5 éve nem folyósítottak ilyen kevés lakáshitelt

5 éve nem folyósítottak ilyen kevés lakáshitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-04
 

2022. novemberében 49,5 milliárd forint összegben folyósítottak lakáshitelt a bankok, az októberi hónaphoz képest ez 10 milliárd forintos csökkenést jelent. Ilyen kevés lakáshitelt utoljára 2017-ben helyeztek ki egy hónap alatt a bankok. 

Drasztikusan visszaesett a kihelyezett lakáshitelek összege

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján 49,5 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok 2022. novemberében, ez valamelyest kevesebb a 2022. októberi 59,5 milliárd forintos értékhez képest. Ha messzebbre nézünk vissza a csökkenés még drasztikusabb: a 2022. májusi 153,9 milliárd forintos folyósításhoz képest már egy jelentős csökkenést láthatunk. Egészen 2017. áprilisáig kell visszamenni az időben ahhoz, hogy a novemberi hónaphoz hasonló folyósítási volument láthassunk a lakáscélú jelzáloghiteleknél.

Ez érthető is, hiszen a folyósított kölcsönök átlagos THM értéke 10,95 százalék volt, ami a korábbi hónaphoz képest 0,70 százalékpont emelkedést jelent. Egy évvel korábban még 4,69 százalék volt a lakáshitelek átlagos THM értéke.

Kalkulálj
A hitelfelvétel előtt állóknak érdemes alaposan körülnézni: még mindig számos bank kínál az átlagnál jóval kedvezőbb feltételekkel jelzáloghitelt. Jelenleg fix kamatozású lakáshitelt 8,70 százalékos THM mellett is találni. A legolcsóbb 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű jelzáloghitel havi törlesztőrészlete 176 ezer forint, ugyanakkor a statisztikákban szereplő átlagos THM érték mellett a havi fizetnivaló már 205 ezer forint lenne.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Minimálisan változott a személyi kölcsönből és a Babaváróból folyósított összeg

A fedezetlen hiteleknél ilyen drasztikus változást nem tapasztalhatunk: a személyi hitel folyósítása 32,6 milliárd forintról 32,9 milliárd forintra emelkedett októberről novemberre. Ez a minimális növekedés az átlagos éves költségek jelentős ugrása mellett történt meg. (Az átlagos THM értéke egy hónap alatt 18,16 százalékról 19,15 százalékra emelkedett.)

Fontos
Itt is ki kell hangsúlyozni, hogy az átlagos THM értékhez képest jóval kedvezőbb feltételekkel is lehet személyi hitelt igényelni, jelenleg a legolcsóbb konstrukció teljes hiteldíj mutatójának értéke 14,29 százalék (3 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő és 500 ezer forint nettó jövedelem mellett.)

A Babaváró hitelből folyósított volumen is minimálisan, 4,1 milliárd forinttal emelkedett októberről novemberre. A novemberben folyósított Babaváró átlagos THM értéke 15,1 százalékra növekedett, ez 1,57 százalékpontos emelkedést jelent egy hónap alatt. Itt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a kölcsön esetén a THM értéke akkor válik nagyon fontossá, ha valami miatt elveszítené a család a kamattámogatást. Vagyis alapesetben nem lényeges a kölcsön „normál, piaci” ára.

A háztartási betétek kamata is látszólag jelentősen emelkedett

2022. novemberében az MNB statisztikái alapján a háztartási lekötött betétek átlagos kamatszintje 10,97 százalék volt, ez 1,07 százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. A kétszámjegyű betéti kamatszint kifejezetten vonzónak tűnik, ugyanakkor ki kell hangsúlyoznunk, hogy normál lakossági ügyfélként ilyen kamatot a nagybankok betéti hirdetményében nem találunk.

Kisebb bakoknál, mint a Cetelem Bank, Gránit Bank, MagNet Bank tényleg találni kiemelkedő, akár kétszámjegyű betéti kamatokat. A nagyobb hazai pénzintézetek azonban továbbra is valahol 1-2 százalék körüli kamatot adnak a lakossági betétekre.

Az MNB statisztikájában szereplő magas betéti kamat jó eséllyel továbbra a kiemelt ügyfeleknek kínált egyedi lekötéseknek köszönhető.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés