2015-ben kevesebbet fog érni a bankban tartott pénzed! Mi lehet a megoldás?

2015-ben kevesebbet fog érni a bankban tartott pénzed! Mi lehet a megoldás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-03 Frissítve: 2021-06-18
 

Rossz hírünk van. Nem elegendő, hogy nagyon alacsonyak a megtakarításokon elérhető kamatok, de idén már várhatóan az inflációt sem érik el. Ebben a környezetben az „átlagember” nem feltétlenül talál egyszerű célravezető megoldást. Átnéztük a piaci kínálatot, számoltunk. Az eredmény talán furcsa lesz elsőre: már egy éves megtakarítási időtávon is a hosszú, akár 5-10 éves állampapírok jelenthetik a megoldást. Megmutatjuk, hogy miért.

Infláció alatti kamatok

A legtöbb ember éven belüli, vagy éves banki lekötésben tartja a pénzét, akkor is, ha már több éve nem nyúlt hozzá, és még legalább ennyi ideig nem is fog. Ilyenkor a leggyakoribb indokok, hogy „bármi történhet, ne vesszen el a kamat” illetve „nem látok egy évnél előrébb”. És 3, 6 maximum 12 hónapos lekötött betétekben van a pénzük akár éveken keresztül is.

Nézzük meg, hogy milyen kamatokat érhetünk el az infláció felett lekötött betétben és milyet hosszú állampapírban! A betétek esetében az adott futamidő 3 legjobb banki ajánlatának átlagát vettük (ez annyiban kényelmetlen, hogy ha bankunk nincs benne a legjobb háromban, akkor utalni kell a pénzünket tovább, mely esetben a tranzakciós illeték rögtön 0,3%-os veszteséget okoz).

 Azt láthatjuk, hogy 6 hónapon túlmenő lekötéseknél, az idei év végén várhatóan megemelkedő infláció miatt, pénzünk valós értéknövekedést nem fog elérni.

A valós kép vélhetően valamivel kedvezőbben alakulhat, mivel az elemzői előrejelzések már derűlátóbbak, mint az MNB utolsó inflációs előrejelzése. Számításainknál figyelembe vettük a fizetendő 16%-os kamatadót és a 6%-os EHO negatív hatását is.

Jól látható, hogy 3 és 6 hónap reálkamata kiemelkedik a rövid távú mezőnyből. Ez azért lehetséges, mert ilyen rövidtávon, még 1% alatti inflációval tudunk számolni. Egy év múlva azonban már 2,64%-os inflációra lehet számítani (MNB által adott előrejelzés alapján). Ez már negatívba húzza a 2,9%-os 12 havi kamatokat is (ami az adózás után már „csak” 2,26%).

Az összehasonlíthatóság kedvéért az állampapírok esetében a 2015-ben várhatóan elérhető hozamot vettük figyelembe (ugyancsak adóval csökkentve). Az állampapírok esetében a várható hozam egyenlő a már ismert kamatfizetés és a jelenleg meglévő információk alapján az év hátralévő részére várható hozam becslésének együttesével.

A változó kamatozású állampapírok 2015-re vonatkozó reálkamata (azaz egy év alatt infláció felett elért hozama), azonban kivétel nélkül pozitív. Mind az inflációhoz kötött Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK), mind a rövid állampapírok kamata felett fizető Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) tulajdonosai infláció feletti hozamra számíthatnak.

Miért éri meg 10 éves lejáratú állampapírt venni, ha nem látunk előre 10 évre?

Fontos különbség a bankbetétek és az állampapírok között, hogy a

  • szinte minden bankbetét esetében a lejárat előtti feltörés esetén elveszítjük a teljes kamatot
  • az állampapírok esetében azonban a Magyar Államkincstár bármikor visszaváltja kérésünkre a befektetésünket. Ennek ára 2% befektetett összegre (egészen pontosan névértékre) vetített „levonás”. 4% felett kamatozó állampapírok esetében azonban a 2% levonás egy bizonyos idő után már elmarad az elért kamattól.

További fontos különbség, hogy az állampapír értéke minden nap nő az időszakra eső kamat arányos részével.

Fentiek alapján azt próbáltuk számszerűsíteni, hogy mi az a minimális időtartam, ahol az állampapír befektetés már jobb hozamot eredményez számunkra a bankbetétnél. Számításunknál természetesen figyelembe vettük a 2%-os levonást is a futamidő vége előtti visszaváltásnál.
Ezzel is kalkulálva kiszámoltuk, hogy a 2024-ben lejáró Bónusz Magyar Államkötvény esetén hány hónap múlva járunk jobban a 3, 6, 12 hónapos lekötött betéteknél. Egy év körül fordul a kocka:

Ha 3 vagy 6 hónapos lekötött betéteket újítunk meg, akkor egy éven belül elérkezik az idő, amikor akkor is jobban járunk a 10 éves állampapírral, ha csak egy évig van a birtokunkban. Ha az éves lekötéseket nézzük, akkor a 14. hónapban jön el az a pillanat, amikor az állampapírt eladva magasabb adózás utáni kamatot kapunk, mint lekötött betétben. Természetesen, ha rövidebb papírokat vesszük szemügyre, már más lehet a helyzet.

 Összefoglalva elmondható, hogy a hosszú állampapírokat nem csak akkor érdemes megvásárolni, ha lejáratig megtartjuk őket. Egy éves befektetési időtáv felett már megéri ilyen papírban gondolkodni, jobb hozamot eredményezhetnek, mint a bankbetétek.

Ráadásul szemben a lekötött betétekkel, itt a futamidő előtti pénzkivétel esetén sem esünk el minden kamattól: napi árfolyamon értékesíthetjük a papírunkat.

Hirdetés
Hirdetés