5 dolog, ami miatt könnyebben kaphat hitelt a céged

5 dolog, ami miatt könnyebben kaphat hitelt a céged
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-20 Frissítve: 2020-03-10
 

Minden céget csábítanak a kedvező vállalkozói finanszírozási lehetőségek, az újfent elérhető 2,5%-os kamatú Növekedési Hitel és az akár 0%-os Széchenyi hitelek pedig igazi kihagyhatatlan ajánlatnak számítanak mostanság. Kérdés azonban, hogy a céged a bankok számára mennyire hitelképes, illetve ha az, mekkora összegre „vagy jó” náluk? Összegyűjtöttük, hogy min múlik a két dolog.  

1. Már bizonyítottál abban, amire hitelt igényelnél?

A bankok nem szeretik a járatlan utakat, és köztudottan igyekeznek maximálisan bebiztosítani magukat. Éppen ezért legszívesebben olyan tevékenységeket hiteleznek, amelyekben a vállalkozás, illetve a tulajdonos már tapasztalatokkal rendelkezik, ahol korábban bizonyított.

Egy jól működő pékség például kaphat pénzt technológiai fejlesztésekre, ám ha a tulajdonos kitalálja, hogy kihasználva a piaci konjunktúrát, újautó kereskedést nyitna, akkor a bankok máris gyanúsabban méregetik az igénylőt.

Hirdetés

Hirdetés

2. Te magad is kockáztatnál?

Nagyon fontos, hogy a vállalkozó higgyen a saját ötletében és a vállalkozásában, ennek érdekében pedig hajlandó legyen maga is kockázatot vállalni.

A hitelintézetek ezért sokszor kérnek a tulajdonos részéről készfizető kezességet, ami a bank számára garancia arra, hogy a vállalkozó is hajlandó vállalni a kockázatot. Ha a bank ilyet kér, a tulajdonos azonban nem hajlandó beállni kezesként a céges hitel mögé, akkor ez meghiúsítja a hitelhez jutást.

Az ódzkodás persze érthető, ám azt látni kell, hogy a bank nem akar mást, mint visszakapni a kihelyezett hitelt, mégpedig kamatostul, így ha a cég valamilyen előre nem látható okból megszorulna, akkor is az adósságrendezés az elsődleges cél, nem pedig a szerződés felbontása.

Vannak esetek, amikor készfizető kezesség kiváltható, ám ehhez eredményes üzleti múlt és nagy értékű, akár a teljes hitelösszeggel megegyező nagyságú ingatlanvagyon fedezetként való bevonása szükséges.

3. Rendben vannak a pénzügyeid?

A fizetési fegyelem, a beérkező számlák határidőre történő kifizetése, a köztartozás mentesség kifizetődő lehet akkor, ha hitelt szeretne a vállalkozásod. A bankok ugyanis pontosan látják a pénzügyeidet, így azonnal kiderül, ha a céged megbízhatatlan. Az, hogy néha megcsúszol a számlákkal, az önmagában még nem zárja ki a hitelképességet, ám készülj fel előre, mert biztosan rákérdeznek majd, és szükség lesz megfelelő indoklásra.

4. Legyen kéznél minden fontos dokumentum

Mielőtt hitelt igényelsz, érdemes rendbe tenni a könyvelésedet, ellenőrizni, hogy nincs-e véletlenül eljárt tartozásod a NAV, vagy bármilyen egyéb hatóság felé. Ebből talán már ki is derült számodra, hogy a jó könyvelő kulcsfontosságú lehet a sikeres hiteligénylés szempontjából!

Fontos azt is észben tartanod, hogy nem fest pozitív képet a vállalkozásodról, ha már a hiteligénylés folyamatának elején nem tudod bemutatni a kért adatokat, mégpedig a bank részéről elvárt időben és minőségben, mert mondjuk „éppen” összevesztél a könyvelőddel. A döcögős adatszolgáltatás arra enged következtetni a bankok számára, hogy valami nincs rendben a cégvezetéssel. Akármilyen hihetetlen, de a banki bírálatnál ez a tényező is igen hangsúlyos szerepet kap.

5. Nem mindig kifizetődő a túlzott adóoptimalizálás

Amikor év végén a maximális adóoptimalizálás mikéntjén gondolkodsz, akkor tartsd észben, hogy a hitelképesség szempontjából fontos a kimutatható profit megléte.

A bankok azt vizsgálják ugyanis, hogy milyen hiteltörlesztőt (tőke+kamat) bír el a cég úgy, hogy az hosszú távon sem okoz fennakadást az üzletmenetben. Ráadásul a bankok nem a teljes adózott eredményt, hanem csak annak 70-75%-át veszik figyelembe!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés