5 fordulópont a pénzügyekben 2023-ban?

5 fordulópont a pénzügyekben 2023-ban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-25 Frissítve: 2023-01-27
 

Emlékezetes év volt 2022. Legalábbis olyan értelemben, hogy kevesen bánkódunk majd utána. Ez volt az az esztendő, amikor a geopolitikai feszültségek háborút hoztak a kontinensre, az év közben elszálló infláció és a monetáris szigorítás rég nem tapasztalt negatív reálkamattal hatottak a háztartások jövedelemére és a megtakarításaikra a csökkenő tőkepiacokon keresztül. A vagyonkezelésben a készpénz szerepe az elmúlt években alulsúlyozottá vált, de a likviditás biztosítása, alacsony kockázat mellett újból mérhető.

Az eseménydús elmúlt év után a Infinite Capital Kft. vezetői Bencsik Roland és Sovágó Zsolt öt fordulópontot emeltek ki friss elemzésükben a 2023-as évre vonatkozóan.

Infláció

Az inflációs sárkány 2023-ban is velünk lesz, de a jegybankok a kamatemelésekkel továbbra is igyekeznek azt megállítani, vagy legalábbis kezelhetővé tenni. Ezek a kamatemelések lassítják a világgazdaságot és ezzel együtt a gazdasági aktivitást.

A recesszió és a vállalati eredményvárakozások további csökkenése jelentheti majd a fő kockázatot mind a részvények, mind a kötvények esetében.

Úgy látjuk, hogy az Egyesült Államok és Európa inflációja a 2022. utolsó negyedévében tetőzik. A gazdaságok mindeddig többnyire növekedtek, és a munkanélküliség továbbra is historikusan alacsony szinten van, az üzleti felmérések azonban nyugati lassulást jeleznek az új évben, és a recesszió – a GDP csökkenésének, nem csak lassulásának időszaka – továbbra is kockázatot jelent az Atlanti-óceán mindkét partján.

A kulcskérdés továbbra is a  recesszió. Szembe nézünk-e idén egy gazdasági visszaeséssel?

Hirdetés

Hirdetés

Pénzpiaci eszközök

A makrogazdasági adatok és feltételek arra intenek, hogy a kockázatos eszközökkel szemben óvatos kitettséget alkalmazzunk. Ehelyett azokra az eszközökre lehet érdemes összpontosítani, amelyek jobban ellenállnak a gyengébb növekedés vagy a magasabb kamatlábak hatásainak.

Osztalékfizető részvényeket, államkötvényeket, befektetési minősítésű hiteleket és egyes vállalati kötvényeket is érdemes lehet például a portfólióban tartani.

Diverzifikáció

A vállalati eredmény várakozások (EPS) az USA-ban már 2022-ben is csökkentek egy-egy iparágban. (A technológiai szektorban például: a Meta 49,68, a Netflix 78,44 százalékkal esett. Hasonló zuhanások voltak megfigyelhetőek a kiskereskedelemben: a Target 59,15, a Walmart 7,49 százalékot bukott.)  A piaci szereplőknek azonban idén lehet, hogy már romló gazdasági mutatók mellett kell működiük. Mindemellett a magas hitelfelvételi költségek is korlátozhatják a vállalatok jövőbeni növekedését.

A magas hozzáadott értékű ágazatok (mint például az egészségügy vagy a gyógyszergyártás) esetén ugyanakkor figyelemre méltó, hogy magas árréssel és némi infláció elleni védelemmel rendelkeznek. Kiemelkedő az árképzési erejük és vonzóak lehetnek a magasabb osztalékhozamaik miatt a részvényesek számára.

High-yield kötvények

Ha a magas hozamú hitelfelárak jobban tükröznék a recesszió árát, és a kamatlábak stabilizálódnának, a befektetések ebben a szegmensben is kedvezőbbé válhatnak, mint a befektetésre javasolt államkötvények és egyéb alacsonyabb kockázatú vállalati kötvények.

Részvények

Az infláció és a magasabb kamatlábak mérséklődésével a részvények egyre vonzóbbá válhatnak ismét.

Természetesen itt felmerülhet a kérdés, hogy mennyi türelemre lesz szükségünk ehhez. Ez részben attól függ, hogy közben mit tesznek a piacok. Ha tovább esnek és implicit módon több kamatláb és jövedelmezőségi kockázatot áraznak be, mint amennyi indokolt, akkor lehet, hogy nem kell olyan sokáig várnunk. Ez fordított esetben is igaz, ha a részvényárak tovább emelkednek, akkor érdemes lehet kivárnunk még az első hónapokban.

A pénzügyi feltételek majdani enyhülése a befektetői hangulat javulását és a P/E ráták szélesedését eredményezheti. Ez lehetőséget adhat a ciklikus és a növekedési részvény kategóriáknak is az erősebb emelkedésre.

A cikk megjelenését az Infinite Capital Kft. támogatta. 

Felhasznált források: Rothschildandco.com, Investing.com, Portfolio.hu

Hirdetés
Hirdetés