél a programnál is a bank viseli. Ha az adós nem fizet, a kapott forrást a banknak kell az MNB-nek visszafizetnie.

  Összefoglalva a fentieket: a vállalkozás akkor lehet hitelképes, ha a hitel törlesztésének forrását nagy valószínűséggel azonosítani lehessen a korábbi évek beszámolóiban és az új tevékenységet is tartalmazó üzleti terv alapján!  
Kalkulátorunk abban segít, hogy megtaláld vállalkozásod számára a legmegfelelőbb bankot!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

 
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés