5 szempont, ami alapján lakáshitelt választanak a magyarok

5 szempont, ami alapján lakáshitelt választanak a magyarok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-14
 

Az infláció és emelkedő hitelkamatok ellenére továbbra is megmaradt az igény a saját ingatlantulajdon megszerzésére. Ezt sokan hitel segítségével érik el. Gyakorlati tapasztalataink alapján 5 fő tényezőt vesznek leginkább figyelembe a hitelfelvevők. Nézzük meg őket! (Gábos Nikolett írása)

1. Hitelkamatok, THM

Kivétel nélkül első és legfontosabb mindenki számára a lehető legolcsóbb lakáshitel megszerzése. A banki költségek egyik fontos eleme a kamat, melynek mértékét a választott kamatperiódus befolyásolja és az e mellé vállalt bankszámlára érkeztetett jóváírás.

Sokan nem tudják, hogy a hitel kamata nem egyezik meg a THM (teljes hiteldíj mutató) fogalmával, így gyakran összekeverik. A kamat az, amely le van képezve a havi törlesztőrészletre, azaz havonta megfizetésére kerül. A THM pedig a kamat mellett tartalmazza a hitelfelvételhez kapcsolódó többi költséget is: például választott bankszámla havi díját vagy a folyósítási díjat.

Jó tudni
Hitelválasztásnál nem csak havi törlesztőrészlet szintjén érdemes az összehasonlítást elvégezni, hanem a THM, vagy az összes visszafizetett összeg alapján is.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

2. Futamidő, kamatperiódus

Lakáshitel választása során a további legfontosabb szempontok között a kamatperiódus, futamidő kombináció kiválasztása szerepel. Egy változó kamatperiódus esetén jellemzően alacsonyabb hitelkamat érhető el, viszont egy emelkedő kamatkörnyezetben ezzel könnyen rosszul is járhatunk a magas kockázat miatt. Egy 10 évig fix vagy teljes futamidőre fix kamatperiódussal magasabb fokú biztonságban tudhatjuk a hitel kamatát, ugyanis egy évtizeden át azonos törlesztőrészleteket kell fizetnünk. Egy hitel átlagos futamideje 20 év. ez idő alatt egy fix kamatperiódussal lehet a legjobban védekezni a negatív külső gazdasági hatások ellen.

Jó tudni
Jelenleg különleges a piaci környezet, ugyanis a gyakran változó kamatozású hitelek még drágábbak is, mint a biztonságosabb, hosszú időtávra fix kamatot biztosító konstrukciók.

3. Gyorsaság

A következő fontos tényező a hitel átfutási ideje. Egy jelzáloghitel esetén 1-1,5 hónappal érdemes tervezni, viszont egyes esetekben ez akár 3 hónapra is kitolódhat. Ugyanakkor találkozhatunk olyan bankkal is, amelynél a hiteligénylés benyújtását követően pár hét alatt a számlánkra kerülhet az összeg.

Fontos
Ingatlanvásárlás esetén még az adásvételi aláírása előtt fontos tisztázni, hogy a választott banknál jelenleg mikor várható a hitelösszeg folyósítása. Ha ezt elmulasztjuk, akkor komoly bajba kerülhetünk, az adásvételi szerződésben vállalt fizetési határidő ugyanis beszoríthat minket. A szűkös határidők miatt pedig már lehet nem a legolcsóbb, hanem a leggyorsabb megoldást kell választanunk.

Egy gyakorlott hitelszakértő pontos tájékoztatást tud adni, hogy melyik banknál meddig tart amíg folyósításra kerül a kért hitel.

4. Dokumentáció, bonyolultság

Egy hitelkérelem adminisztrációja soha sem egyszerű feladat, viszont megfelelő tájékoztatás és felkészülés útján jelentősen könnyebbé lehet tenni a folyamat ezen részét. A dokumentáció bonyolultsága attól is függ, hogy pontosan milyen élethelyzetben vagyunk. Például egy válásból adódó házastárs kivásárlása plusz dokumentumok benyújtását vonhatja maga után.

A jövedelmünk is lényeges szempont lehet: a vállalkozói bevételek, a készpénzben kapott jövedelem igazolásához mindenképpen NAV jövedelemigazolásra lesz szükség, melynek beszerzése időigényes lehet.

Megfelelő tervezéssel ezekre a plusz körökre előre fel lehet készülni, a dokumentumok beszerzését időben el lehet kezdeni. Ezáltal a folyamat gördülékenyebbé válhat és akár időt is spórolhatunk. Érdemes független hitelszakértőhöz fordulni, aki segít összeállítani az igényléshez szükséges dokumentációt és tudja hol lehetnek a buktatók.

5. Kapcsolódó szolgáltatások

A hitel törlesztőrészletét a választott bank bankszámlájáról szedik be, sőt sokszor a bankszámla aktív használatáért kaphatunk különböző kedvezményeket is. Ezáltal a hitelfelvétel egy hosszú távú, több szolgáltatásra kiterjedő együttműködést is jelent egy bankkal. Így nem utolsó sorban a hitel mellett a kiegészítő banki szolgáltatások is egy lényeges szemponttá válnak.

Legtöbb esetben az alap bankszámlák havi számlavezetés díja nem jelentős, de érdemes belekalkulálni a havi törlesztőrészlet mellé, mint fix, állandó költséget. Érdemes lehet a számla teljes költségét is figyelembe venni – utalás, készpénzfelvétel díja -, ha a csomagot aktívan használnunk is kell a kamatkedvezmény elérése érdekében. Szerencsére eges bankoknál már nyithatunk teljesen ingyenes számlát is.

Fontos szempont lehet a számlanyitás mellett a hozzá kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások színvonala is: mára a netbank és a mobilapplikációk alapszolgáltatásnak tekinthető, amin keresztül számos funkció mellett a hitel törlesztése is könnyen nyomonkövethető.

Bár jelenleg a kamatkörnyezet látszólag nem kedvező, még is érdemes egy lakáshitelbe belevágni, ugyanis az egyre csak növekvő energia és építési költségek további ingatlanáremelkedést vontak maguk után.  Továbbá az államilag támogatott banki termékek továbbra is segítik a jövőbeli lakáscéljainkat.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés