Már 2,5 millió forint ajándék pénz jár az elektromos autókra

Már 2,5 millió forint ajándék pénz jár az elektromos autókra

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-26
 

Maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást lehet igényelni új, elektromos autók vásárlására. Ezzel a lépésével a kormány szeretné tovább támogatni a közlekedés „zöldebbé” alakítását. A támogatás összege már sok esetben kompenzálni tudja a benzines és elektromos autók közötti árkülönbséget. Ha pedig nincs meg a szükséges saját erőnk, akkor a vásárláshoz akár egy személyi kölcsönt, autóhitelt is igényelhetünk.

2020. június 15-től 2022. június 1-ig lehet pályázni egy új, maximum 2,5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra, melyből új, elektromos autó vásárolható. Ezzel a támogatással – különösen az olcsóbb árkategóriájú személygépjárműveknél – az árelőnye jelentősen lecsökken a benzines autóknak. Annak aki új autó vásárlásában gondolkodik valós alternatíva lehet az elektromos kocsi. Így óvhatjuk környezetünk és még a pénztárcánk sem terheli meg túlságosan – a benzines kocsi vásárlásánál nagyobb mértékben – az autóvásárlás.

A pályázattal összesen 5 milliárd forint támogatást osztanak szét – ebből maximum 2 milliárd forintot kaphatnak személytaxi-szolgáltatás céljára vásárolt gépjárművek finanszírozására -, a tervek szerint összesen 1 200 kérelmező részesülhet az összegből

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ a támogatás összege?

A támogatás tényleges összege magánszemélyek esetén függ a jármű típusától és vételárától:

 1. 1 000 000 – 11 000 000 forint vételárú elektromos autó vásárlása esetén a támogatás összege 2,5 millió forint, de maximum a vételár 50%-a.
 2. 11 000 000 -15 000 000 forint vételárú elektromos kocsi vásárlása esetén a támogatás összege 500 ezer Ft, de maximum a vételár 5%-a.
 3. 100 000  1 000 000 forint vételárú elektromos robogók vásárlása esetén a vételár maximum 55%-a.

Milyen feltételekkel kaphat magánszemély támogatást?

A támogatás kizárólag új elektromos gépjármű vásárlására fordítható, a vásárlást csak meghatározott kereskedőktől lehet vásárolni. Ezen kereskedők listája ITT megtalálható. Az alábbi feltételek teljesülése esetén lehetünk jogosultak pályázni, a részletes előírások a pályázati kiírásban találhatóak.

 • Szükséges hozzá magyarországi állandó, vagy ideiglenes lakcím.
 • A pályázónak magyar adóazonosító jellel kell rendelkeznie
 • Még nem vásárolhatta meg a gépjárművet a pályázó, a forgalomba helyezés még nem történhetett meg
 • Nincsen a pályázónak 60 napot meghaladó köztartozása
 • Nem lehet a pályázó a támogatással kapcsolatban döntéshozó, döntés előkészítő, vagy ezek közeli hozzátartozója
 • Nem lehet a pályázó a pályázattal érintett tranzakcióban az eladó, kereskedő vezető tisztségviselője, többségi tulajdonosa
 • Nem lehet a pályázó a Kormány tagja, államtitkár, közigazgatási államtitkár, államtitkár helyettes, főpolgármester, polgármester, megyei közgyűlés elnöke, regionális fejlesztési ügynökség vezető tisztségviselője, vagy ezek közeli hozzátartozója
 • A pályázó ellen nem lehet az Európai Bizottság támogatás visszafizetésére kötelező határozata érvényben

Hogyan lehet pályázni a támogatásra?

A támogatásra kizárólag elektronikus úton nyújthatjuk be pályázatunk. Ehhez szükséges ügyfélkapu is, melyet az okmányirodában, kormányhivatal ügyfélszolgálati irodáiban lehet kérni. Ideiglenes ügyfélkapu azonban nem elégséges a támogatás igényléséhez.

Az igényléshez szükséges a pályázati adatlap, az adókártya másolata, valamint a személyi igazolvány és lakcímkártya teljes másolata. A személyi igazolvány helyettesíthető az útlevél, régi típusú személyi igazolvány, vagy a jogosítvány megfelelő részeinek másolatával. Amennyiben meghatalmazott jár el a pályázó nevében, akkor még szükség van a meghatalmazásra is. A dokumentációt szkennelést követően csatolni szükséges a pályázati felületen.

 Utólag felmerülő feltételek

A megvásárolt gépjárművet nem lehet értékesíteni vagy megterhelni. Emellett legalább 3 éven keresztül a tulajdonosnak üzemben kell tartania, vagyis ezen időszak alatt még ideiglenesen sem vonható ki a forgalomból – kivéve eltulajdonítás, totálkár esetén. Ezen 3 éves időszak alatt kötelező a gépjárműre cascót kötni.

Jó megoldás lehet személyi kölcsönt igényelni az önerő előteremtésére?

Pályázni még 2 évig lehet, ugyanakkor a keretösszeg addig el is fogyhat. Aki szeretne élni a lehetőséggel, annak érdemes átgondolnia miből is tudná előteremteni a vásárláshoz szükséges saját erőt. Ehhez érdemes lehet autóhitelt igényelni? Ezt mindenki maga döntse el a saját pénzügyi helyzete alapján. Mi bemutatunk 3 élethelyzetet, finanszírozási módot, ami talán segíthet a választani.

Példánkban egy család 11 millió forintért vásárolna egy elektromos autót, ehhez megkapják a 2,5 millió forint támogatást. Első esetben a család rendelkezik még 1 millió forint, a második esetben 2,5 millió forint, míg a harmadik esetben 6 millió forint saját megtakarítással. A maradék összeget pedig autóhitelből finanszíroznák meg.

Nézzük meg a Bankmonitor kalkulátorával, hogy milyen lehetősége lenne a családnak és milyen fizetési kötelezettség kapcsolódna a hitelekhez.

A legjobb ajánlatok kiválasztásánál az induló törlesztőrészlet mellett a 2021. januártól érvényes havi kötelezettségeket is figyelembe kell venni. Hiszen a jelenlegi 5,9%-os THM maximum csak idén év végéig érvényes, utána a bankok kamatot emelhetnek. A hitel teljes futamidejére jutó költségeit jól tükrözi azonban a THM, vagy a teljes visszafizetendő összeg.

5 év alatt a három esetben a 3 legjobb ajánlatra fizetendő teljes összegek között is 50-250 ezer forint a különbség. Emiatt már érdemes átgondoltan, körültekintően választani.

A Bankmonitor szakértői mindenkinek azt javasolják, hogy a jelenlegi vészhelyzet alatt kétszer is gondolja meg a hitelfelvételt. Aki pedig kölcsönt szeretne igényelni keresse meg a számára legkedvezőbb ajánlatot, ehhez segítséget nyújthat a Bankmonitor Autóhitel Kalkulátora.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés