386 Ft/EUR mértékig gyengült a hazai fizetőeszköz. Mennyit nyert, aki hétfőn eurót vett?

386 Ft/EUR mértékig gyengült a hazai fizetőeszköz. Mennyit nyert, aki hétfőn eurót vett?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-04 Frissítve: 2022-06-10
 

A hét vége felé sem enyhült a forintra nehezedő nyomás, a mai napon egyetlen euróért már több mint 386,57 forintot kellett fizetni 14:10-kor. Ez a hét után joggal merül fel a kérdés: mennyit nyert az, aki hétfőn eurót vett?

Pénteken tovább folytatódott a forint vesszőfutása, 14:10 körül a 386,57 Ft/EUR árfolyamig gyengült a hazai fizetőeszköz. Ez gyakorlatilag újabb mélypontot jelent a hazai fizetőeszköz életében. Úgy gyengült tovább a forint, hogy tegnap 0,75 százalékponttal megemelte a jegybank az irányadó kamatokat. (Az MNB egyhetes betétje ugyanis 5,35 százalékos kamaton lett meghirdetve.)

A héten folyamatosan gyengült a pénzünk, ez azonban egy háborús környezetben nem meglepő, ugyanis a befektetők ilyenkor igyekeznek kivonni megtakarításaikat a fejlődő országokból, így Magyarországról is. De mennyit nyerhetett egy befektető egyetlen hét alatt, ha hétfőn eurót vásárolt?

Hétfőn reggel 369 Ft/EUR körül mozgott a forint árfolyama. Pénteken pedig átlépte a 386 Ft/EUR értéket. 5 nap alatt 4,6 százalékot nyerhetett az, aki forintot vásárolt. (100 ezer forintból nagyságrendileg 271 eurót lehetett vásárolni, ami jelenleg 104 ezer forintot ér.)

Kockázatos játék

Ez a nyereség nagyon jól hangzik, ettől függetlenül a Bankmonitor szakértői fenntartásokkal ajánlják az euró vásárlását befektetésként. A fenti számításban nem szerepel a bankok, pénzváltók vételi és eladási árfolyama közötti különbség. Ez az eltérés jelentősen lecsökkentheti a nyereséget.

Az elmúlt napokból az is kiderült, hogy egy ilyen vészterhes időszakban a forint árfolyama roppant ingadozó lehet. Komoly hullámzás és időszakos erősödések mellett gyengült az árfolyama a jelenlegi szintre. A mostani gazdasági helyzetben óriási a bizonytalanság, ez pedig a magyar fizetőeszközre is kihat. Bármikor érkezhet olyan hír, ami tovább gyengíti az árfolyamot, vagy épp ellenkezőleg, megindíthatja az erősödés útján.

Csak olyan befektetőknek érdemes eurót vásárolniuk, akik hosszabb távon tudják nélkülözni a pénzüket, illetve magas a stressztűrő képességük. Vagyis nem esnek kétségbe akkor sem, ha a forint erősödni kezdene.

Hirdetés
Hirdetés