5 napon belül fontos levelet kaphatnak a bankjuktól a vállalkozások!

5 napon belül fontos levelet kaphatnak a bankjuktól a vállalkozások!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-10 Frissítve: 2022-11-15
 

Megjelent a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter rendelete arról, hogy a bankoknak miként kell tájékoztatniuk a vállalkozásokat a november 15-től életbe lépő kamatstopról. A bankoknak 5 naptári napjuk van tehát arra, hogy a cégek egy részének tájékoztatást adjanak arról, hogy mennyit kell majd fizetniük, illetve mekkora összeget takaríthatnak meg az intézkedéssel. Azok számíthatnak most levélre, akiknél a hitel kamatfordulónapja június 28-át követően már megvolt, a többiek a majdani kamatfordulót megelőzően várhatják ezt. 

Sok mikro-, kis- és középvállalkozás kap hamarosan levelet a bankjától a november 15-től életbe lépő kamatstop feltételeiről. A kamatstop a gyakran változó kamatozású kölcsönöket védi meg a kamatemelkedéstől. A jelenlegi piaci környezetben ugyanis ezen hitelek ára jelentősen megemelkedne.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet pontosan meghatározza, hogy a bankoknak milyen tájékoztatást kell adniuk.

Eszerint a fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat 2022. november 15. és 2023. június 30. között úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2022. június 28-án érvényes referencia-kamatlábnál.

A kamatstop intézkedés azon hitel- és kölcsönszerződésekre, illetve pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik,
amelyek
− állami támogatással nem érintettek,
− változó kamatozásúak és
− forint alapúak.

A Kormány döntése alapján nem lehet a tőke- és kamattartozást a 2022. november 15. és 2023. június 30. között nem teljesített kamat összegével megnövelni. A

A módosult kölcsönszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között is érvényes.

A banktól hamarosan megérkező levél legizgalmasabb része azonban valószínűleg az lesz, ahol a bankoknak egyedileg tájékoztatniuk kell a vállalkozásokat arról, hogy:

  • A kamatstop intézkedés hatására a vállalkozás szerződésének kamata 2022. november 15-től vagy szerződés szerinti fordulónaptól évi XX százalék.
  • A Kormány kamatstop intézkedése nélkül a vállalkozás szerződésének kamata évi XX százalék lenne.
  • A kamatstop intézkedés hatására a vállalkozás által fizetendő törlesztőrészlet/lízingdíj 2022. november 15-től vagy szerződés szerinti fordulónaptól XX forint.
  • A Kormány kamatstop intézkedése nélkül a vállalkozás hitelének törlesztőrészlete/lízingdíja XX forint lenne.
  • Összességében a kamatstop intézkedés a vállalkozás számára 2022. november 15-től vagy szerződés szerinti fordulónaptól XX forint megtakarítást jelent havonta.

Ha sokallod céged bankszámla költségeit, vagy ellenőriznéd, hogy nem fizetsz-e a szükségesnél többet erre, akkor ellenőrizd a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorával a lehetőségeidet. Ha szeretnéd, szakértőnk segíthet kedvezőbb bankszámlát keresni a magyar banki kínálatból, így éves szinten akár több százezer forintot is megtakaríthat a vállalkozásod. 

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!
Hirdetés
Hirdetés