20% az 50%? Befektetési alap körkép

20% az 50%? Befektetési alap körkép
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-03 Frissítve: 2021-09-14
 

Több, mint két hónap eltelt az évből, így volt idejük a befektetési alapoknak némi hozamot elérniük. Megnéztük, melyek a legjobban teljesítőek. Találtunk olyan alapot, ami az év eleje óta több, mint 20 százalékot hozott. Ráadásul ugyanennek az alapnak az elmúlt egy éves teljesítménye majdnem 50%!

Két hónappal az évkezdet után, már kezdenek értelmezhető számok megjelenni a naptári év elejétől elért hozamokban (YTD hozam). Fontos, hogy ez nem azonos az elmúlt egy évre számított hozammal. Míg előbbi az elmúlt két hónap alatt elért hozamot (nincs évesítve), addig az utóbbi az elmúlt egy év teljesítményét (évesített) mutatja.
topmutalfund20140227.jpg

Pénzpiaci alapok

Napjainkra már nem feltétlenül a legnépszerűbb befektetési alap kategória hazánkban a pénzpiaci alapok kategóriája. Táblázatunkban látható, hogy a legjobb pénzpiaci alap jelenleg a Generali Cash, ami 0,44%-ot hozott az év eleje óta, míg az elmúlt tizenkét hónap hozama 4,60% volt. A tavalyi év októberében még 6,08% volt az utóbbi hozamérték. A Generali Cash-t a Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap (0,40%) követi, míg a dobogó legalsó fokát a Gránit bank Betét Alapja (0,39%) foglalta el.

Kötvény alapok

A főként hitelpapírokba fektető alapkategória első helyezettje az AEGON Nemzetközi Kötvény alapja lett, 6,4%-os hozammal. Ennek a befektetési alapnak az elmúlt egy éves teljesítménye csak 4,40% volt. Nincs ellentmondás a két adat között: ez az alap épp egy negatív időszakon van túl, így nem meglepő, hogy ilyen jól szerepel az év eleji hozam rangsorban: volt tere emelkedni. A második, és a harmadik helyezettek elmúlt egy éves hozamai is szépen állnak (8,84% és 9,44%), míg az év eleje óta mért teljesítményük sem sokkal marad el az első helyezettől. Ezek sorrendben az ESPA Bond Euro-Corporate eurós alap forintos változata és az Aberdeen Magyar Kötvény Alap.

Abszolút hozamú alapok

Az abszolút hozamú alapok kifejezetten jó választásnak számítottak korábban. Mivel a piacok folyamatosan új csúcsokat döntenek, így most is megfelelő választásnak tűnnek. Befektetési politikájukból adódóan az alapkezelőknek nem kell a jelenleg drága részvényekből, kötvényekből vásárolniuk, bármibe befektethetnek. Az éllovasok között nem szokott nagy változás történni, ahogy a mostani listán sem lepődünk meg: két Concorde Alapkezelő által, és egy OTP Alapkezelő által kezelt alapot találunk a lista élén. Sorrendben a Concorde Rubicon (6,92%,) a Platina Delta (6,29%), és meglepetésként nem az OTP Supra, hanem az OTP G10 Euró Származtatott alap (6,25%) zárja a sort.

Részvény alapok

Az egyik legkockázatosabb alap kategória éllovasaitól elvárjuk a jó teljesítményt. Ennek az utóbbi időben eleget is tesz a dobogó legfelső fokán álló OTP Klímaváltozás alapja. Az év eleje óta 20,61% -ot hozott, de az elmúlt egy éves teljesítménye 49,12%! Ne feledjük ez a részvényalap korábban egy elég nagy visszaesést szenvedett el, tehát van még hová emelkednie. Második helyen egy ESPA Stock Europe-Property eurós alap forintos változatát találjuk, míg a dobogós helyezetteket az OTP Trend Nemzetközi Részvény Alapja zárja.

Piaci körképünkből kitűnik, hogy a bankbetéti kamatok csökkenésével párhuzamosan a pénzpiaci alapok hozamai is csökkentek, és az eddig olyan népszerű abszolút hozamú befektetési alapok is kisebb hozammal képviseltetik magukat, mégis jó választásnak tűnnek a mai bizonytalan világban. És ha más alap kategória hozamai is érdekelnek, akkor böngéssz közöttük a befektetési alap keresőnkkel:

1
Hirdetés
Hirdetés