1,5%-os többlethozamról mondasz le

1,5%-os többlethozamról mondasz le
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-19 Frissítve: 2021-08-06
 

A Kamatozó Kincstárjegy hiába fizet egyre kevesebb kamatot, mind többen vásárolják. Mára mindössze 2,25%-os kamatot nyújt tulajdonosainak, mégis óriási rá a kereslet. Ennek oka egyszerű: az egy évre számított, sokszor 1%-ot sem elérő kamatkörnyezetben még a 2,25% is óriási magaslat. Viszont sokan nem élnek egy még jobb lehetőséggel: megmutatjuk mit érdemes venned rövid állampapír helyett, hogy 3,8%-ot kapj.

Veszik, mint a cukrot

A Magyar Nemzeti Bank 2012 augusztusában megkezdte az addig 7%-os alapkamatunk lefaragását, amelynek következtében mára már 0,9%-ot fizet a jegybank a nála lévő pénzre. A lakossággal sokkal bőkezűbb az állam: az egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy 2,25%-ot fizet tulajdonosainak.

allampapir1160819Ezzel szemben az egy éves átlagos lekötött betétek kamata szintén kisebb, mint 1%. Ebből a perspektívából a Kamatozó Kincstárjegy 2,5%-os hozama rendkívül vonzó. Ráadásul a lekötött betétek után nem kell jelentős kockázatot vállalni, hiszen a lejáratig megtartott állampapír tőke és hozamgarantált.

Természetesen nem a Kamatozó Kincstárjegy a legnagyobb hozamot nyújtó állampapír: a Bónusz Magyar Államkötvény egyik sorozata 3,8%-ot fizet.

Melyikből vesznek többet? A kisebb kamatot nyújtó egy éves papírból!

allampapir2160819

Hirdetés

Hirdetés

Az igazság másik oldala

Miért választja valaki 2,25%-ot a 3,8%-kal szemben? A válasz kézenfekvő: amíg a kisebb hozamhoz 1 éves futamidő társul, addig a magasabb kamatnál 10 évvel kell számolnunk. Ám ahogyan korábbi cikkünkben írtunk róla, nem feltétlenül kell megtartani a papírt a futamidő végéig. Lejárat előtt is eladhatod azt. Ráadásul a Bónusz Magyar Állampapír változó kamatozású, azaz évente egyszer korrigálják a kamatát. Egy előre meghatározott bónuszt fizet (10 éves futamidő esetén 2,75%-ot) a rövid állampapírok (DKJ-k) kamatai felett. Így a kamata 3,8%-nál lehet magasabb (vagy alacsonyabb is).

Viszont a Prémium Magyar Államkötvények esetében a kamatprémium (2,75%, illetve 3,25%) egyfajtaminimum kamatként értelmezhető, aminél már csak többet fizethet a papír (ilyen papírok esetén az előző éve átlagos inflációt adják hozzá a kamatprémiumhoz).

Racionális magatartás

Ráadásul az egy év mellett nem csak 10 éves futamidő létezik. Az állampapírokkal elérhető 3 év alatt évente minimum 2,75%, illetve 5 éves futamidő esetén 3,25% kamat. Tehát megszokásból nem szabad a rövid papír mellett döntened. Érdemes megfontolni egy hosszabb papírt vásárlását, hiszen sokak (így lehet, hogy te is) éveken keresztül választják a rövid, fél- egy éves futamidőt, miközben az ilyen időtávra befektetett összeghez évekig nem nyúlnak. Ezzel a mentalitással viszont 1-1,5% kamattól eshetsz el.

Hirdetés
Hirdetés