14 hónap után ismét nőtt az éves infláció Magyarországon

14 hónap után ismét nőtt az éves infláció Magyarországon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-10
 

Fordulóponthoz érkeztünk az inflációs folyamatokban: több mint 1 év után először ismét gyorsult az éves alapon mért fogyasztói áremelkedés.

Áprilisban 3,7%-kal voltak magasabbak az árak, mint a 2023-as év azonos hónapjában. A nyugdíjas infláció éves alapon ugyancsak 3,7% lett. Ezek a mutatók márciusban még csak 3,6%-ot jeleztek, tehát az utóbbi egy évet nézve nagyobb drágulás ment végbe, mint amit márciusban visszatekintve láttunk.

Fontos, hogy az éves alapon mért infláció önmagában semmit nem mond el a rövidebb távú folyamatokról. A Központi Statisztikai Hivatal a havi alapon mért áremelkedési ütemet is közzéteszi, ott pedig az előző havihoz képest némileg lassabb drágulás mutatkozik. Februárhoz képest márciusban 0,8%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak, míg márciushoz képest áprilisban már csak 0,7%-os drágulás ment végbe.

Hirdetés

Hirdetés

Főként a szolgáltatások árai húzták az inflációt

Az egyes fogyasztási főcsoportokban nagyon eltérő inflációs dinamikák mutatkoznak. A legnagyobb drágulást a szolgáltatások terén látjuk, itt egy év alatt 9,5%-kal nőttek az árak. Ezen belül is a lakásbérlés 14,0%-kal, a lakásjavítás és -karbantartás 10,7%-kal, a járműjavítás és -karbantartás 10,1%-kal, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 9,8%-kal került többe.

A második legnagyobb drágulást a ruházkodási cikkek produkálták (4,8%), ezt követte az egyéb cikkek és üzemanyagok kategóriája (3,9%). Ezen belül viszont az üzemanyag csak 3,5%-kal volt drágább, mint 2023 áprilisában. A szeszes italok, dohányáruk 3,8%-kal kerültek többe, az élelmiszerek pedig minimális (1%-os) áremelkedést mutattak.

Van jó hír is: a tartós fogyasztási cikkek 1,7%-kal olcsóbbak lettek tavaly áprilishoz képest, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,8%-kal csökkent. A háztartási energia pedig 4,5%-kal került kevesebbe, ezen belül a vezetékes gáz 9,2%-kal, az elektromos energia 2,9%-kal lett olcsóbb.

Jó tudni
A megkérdezett elemzők egyhangúlag arra számítanak, hogy az év hátralévő részében tovább gyorsulhat az áremelkedés, a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzése pedig 3,5% és 5,0% közé teszi az idei évre várható átlagos inflációt.

A jövedelmek emelkedése jócskán meghaladja az árnövekedést

Ugyan az áprilisi béradatokra még kicsit várni kell, az idei év ismert kereseti statisztikái alapján a bérnövekedés üteme bőven meghaladja a fogyasztói árnövekedés sebességét. Januárban 14,6%-kal volt magasabb az átlagkereset, mint 2023 azonos hónapjában, februárban pedig 14,0%-os bérnövekedést mért a KSH. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy az év elején jelentős reálbérnövekedés ment végbe, amely minden bizonnyal a későbbi hónapokban is folytatódik majd.

A nyugdíjak ugyancsak jóval többet nőttek, mint amekkora fogyasztói áremelkedést látunk. Aki 2023 áprilisában 200 ezer forint nyugdíjban részesült, ő novemberben 3,1%-os nyugdíjemelést kapott, idén januárban pedig újabb 6,0% nyugdíjemelést könyvelhetett el. Ezek révén áprilisban 9,3%-kal magasabb volt a nyugdíja (kb. 218 600 Ft), mint az előző év azonos hónapjában. A nyugdíjas inflációval összevetve tehát kb. 5,4%-os javulás ment végbe a nyugdíjasok reálpozíciójában.

Kalkulálj
Kihasználnád az ingatlanárak reálcsökkenését, ezért lakásvásárlás előtt állsz? Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és csípd el a legkedvezőbb hitelkamatokat!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés