5 tipp, amivel csökkentheted a rezsidet!

5 tipp, amivel csökkentheted a rezsidet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-28
 

A rezsicsökkentés 2022. augusztusától módosult, már csak egy meghatározott mennyiségű áram és gáz vehető igénybe kedvezményes áron. Az éves limit fölötti fogyasztásért villamosenergia esetén kétszeres, míg gáz esetén hétszeres árat kell fizetni. Már érkeznek is az első számlák, sok család most szembesül azzal, hogy mit is jelentenek ezek az árváltozások. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány tippet, amivel a rezsiszámlák kordában tarthatók.

1. Ne feledkezzünk meg a nagycsaládosok gáztámogatásáról

A gázfogyasztás az egyik legfontosabb kérdés, hiszen a kedvezményes mennyiségen felül a gáznál igen jelentős mértékben emelkedik a fogyasztás ára. A 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között rezsicsökkentett áron felhasználható éves limit gáz esetében 1723 m3. Eddig a mennyiségig 102 Ft/m3, míg az e feletti mennyiségért jelenleg 747 Ft/m3 árat kell fizetni. (A mennyiség fűtőérték alapján került meghatározásra, vagyis nem mindenkinek egységes az 1723 m3 kedvezményes mennyiség.)

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a nagycsaládosok számára a kedvezményes áron elérhető mennyiség meghaladja ezt a limitet. A három gyermeket nevelő családok esetében éves szinten további 600 m3 gázt, minden további gyermek után újabb 300 m3 gázt lehet kedvezményes áron felhasználni. Ezzel egy háromgyermekes család éves szinten akár 387 ezer forintot spórolhat.

Fontos, hogy ez nem jár automatikusan, az érintett családoknak igényelniük kell a kiegészítő mennyiséget a lakóhelyük szerint illetékes Kormányhivatalnál. Az igénylést az erre rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani. Szükséges csatolni hozzá az utolsó számlalevelet, illetve a befizetést igazoló csekket, átutalási bizonylatot. (Új szerződés esetén pedig a szolgáltatási szerződés másolatát is.)

Akkor lehetünk jogosultak a kedvezményre, ha egyetemes szolgáltatóval gázfogyasztásra szolgáltatási szerződést kötöttünk. Illetve legalább három gyermek után családi pótlékra vagyunk jogosultak. (Az is megfelelő, ha közös háztartásban élünk azzal a személlyel, aki a családi pótlékot kapja a gyermekek után.) Egy család legfeljebb egy felhasználási helyen veheti igénybe a kedvezményt.

Hirdetés

Hirdetés

2. Többgenerációs házaknál növelhető a kedvezményes mennyiség

Gázfogyasztás esetén a társasháznak nem minősülő többgenerációs házakban élők hátrányban voltak, amennyiben egy mérőóra volt az épületben. Ebben az esetben ugyanis éves szinten 1723 m3 kedvezményes árú gázt kapott a teljes épület a benne lévő lakások számától függetlenül. Ezt a problémát a jogalkotó szeptember 9-el orvosolta.

Szeptember 10-től ugyanis az ilyen többgenerációs épületben élők a lakóhelyük szerinti illetékes jegyzőhöz fordulhatnak, aki hatósági bizonyítványt állíthat ki az épületben lévő lakások számáról. (Legfeljebb négy lakás szerepelhet az igazolásban.) A kedvezményes gáz pedig lakásonként használható ki, vagyis egy négylakásos épület esetében az 1723 m3 helyett akár 6892 m3 gáz is fogyasztható rezsicsökkentett áron.

Az érintetteknek érdemes gyorsan a jegyzőhöz fordulni. A hatósági bizonyítvány kiállítására ugyanis 8 napja van a jegyzőnek, ezt követően a dokumentumot pedig még be is kell nyújtani a gázszolgáltató felé. Az emelt kedvezményes árú mennyiség a dokumentum benyújtását követő hónaptól lesz elérhető. A késlekedéssel akár százezer forintot is bukhatunk havonta.

3. Újabb villanyóra kialakítása a lakásban

Eddig a gázszámla csökkentéséről volt szó, sok családnál azonban az áramfogyasztás teszi ki az energiafelhasználás jelentős részét vagy egészét. Számukra a fenti lehetőségek sajnos nem nyújtanak segítséget. A kedvezményes áron felhasználható áram éves mennyisége 2523 kWh. Ezen mennyiség feletti fogyasztás esetén az ár megduplázódik, ez ugyan nem olyan jelentős változás, mint amit a gáznál láthatunk, de ettől még számos család számára jelent komoly terhet.

A kedvezményes mennyiség azonban felhasználási helyenként, azaz mérőóránként értendő. Márpedig egy lakásban több mérőóra is lehet. Ilyen eset például, amikor az épületben a normál óra mellett van egy B tarifás, más néven éjszakai, vagy vezérelt mérőóra. Ebben az esetben mindkét órán külön-külön ki lehet használni a kedvezményes mennyiséget.

A „B” tarifás órán keresztül naponta 8 órán át vételezhető áram, ennek jelentős része csúcsidőn kívüli időszakra kell essen. Ez a megoldás ideális lehet villanybojlerek, hőtárolós eszközök üzemeltetésére. Sok esetben ezen eszközök fogyasztása jelentősen hozzájárul az épület áramfogyasztásához. Ha ezek az eszközök külön órára kerülnek, akkor érdemben csökkenhet a villanyszámlánk.

