50% feletti hozamot is találhatunk!

50% feletti hozamot is találhatunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-14 Frissítve: 2021-09-14
 

A részvényárfolyamok soha nem látott rekord magasságokban, míg a kamatok történelmi mélyponton találhatóak. Ilyen szituációban egyre többen bízzák magukat profikra, és választanak befektetési alapokat. Nem véletlenül, hiszen könnyen találhatunk két számjegyű hozamokat a befektetési alapok között, de akár az 50%-ot meghaladó hozammal is találkozhatunk!

Másfél hónap maradt hátra az évből, ilyenkor már elkezdhetjük számba venni az év történéseit. Többek között érdemes leellenőrizni, milyen teljesítményt nyújtott a befektetési alapunk. Ezért megvizsgáltuk mi is a legnépszerűbb befektetési alapok éllovasait, milyen teljesítményt produkáltak év eleje óta.

topmutualfund20131114.jpg
Pénzpiaci alapok

Sokan a bankbetétek kamatainak csökkenése miatt inkább pénzpiaci alapba helyezték a pénzüket, mert ott még magasabb hozamokat láttak. Sokan csak arról feledkeztek meg, hogy azok a számok mind a múltra vonatkoztak. Ránézve a táblázatunkra látható, hogy a legjobb pénzpiaci alap (Generali Cash) 4,72%-ot hozott az év eleje óta, míg az elmúlt tizenkét hónap hozama 5,74% volt. Nem is olyan rég (október elején), még 6,08% volt ez utóbbi hozamérték. Egyébként nem változott a sorrend október óta: Generali Cash-t a Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap (4,41%) követi, míg a dobogó legalsó fokát AEGON Pénzpiaci alapja (4,16%) foglalta el.

Kötvény alapok

A kötvényalapoknál ezzel szemben hozamemelkedéssel büszkélkedhetnek a legutolsó piaci körképünk óta. Sőt a sorrend is kissé átrendeződött. Legjobban az Erste alapkezelői örülhetnek, hiszen sikerült megőrizniük vezető pozíciójukat az Erste Nyíltvégű Abszolút Hozamú Kötvény Alapjukkal. Ez a befektetési alap 9,37%-ot hozott az év eleje óta, miközben októberben még 8,11%-on ált.  A többi helyen sem történt nagy változás, mindösszesen két alap cserélt helyett az elmúlt bő egy hónap során. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az élenjárok közül mindenki növelte az év eleje óta számolt hozamát.

Abszolút hozamú alapok

Az abszolút hozamú alapok kifejezetten jó választásnak tűntek korábban, és most is, amikor a piacok csúcs közelében tartózkodnak. Befektetési politikájukból adódóan az alapkezelőnek nincs megkötve a keze, bármibe befektethet, amiben csak fantáziát lát. Úgy tűnik a Concorde Alapkezelőnél nagyon érezték az elmúlt időszak történéseit, ugyanis az első és a második helyen is egy – egy általuk kezelt alapot találunk (Rubicon 20,27%-os teljesítménnyel, és Colombus 16,66%-kal). A dobogó legalsó fokán Generáli IPO alapját találjuk 16,06%-os teljesítménnyel.A két számjegyű, 20%-ot el nem érő hozamszint a jövőben is sokkal reálisabb hozamelvárás a legjobban teljesítő abszolút hozamú alapoktól. Aki ennél attraktívabb hozamra vágyik, annak érdemes körbenéznie a részvényalapok között is.

Részvény alapok

Szintén egy olyan kategória ahol történtek változások a dobogón, de a hozamok is feljebb kúsztak. A dobogó legfelső fokán még mindig az  OTP Klímaváltozás alapja áll (50,67%-kal). Azért érdemes tudni a részvényalapokról, hogy sok esetben megfigyelhető az egyszer fent, egyszer lent effektus, hiszen a Klímaváltozás is egy olyan alap, amely korábban rendkívül nagy veszteségeket könyvelt el. Ám a szektor picit magára találhatott, hiszen a második helyen is egy klímaváltozással kapcsolatos alapot találunk: AEGON Climate Change-et 27,70%-os teljesítménnyel. A dobó legalsó fokán nem történt változás, a Concorde Részvény Befektetési Alapot találjuk 27,34%-os év eleje óta számolt teljesítménnyel.

Piaci körképünkből kitűnik, hogy a bankbetéti kamatok csökkenésével párhuzamosan a pénzpiaci alapok is csökkentek, és az eddig olyan népszerű abszolút hozamú befektetési alapok is kisebb hozammal képviseltetik magukat. A kötvényalapok és részvényalapok azonban tovább tudták növelni nyereségüket. Természetesen nem feledkezhetünk meg a többi befektetési alap kategóriáról sem. Ha további alapok teljesítménye is érdekel, akkor böngéssz közöttük a befektetési alap keresőnkkel:

1
Hirdetés
Hirdetés