2 ok, amiért érdemes cégünknek legalább két bankkal dolgoznia

2 ok, amiért érdemes cégünknek legalább két bankkal dolgoznia
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-07 Frissítve: 2021-11-09
 

Minden vállalkozás életében kialakul evolúciósan „a bankkapcsolat”, a bank, ahol a kezdetekkor megnyitotta a számláját a cég, ahol a folyószámlahitel-kertet biztosítják, illetve finanszírozzák az első kisebb beruházásokat… és ahol szépen-lassan elkezdik diktálni a feltételeket. Egy idő után célszerű ezt a (bank számára) kényelmes állapotot megszüntetni, két okból biztosan: (1) hogy versenyhelyzet teremtsünk és ezáltal jobb feltételeket tudjunk elérni, (2) hogy csökkentsük működési kockázatunkat azáltal, hogy nem kizárólag egy banktól függ cégünk hitelezése.


1. Érjünk el jobb feltételeket

Nézzük meg, akad-e más bank, ahol a jelenleg igénybe vett szolgáltatásokat – számlavezetés, hitelek – olcsóbban, rugalmasabb feltételekkel, esetleg nagyobb összegben tudják (… és akarják) biztosítani vállalkozásunk számára.
Sokszor találkoztunk olyan helyzetben lévő céggel, ahol a meglévő hitelkeretet kinőtte a társaság, az aktuális finanszírozó bankja azonban nem volt hajlandó azt megnövelni, más bank viszont örömmel megtette…

Árazásban is óriási különbségek tapasztalhatóak. Szélsőséges esetekben egy jó bankszámlacsomag váltással cégünk éves bankszámlaköltségének akár 30%-át is meg lehet spórolni.

A bankok jelenleg óriási versenyt folytatnak vállalati hitel- és számlavezetési portfóliójuk bővítésére. Ebben a versenyben az új ügyfelek sokkal többet érnek, jóval kedvezőbb feltételeket tudnak elérni, mint a már megszerzett ügyfelek. Az, hogy ez hosszútávon is a megfelelő stratégia, vagy sem, de ezt tegyük félre. Ez van, ezt a szelet kell befogni a vitorlába.

Hirdetés

Hirdetés

2. Legyünk biztonságban: legyen két banktól hitelünk

Ne tegyük ki magunkat a bankok szeszélyeinek: A legnagyobb veszélyt, a vállalkozás életébe szervesen beépült folyószámlahitel-keret évfordulókor történő váratlan felmondása/csökkentése jelentheti. A tervezettekkel ellentétben hirtelen kieső forrás – amit a használatból kivonva záros határidőn belül vissza kell fizetnünk – jelentős likviditási problémát zúdíthat a nyakunkba.

Csökkenthetjük ezen kockázat mértékét, ha eleve két különböző banknál is van folyószámlahitelünk megosztott mértékben. Így abban az esetben, ha az egyik bankunk felmondja hitelünket, még ott a másik bank, ahol meglévő keretünk bővítését akár 1-2 hét leforgása alatt is elintézhetjük. (Ez persze azokra az esetekre vonatkozik, amikor a bank nem az ügyfél szerződés szegésének következményeként, illetve cégünk, vagy annak kapcsolt vállalkozása kerül felszámolás alá.)

Amennyiben megfogadnád tanácsunkat, ajánljuk figyelmedbe az állami támogatással bíró Széchenyi Folyószámlahitelt, amely a legtöbb kereskedelmi banknál elérhető. Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged jogosult-e a hitelre, és ha igen, mekkora összegben:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Egy újabb banknál történő gyors folyószámlahitel igénylést megnehezítheti – akár meg is akadályozhatja, ha keretet felmondó banknál hosszú távú beruházási hitellel is rendelkezünk, amihez számlaforgalmi elvárás – rosszabb esetben kizárólagos számlaforgalmi elvárás- tartozik. Ez lehetetlenné teszi a gyors bankváltást, hiszen nem csak új folyószámlahitelt kell egy új banknál igényelnünk, hanem a beruházási hitelünket is át kell vinnünk, ami alsó hangon egy két-három hónapos mutatvány.

    Hirdetés
    Hirdetés