Ezt azonban nem olyan egyszerű megvalósítani. Alapvetően három tényezőt kell felmérni:

  • Meg kell vizsgálni az új óra és az óradoboz kialakításának lehetőségét.
  • Fel kell mérni, hogy az eszközök, melyeket az új óráról üzemelnénk milyen áramkörön vannak. Ha a körön más gépek, aljzatok is vannak, akkor sajnos ezt is át kell alakítani.
  • Alapvetően meg kell nézni, hogy a lakás, épület villamoshálózata elbírja-e a változtatást.

A jelenlegi körülmények között már az óra kialakítása is több százezer forintba kerülhet. E mellé az esetleges vésési és villanyszerelési munkálatokkal is számolni kell. A munkálatok költsége nagy mértékben függ az ingatlan kialakításától, de jó eséllyel meghaladhatja a milliós tételt. Az átalakítás kapcsán érdemes első lépésben szakemberhez fordulni, aki felbecsüli az adott háznál szükséges munkálatokhoz kapcsolódó kiadásokat.

Kalkulálj
Ha ehhez nincs elegendő tőke, akkor egy személyi kölcsönből lehet érdemes megfinanszírozni a munkálatokat. 1 millió forint, 7 éves futamidejű személyi hitel havi törlesztőrészlete 17 688 forinttól indul, 7 év alatt összességében 1 485 747 forintot kell fizetni a kölcsönre. Az átalakítással a maximális limit kihasználása mellett éves szinten  86 ezer forintot spórolhatunk, ami 7 év alatt 600 ezer forint megtakarítást eredményezhet. Vagyis még hitelből is megérheti a munkálatot elvégezni abban az esetben, ha a teljes kedvezményes mennyiséget kihasználjuk.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

4. Szigetelés és nyílászárók cseréje

Eddig olyan megoldásokat néztünk át, amelyek a jelenlegi energiafogyasztásunk fenntartása mellett lehetnek segítségünkre, elég volt hozzá kihasználni néhány az előírásokban rejlő lehetőséget.

Létezhet olyan megoldás is, amelynél a fogyasztási szokásainkat nem kell érdemben változtatnunk, az energiafelhasználásunk mégis jelentősen mérséklődhet. Tetőnk leszigetelésével, a házunk külső szigetelésével, illetve a nyílászárók lecserélésével érdemben csökkenhet a fűtésszámlánk. A lakás vagy ház korszerűsítésével a fűtésszámlánk akár 25 százalékkal is mérséklődhet, mindezt úgy érhetjük el, hogy nem szükséges lemondanunk otthonunk melegéről a hidegebb napokon sem.

Ez azonban nem olcsó mulatság, a költség természetesen függ az ingatlan méretétől, a tető alapterületétől, illetve az ajtók, ablakok számától is. Azonban több millió forintos kiadásra mindenképpen számítanunk kell.

jó tudni
Ha a felújítás eredményeként 50 m3-vel kevesebb gázt fogyasztanánk piaci áron, akkor éves szinten a jelenlegi árak mellett 448 ezer forintot spórolnánk. Ha a munkálatok költsége 6 millió forint volt, melyet egy 8 százalékos kamatozású, 20 éves futamidejű jelzáloghitel felvételéből finanszíroznánk meg, akkor a törlesztőrészlet éves összege 602 ezer forint lenne. Az otthonfelújítási támogatás kihasználásával azonban a munkálatok költségének a felét még bő 3 hónapig visszakaphatjuk, vagyis a hitelhez kapcsolódó éves kiadás lefelezhető. Ebben az esetben már nagyon is megérheti a beruházás, hiszen otthonunk értéke növekedne, ráadásul az éves kiadásunk is csökkenne 140 ezer forinttal.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

5. Néhány tipp, amivel mérsékelhető a fűtéshez felhasznált energia

Az MVM oldalán találni néhány tippet, amivel mérsékelhető a fűtésszámlánk. Itt valóban változtatni kell a szokásainkon, de az életminőségünk érdemben nem módosul.

  • Tartós távollét esetén csökkentsük a ház hőmérsékletét. Két napos távollét esetén ideális a 15 fok, míg annál hosszabb távollét esetén a 12 fokos hőmérsékletet javallott beállítani.
  • Nagyon hideg napokon nem érdemes teljesen leállítani a fűtést, mert az épület újrafűtésének nagy az energiaigénye.
  • Érdemes a hőmérsékletet helyiségenként szabályozni: ahol nem tartózkodunk sok időt, ott alacsonyabb hőmérséklet beállítása javasolt. (A hőmérsékletcsökkenés fokonként 5 százalékkal mérsékelheti az energiafogyasztást.)
  • A fűtőberendezéseket ne takarjuk el, ne fedjük le. A radiátorok, fűtőtestek tisztítását rendszeresen érdemes elvégezni.
  • Párologtassunk rendszeresen lakásunkban.

Ezek a tippek nagyon kézenfekvőnek tűnnek, de odafigyelve rájuk szintén mérsékelhetjük energiafelhasználásunkat. Ráadásul nem jelent sem komoly anyagi kiadást, sem pedig jelentős életminőség-romlást számunkra ez a pár szabály betartása.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés