43%-ot hozott – Melyik ez a befektetés?

43%-ot hozott – Melyik ez a befektetés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-11 Frissítve: 2021-09-14
 

Bár több nagy horderejű negatív gazdasági esemény – görög válság, kínai tőzsdei zuhanás – borzolta a megtakarítók idegeit az elmúlt hónapokban, számos olyan befektetési forma akadt, ami ezek ellenére is szép teljesítményeket tudott felmutatni. Ilyenek a befektetési alapok is, amelyek áltagos teljesítménye ugyan érthető módon csökkent, de így is ki lehetett fogni kétszámjegyű hozamokat az elmúlt egy év során. Hogy melyek voltak a legjobban teljesítő alapok, és melyik kategória ajánlott a jelenlegi helyzetben? Az alábbiakból minden kiderül.

Nyár végére a görög válság után Kínából érkeztek olyan hírek, amelyek alapvetően rázták meg a tőkepiacokat. Bár a hellének helyzete lassan rendeződni látszik, a kínai események kifutásáról és hatásairól egyelőre még csak találgatni lehet. A bizonytalanság pedig az árfolyamok átlagosnál is nagyobb ingadozásához szokott vezetni, és most sincs ez másként. Mindez pedig azt a 4 130 milliárd forintnyi magyar megtakarítást is érintheti, amit a lakosság befektetési alapokban tartott 2015 első negyedévében.

Azoknak, akik nem szeretnének kockáztatni

Azok számára, akik a jelenlegi helyzetben nem szeretnének kockázatot vállalni, viszont egy bankbetét vagy állampapír megvásárlásával járó hosszú futamidőt sem vállalnák, a pénzpiaci alapok jelenthetik a legjobb megoldást. Ezek az eszközök teljesen likvidek, azaz bármikor készpénzre válthatóak, de a készpénzzel ellentétben még bizonyos mértékű hozamot is nyújtanak. Ha viszont valami likvid, és biztonságos is egyben, akkor nem lehet magas hozama. A legjobb pénzpiaci alapok az elmúlt 1 évben átlagosan 1,2%-os teljesítményre voltak képesek, a legjobb K&H Pénzpiaci Plusz Nyíltvégű Alap azonban ennél sokkal magasabb hozamra, 1,8%-re volt képes. Azok tehát, akik az elmúlt egy évben 1 millió forintjukat készpénz helyett ebben a hasonlóan likvid megtakarítási formába tartották, pont 18 ezer forinttal kerestek többet, mint akik nem tették meg ezt a lépést. (A múltbeli hozam viszont semmiféle garanciát nem jelent a jövőbeli teljesítményre.)

A kötvényalapok még mindig szép hozamokra voltak képesek

A nagyobb kockázatot vállaló megtakarítók az elmúlt év során sem jártak rosszul a kötvényalapokkal. A legjobb alapok átlagosan 7,1%-ot tudtak hozni, de kiemelkedett közülük is az ESPA Bond International HUF, ami közel kétszer nagyobb, 13,8%-ot teljesített. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az egy éves időtávon legsikeresebb kötvényalapok az elmúlt 6 hónap során nem tudták elkáprázatni befektetőiket. Az alapok átlagosan mindössze 0,6%-os (nem évesített) hozamra voltak képesek, vagyis éves hozamuk nagy részét még az elmúlt év első felében szerezték. A jövőre nézve viszont természetesen ez önmagában nem ad információt, de jól látszik az elmúlt időszak folyamatos bizonytalanságának hatása. Ráadásul a kötvényalapoknak jót tett a folyamatos kamatcsökkentés, amire a jövőben kevesebb tér van, mint a kamatemelésnek.

Aki jól választ, boldog lehet a részvényalapokkal

A részvényalapok között találjuk a legnagyobb hozamra képes befektetési alapokat. Az elmúlt év során az ESPA STOCK BIOTEC HUF 43% fölötti teljesítményt nyújtott, míg a legjobb részvényalapok átlagosan 17%-os hozamra voltak képesek. Az elmúlt hónapok azonban a részvényalapokon hagyták legmélyebb nyomokat. Július elején – amikor a görög válság még nagyban tartott, és a kínai pánik is kezdett már elhatalmasodni – a legjobb részvényalapok 1 éves átlagos visszatekintő hozama ugyanis még 30% fölött volt (ez esett 17%-ra). De jó példa erre az is, hogy a Bankmonitor adatbázisában szereplő több, mint 100 darab forintban kibocsátott részvényalap közül mindössze 38 tud felmutatni pozitív hozamot az elmúlt 1 éves hozam tekintetében.

A részvényalapok tehát képesek kiugróan jó teljesítményre, de mindenképpen alaposan meg kell fontolni a választást, mert ugyanúgy nagy eséseket is elszenvedhetnek. Éppen ezért – főként a jelenlegi bizonytalanabb időkben -, ha nem vagyunk egészen biztosak, melyikkel járunk a legjobban, merjük szakemberhez fordulni tanácsért.

Mit lehet tenni ilyenkor?

Látjuk tehát, hogy mind a kötvény-, mind a részvénypiac kockázatosnak tűnik. Mi ilyenkor a legjobb teendő? A jelenlegihez hasonló időkben, ha valaki hajlandó kockázatot vállalni, akkor az abszolút hozamú alapokkal járhat a legjobban. Ezek olyan befektetési alapok, amelyeknek egyik nagy előnye, hogy mind részvényeket, mind kötvényeket tarthatnak. De ez még nem minden. Legfőbb erényük, hogy ún. short pozíciókat is felvehetnek, ami azt jelenti, hogy bárminek az árfolyameséséből is profitálhatnak. Ehhez természetesen kell az is, hogy az alapot kezelő menedzserek a lehető legnagyobb szakmai hozzáértéssel végezzék a dolgukat. Ahhoz pedig, hogy ezt lemérhessük, a kellően nagy múlttal rendelkező alapok között érdemes válogatni. Ezek árfolyamgrafikonján már jól látható, hogyan kezelte az alap portfólió-menedzsere a különböző piaci helyzeteket (pl. nagy emelkedéseket, nagy eséseket).

Ha kíváncsi vagy, melyik befektetési alap illik Hozzád, próbáld ki az alábbi kalkulátorunkat:

1

Az elmúlt év során a Concorde Citadella Származtatott Alap tudta felmutatni a legjobb teljesítményt 24% fölötti hozamával, ami alaposan túlszárnyalta a legjobb abszolút hozamú alapok által elért átlagosan 10,3%-os hozamot. Ki kell emelnünk emellett azt is, hogy a tíz legjobban teljesítő alap közül nyolc a Concorde Alapezelő alapja.

Itt érdemes vetni még egy pillantást a vegyes alapokra is. Ezek ugyancsak tarthatnak kötvényeket és részvényeket, de csakis az áremelkedésre játszhatnak. Ha a kötvénytúlsúlyos (óvatos) vegyes alapokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy ezek az elmúlt év során átlagosan mindössze 2,8%-os teljesítményt nyújtottak. A két legjobb óvatos vegyes alap pedig ebben is Concorde nevéhez fűződik. A legnagyobb hozamot a Concorde B1 Alapok Alapja érte el 5,1%-os teljesítményével.

Ha pedig hosszú (legalább 7, de inkább több tíz éves) időtávban gondolkodunk, akkor nyugodtan belevághatunk részvényalap vásárlásba is. Mert az igaz, hogy rövid, vagy középtávon eshetnek ezen befektetések árai, de hogy 10-20 év múlva magasabban lesznek, annak nagyobb a valószínűsége.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés