30%-os kamat egy lekötött betétre? Mi utánajártunk!

30%-os kamat egy lekötött betétre? Mi utánajártunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-16 Frissítve: 2021-07-01
 

„Sorra futok bele a városban olyan reklámokba, amelyek azt hirdetik, hogy akár 30%-ot is kaphatok a betétemre. Ha jól láttam, akkor a K&H nyereménybetétjéről van szó. Valóban ilyen magas a kamat? Nekem ez azért furcsa, mert máshol az 1%-ért is meg kell szenvedni.” Egy érdeklődő küldte a fenti kérdést, amire szakértőnk meg is adja a választ.

Még mielőtt belekezdenénk a válaszba, azt hadd jegyezzük meg, hogy minden banknál előfordulhatna olyan időszakok, amikor nagyobb nyereményjátékot hirdetnek. A bank saját maga dönti el, hogy éppen milyen apropóból indítja azt, és mit ad cserébe. A K&H esetében arról van szó, hogy a bank 30 éves Magyarországon és ehhez köthető a 30%-os kamatnyeremény is.

Azt rögtön szögezzük le, hogy a promóció csak meghatározott időre szól, méghozzá szeptember 18-tól november 3-ig. Ha jól megnézzük, akkor ez gyakorlatilag 7 hetes időszak. Annyi kivétellel, hogy hétfőn kezdődött, de a lejárata péntek éjfélre esik (hétvégén nincs nyitva fiók). Ebből már le is telt 4 hét, vagyis csak a következő 3 hétben lehet esélyünk a nyerésre. És ebbe már ezt a hetet is bele kell érteni.

A játékszabályzat szerint csak azok nyerhetnek magas kamatot, akik új megtakarítást hoznak be a bankba, és azt két hónapra lekötik születésnapi betét formájában. Az új megtakarításnál például egy meglévő K&H ügyfélnél azt nézik, hogy a lekötés napjától függően az utóbbi 2-3 hónapban a banknál lévő megtakarítás értéke emelkedjen (ez utóbbi már új megtakarításnak számít).

Azt sem árt tudni, hogy a megtakarításba beleszámít: a bankszámlán és betétszámlán elhelyezett összeg, a banknál vezetett értékpapírszámlán lévő befektetési alapok értéke és a megtakarítási életbiztosítások értéke is. A minimális leköthető összeg 50 ezer, míg a maximális 15 millió forint.

Még akkor is, ha teljesítettük a nyereményjátékban szereplő összes kritériumot, akkor is hetente három szerencsés nyertest húznak ki. Ehhez ráadásul tippelni kell, méghozzá a bank által feltett kérdésre kell minél pontosabb választ adni. Egyetlen tippelési lehetőséget kap az ember, akárhányszor is köt le betétet, és az is csak a (legelső) lekötés hetében érvényes.

Most érkeztünk el a legfontosabb részhez, méghozzá magához a nyereményhez. A K&H honlapján is feltüntetik, hogy a 30%-os kamat valójában 30%-os EBKM. Mivel az akciós születésnapi betét nem 12 hónapra szól, hanem csak 2 hónapra, ezért az éves 30%-os nyeremény időarányosítva rögtön 5%-ra változik.

Magyarul, ha 100 ezer forintot kötünk le, akkor jó tippelés esetén nem 30 ezer forintot fogunk kapni, hanem 5 ezer forint bruttó nyereménykamatot. Adózni viszont ez után is kell, a 15%-os kamatadót a bank ebből is levonja, vagyis a példánál maradva a nettó nyeremény 4250 forint. Az adózást nem ódázhatjuk el, mivel például tartós betéti számlára nem lehet a nyereménybetét lekötni. Ezen felül még kaphatunk 1-2%-os éves kamatot arányosítva magára a születésnapi betétre akkor is, ha nem sikerülne jól tippelni. A magasabb kamat akkor érvényes, ha a munkabér átutalását vállaljuk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés