5 ok, ami miatt szuper dolog az azonnali fizetési megbízás

5 ok, ami miatt szuper dolog az azonnali fizetési megbízás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-23
 

Az azonnali fizetési rendszer bevezetése óta az átutalt összeg – bizonyos esetekben – 5 másodpercen belül megérkezik a kedvezményezett bankszámlájára. A rendszer igen népszerű – egy év alatt 150 millió tranzakció teljesült, összesen 30 000 milliárd forint értékben -, a jegybank ezen kimagasló eredmények miatt még díjazásban is részesült. De miért is ennyire sikeres az azonnali fizetés?

Már több mint egy éve – 2020. márciusától – az átutalások kvázi azonnal teljesül: az elutalt összeget pár másodpercen belül jóváírják a kedvezményezett számláján. Azonban nem érhető el ez a lehetőség az összes utalásnál:

  • Az átutalt összeg legfeljebb 10 millió forint lehet.
  • Az utalást elektronikus csatornán – mobilalkalmazás, netbank – keresztül szükséges megadni.
  • A forint számláról indított belföldi utalásokat érvényes az azonnali könyvelés.

Természetesen egyes megbízási típusok – csoportos beszedés, állandó átutalás, előre értéknapozott átutalások – nem teljesülnek azonnal, de ez a megbízás jellegéből is következik. (Vagy eleve később szeretné a számlatulajdonos az átutalás könyvelését, vagy rendszeres időközönként szeretné, hogy teljesüljön a megbízása.)

De miért ilyen sikeres a hazai azonnali fizetési rendszer?

Hirdetés

Hirdetés

1. A megfelelő átutalási megbízások automatikusan bekerülne az azonnali fizetési rendszerbe

A népszerűség egyik oka a rendszer azon adottságából ered, miszerint minden megbízás, amely megfelel a fent nevesített feltételeknek automatikusan az azonnali átutalási rendszer keretein belül teljesül. Vagyis nem kell külön kérni a számlatulajdonosnak azt, hogy egy adott megbízás azonnal teljesüljön.

Ennek természetesen az is feltétele, hogy az összes bank tudja kezelni az azonnali fizetési rendszer keretébe tartozó tranzakciókat. Ez azonban elvárás volt a jegybank részéről: minden hazai pénzintézetnek az 2020. márciusi induláskor be kellett lépnie a rendszerbe és az azonnali átutalásokat kezelnie kellett.

Gyakorlatilag a pénzintézetek számára az azonnali átutalások kezelése kötelező volt már a rendszer indulásakor. Míg egyes kapcsolódó szolgáltatások bevezetését – annak határidejét – a bankok egyedileg eldönthették.

Természetesen nem kötelező az azonnali rendszerben utalni – az automatikus kikötés nem ezt jelenti – bárki megadhat továbbra is előre értéknapozott utalást. Vagyis a megbízás teljesülésének dátumát a számlatulajdonos megválaszthatja.

2. Nem kell külön felárat fizetni az azonnali utalásokért

Az ingyenesség óriási előnye az azonnali átutalási lehetőségnek, ezért a szolgáltatásért a pénzintézet nem számolhat fel külön díjat, költséget. (Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az átutalás ingyenes, a megbízás standard költségét a bank beterheli a megbízó számláján.)

Ugyanakkor korábban sok esetben több ezer, vagy akár 10 ezer forintot kellett fizetni azért, hogy egy megbízás a standard feltételeknél gyorsabban, kvázi azonnal teljesüljön. Az új rendszer bevezetésével – az előírásoknak megfelelő átutalások – külön díj felszámítása nélkül jóváírják az átutalt összeget 5 másodpercen belül a kedvezményezett számláján.

3. A legolcsóbb megbízási formák lettek gyorsak

A netbankon és mobil applikáción keresztül megadott átutalási megbízások alapvetően jóval olcsóbbak, mint ha személyesen, vagy telefonbankon keresztül intézné a számlatulajdonos az ügyeit. Vagyis a legolcsóbb megbízási módok váltak még kedvezőbbé az azonnali fizetési rendszer bevezetésével.

5 legolcsóbb bankszámla éves költségeA Bankmonitor bankszámla keresője alapján az 5 legolcsóbb számla díja jóval kedvezőbb abban az esetben, ha netbankot, mobilalkalmazást használ a számlatulaj ügyei intézésére. Éves szinten 15-25 ezer forintot is spórolhat – havi 4 darab, összesen 40 ezer forint összegű átutalás indítása esetén – az, aki elektronikus csatornákat választja a személyes ügyintézés helyett.

Sőt, akár a bankszámlához kapcsolódó teljes költséget 0 forintra lehet csökkenteni két évig az elektronikus csatornák használatával, vagyis létezik két évig teljesen ingyenes bankszámla is.

Ilyen körülmények között logikusan elektronikus csatornán keresztül adja meg megbízásait a számlatulaj, ezzel pedig az azonnali fizetési rendszer előnyei is elérhetővé válnak számára.

4. Akár a határidő napján is elutalható egy összeg – legyen hétvége, vagy éjszaka

Előfordulhat, hogy egy határidőről megfeledkezünk: lehet az egy közüzemi számla, vagy éppen kötelezettség az adóhatóság felé. Az azonnali fizetés rendszerben azonban nincs munkaidő és munkanap. A hét bármely napján, bármikor megadható az átutalási megbízás és az teljesülni is fog 5 másodpercen belül.

5. Nem kell nagyobb összeggel mászkálni.

Csökkentheti a készpénz használatot, ez pedig különösen akkor lehet fontos, ha nagyobb összeget kellene kifizetni.

Például egy lakásvásárlásnál az adásvételi szerződés aláírásakor sok esetben ki kell fizetni a foglaló, előleg egy részét. Előre senki nem szokta elutalni, viszont a vevő sem fog várni órákat arra, hogy megérkezzen a megbeszélt összeg. Emiatt eddig gyakran készpénzben rendezték ezt a részletet.

Az azonnali fizetési rendszer indulásával akár átutalással is „át lehet adni” a szerződés aláírásakor az esedékes vételárrészletet. Hiszen az aláírást követően egyből megadható a megbízás, ami pár másodpercen belül az eladó számlájára jóváírásra kerül. Ezt ki lehet várni, akár az ügyvéd jelenlétében is.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés