13+1 megdöbbentő tény a riói olimpiáról

13+1 megdöbbentő tény a riói olimpiáról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-05 Frissítve: 2021-07-01
 

Helyi idő szerint ma kezdődik meg a XXXI. nyári olimpiai játékok Rio de Janeiróban. Az esemény kapcsán összegyűjtöttük azokat az érdekességeket, melyekbe egyébként kis valószínűséggel futhatunk csak bele. A gyűjtésünkből kiderül többek között, hogy mennyibe került az olimpia, hányan vigyáznak a sportolók és a nézők épségére, tényleg ott lesz-e Superman a versenyzők között, és hogy kik maradnak távol a Zika vírus miatt.

1) Nyári olimpiát még soha nem rendeztek Dél-Amerikában

Az olimpiai lángot a hagyományok szerint a görögországi Olümpiában gyújtják meg, a láng az április 21-i indulása óta bő három hónapot tett meg és olyan területeken járt, ahol eddig még sohasem. A nyári játékoknak Dél-Amerika még adott otthont, ráadásul ez az első nyári olimpia, amit a téli szezonban tartanak meg. Brazíliában a tél júniustól augusztus végéig tart, vagyis éppen belesik a télbe. Ezzel szemben például a 2000-es ausztráliai játékok éppen a téli időszak végére estek.

Hirdetés

Hirdetés

2) Nyitóünnepség a Maracana Stadionban

A rendezők a játékok idejére 7,5 millió jegyet hirdettek meg eladásra, az árak 40 és 3000 dollár között mozognak. A több, mint 850 ezer forintnak megfelelő jegyért a nyitóünnepséget a legjobb helyről nézhetjük végig, ahol az egyik házigazda a brazil szupermodell Gisele Bundchen lesz. A megnyitót a messze földön híres Maracana Stadionban tartják, ami a labdarúgás történetében a nézőcsúcsot is tartja. 1950-ben a világbajnokság döntőjét itt rendezték, és az eredetileg 78 ezer néző befogadására alkalmas stadionba 173 ezer ember zsúfolódott össze. A tolongás érthető, hiszen a brazilok játszottak Uruguay ellen. Az akkori szabályok szerint elég lett volna egy döntetlen, hogy övék legyen a trófea, de a brazilok vesztükre 2:1-re alulmaradtak.

3) Óriási létszám és példátlan biztonság

A tízezret is hajszálnyival meghaladja az ötkarikás játékokon szereplő sportolók száma, ezért nem meglepő, hogy a tervek szerint naponta 60 ezer ételt kell majd felszolgálni a résztvevőknek. A rendezőket több mint 70 ezer önkéntes segíti, míg a biztonságért 85 ezer katona és rendőr felel. Brazíliában soha nem volt még egyetlen olyan esemény sem, amelyen ekkora készültség lett volna. A biztonsági személyzet duplája például a 2012-es londoni olimpiai játékokon látottaknak.

4) A legfiatalabbtól a legöregebbig

Történelmi pillanathoz érkeztek a játékok, most először fordul elő, hogy egy 2000-ben született ott lehet az indulók között. Az amerikai csapat tagjaként, a 16 éves Laurie Hernandez gimnasztikában mutathatja meg mit tud. A legidősebb az orosz színekben versenyző, de Üzbegisztánból származó Oksana Chusovitina lesz, aki 40 évesen már a hetedik olimpiáján vesz részt (szintén gimnasztikában).

5) Brutális összegbe került a rendezés

A 2016-os játékok megrendezésének teljes költsége eléri 10 milliárd eurót, vagyis a 3150 milliárd forintot. Ebbe minden beleértendő, kezdve az épületkomplexumok felhúzásától a marketinggel bezáróan a teljes költség. A játékokat Rio de Janeiro négy különböző helyszínén tartják: a híres Copacabana strandnál, a Barra olimpiai parkban, a Deodoro komplexumban és a Maracana stadionban.

6) Utoljára szurkolhatunk a világ leggyorsabb emberének

A 2016-os olimpia lesz az utolsó nagy megmérettetése az egyik legismertebb olimpikonnak, Usian Boltnak. Jelenleg ő a világ leggyorsabb embere, ha rövidtávfutásról van szó. Az eredményei tiszteletet parancsolók, ő az első sprinter, aki a 100 méteres és a 200 méteres síkfutásban, valamint 4×100 méteres váltóban is aranyat tudott szerezni egymás után az olimpián. Bár a váltóban szerzett pekingi aranyérmét elvehetik tőle, ugyanis az egyik csapattársa doppingvétséget követett el. Ennek ellenére több számban is triplázhat még. A Sports Illustrated írása szerint kiemelkedik a mezőnyből, 100 méteren mindössze 40-41 lépésre van szüksége a célba jutáshoz, míg a többieknek 42,5-46 lépésre. A legjobbnak a legmagasabb fizetés is dukál, éves jövedelme eléri a 32 millió dollárt (potom 9 milliárd forintot).

A következő videóban Bolt azt próbálja bizonyítani, hogy gyorsabb mint a tűz terjedési sebessége:

7) Superman a játékokon

A japán atlétikában legendaként emlegetett Köhei Uchimura az első lehet a honfitársa Sawao Kato mellett, aki egymás után hatszor győzedelmeskedik szertornában világversenyeken összetettben. A hazájában egyszerűen csak Supermanként becézett sportoló messze kiemelkedik a mezőnyéből, gimnasztikában más összetettben nem tudott háromnál több trófeát összegyűjteni.

8) Egy menekültekből álló csapata is ott lesz

Nem kell elmondani, hogy milyen jelzésértékkel bír, hogy az olimpián a történelemben először egy menekültekből álló csapat is indul. A 10 tagú csapatban könnyűatléták, úszók, dzsúdósok és egy maratoni futó is van. A hivatalos olimpiai zászló alatt és ROT (Refugee Olimpic Team rövidítése) név alatt versenyeznek majd.

9) Visszatér a golf az olimpiai sportágak közé

Biztos örülni fognak azok, akik odavannak a golfért, hiszen 2016-ban végre újfent az olimpiai sportágak között köszönthetjük a golfot. Utoljára 1904-ben volt erre példa, vagyis 112 évet kellet várnunk a jeles eseményre. Üröm az örömben, hogy a hírek szerint a világ 100 legjobb golfozója közül 16 nem lesz ott az olimpián, mert tartanak a Zika vírustól. Többek között a világranglista első ausztrál Jason Day és a második amerikai Dustin Johnson sem utazik el a játékokra.

10) A rögbi sem maradhat ki

Szintén sok várakozás után a rögbi is visszatér az olimpiai sportágak közé, a golfhoz képest viszont itt „csak” 92 évet kellett várni. Az utolsó olimpiai döntőt 1924-ben játszották, amikor is az esélyesebbnek tartott franciákat legyőzték 17:3 arányban az amerikaiak. a sportág már akkor is nagyon népszerű volt, a mérkőzést nézőszáma elérte az 50 ezret.

11) Sokatmondó a kabala és jelmondat megválasztása

A játékok mottója az „Éld át a szenvedélyt”. A szlogen kifejezi, hogy a brazil emberek bármibe is fognak, azt szenvedéllyel teszik. Továbbá tükrözi az országra jellemző – kulturális, faji és vallási – nyitottságot és demokratikus felfogást. Az olimpia kabalafigurája Vinicius névre hallgat és egy híres bossa nova zenészről kapta a nevét. A kabala egy különleges, a tipikus brazil állatokat ötvöző figura, ami megmutatja a helyi emberek és kultúra, de egyben a természet sokszínűségét.

12) Óvintézkedések a vírus miatt

Nem egyedül a golfozók azok, akik távol maradnak a játékoktól a Zika vírus miatt, több sportág neves versenyzői sem lesznek ott, így például a teniszező Simona Halep és kerékpáros Tejay Van Garderen sem. A félelem miatt meglepő döntésre szánta el magát az egyik brit távolugró, a Newsday szerint lefagyasztatja a spermáit, hogy később a gyerekvállalásnál ne lehessenek komplikációk.

13) Az Egyesült Államok nagy előnyben van

A londoni olimpiához hasonlóan az Egyesült Államok fogja a legtöbb sportolót küldeni a játékokra. Nagyon jó helyzetből indul az ország, hiszen a sportolói 2012-ben 46 aranyat és összesen 104 érmet nyertek. Ráadásul az időeltolódás sem vészes (1-4 óra a keleti és a nyugati parton), így vélhetően a legnézettebb sportesemény lesz az amerikai történelemben.

+1) A Sör Világnapja

A végére hagytuk az igazi kuriózumot. Véletlen egybeesés, de pont ma van a Sör Világnapja, amelyet hagyományosan minden évben augusztus első péntekjén tartanak. A kezdeményezés Amerikából indult 2007-ben, azóta viszont kinőtte magát, és mára 207 városban, 50 országban és 6 kontinensen tartják meg a jeles napot.

Hirdetés
Hirdetés