5,1% az infláció áprilisban: ez teljesen más megvilágításba helyezi a hitelek és megtakarítások kamatát

5,1% az infláció áprilisban: ez teljesen más megvilágításba helyezi a hitelek és megtakarítások kamatát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-11
 

A KSH adatai alapján 5,1 százalék volt az infláció áprilisban. Ez azt jelenti, hogy a 20 évre fix kamatozású lakáshitelek között már találhatunk olyat, aminek a teljes költsége alatta marad az inflációnak. De érdemes azt is átszámolnunk, hogy a megtakarításainkat vajon megfelelő helyen tartjuk-e.

A KSH adatai alapján az infláció – azaz az éves átlagos áremelkedés mértéke – 2021. áprilisában 5,1% volt. Ez jelentősen meghaladta a márciusi 3,7%-os szintet, és még az elemzők által előzetesen várt adatnál is valamelyest magasabb. Ezzel az 5%-ot meghaladó értékkel az infláció 8 éves csúcsot döntött meg. A drágulás ütemének növekedése nem érte váratlanul az elemzőket, mindenki az áremelkedés gyorsulását várta, ugyanakkor az elemzői várakozás egy kicsivel a tényleges áremelkedés alatt volt.

Az infláció önmagában az áremelkedés mértékét mutatja, érdemes azonban más piaci hozamokat, kamatokat is megvizsgálni az infláció tükrében:

  • Már a legbiztonságosabb lakáshiteleknél is negatív a reálkamat, reálhozam
  • Mégsem annyira jó választás a Magyar Állampapír Plusz?

Nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy egy hitelt, megtakarítást több évre választunk, ezt csak fenntartásokkal szabad összevetni az inflációval, ami egy évre érvényes adat.

Hirdetés

Hirdetés

Fix kamatozású lakáshitel már infláció alatti THM mellett!

A hiteleknél a reálkamat – a hitelkamat csökkentve az infláció mértékével – azt mutatja meg, hogy mennyire kedvező feltételek mellett juthatunk hitelhez. A negatív reálkamat azt jelenti, hogy az áremelkedés meghaladja a kölcsön kamatát. (Ha most elköltjük a kölcsönt, akkor egy év múlva a kamatokkal növelt összegből sem tudnánk megvenni a jelenleg elérhető árumennyiséget.)

Egy 15 millió Ft összegű lakáshitel THM értékének alakulása 2021. áprilisi infláció fényében

Jelenleg már a 20 éves futamidejű, fix kamatozású – a bank egyáltalán nem változtathatja meg a kölcsön kamatát – lakáskölcsönök THM értéke sem éri el az áprilisi inflációt. Sőt, az éves költségek 0,73 százalékponttal az infláció alatt vannak. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb 5 éves kamatperiódusú lakáskölcsön THM értéke mindössze fele az 5,10 százalékos áprilisi inflációnak.

Csak érdekességképpen: utoljára 2012. decemberében, több mint 8 éve volt ilyen mértékű a drágulás. 2012 telén azonban a lakáshitelkamatok egészen más képet mutattak. 2012. novemberében 9-11 százalékos induló kamattal lehetett lakáshitelt felvenni, szemben a jelenlegi 3-5 százalékos kamatokkal. (Természetesen nem minden az infláció, most teljesen más piaci környezetről beszélhetünk. Inkább a jelenlegi, igen kedvező hitelkamatokat mutatja nagyon jól ez az összehasonlítás.)
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A Magyar Állampapír Plusz 4,95%-os átlagos hozamát meghaladta az infláció

Az elmúlt hónapok, évek sikersztorija – legalábbis megtakarítási vonalon – a Magyar állampapír Plusz (MÁP Plusz) lakossági kötvény volt. Az állampapír 5 éves futamidejű, a kamata fix, ugyanakkor lépcsőzetesen emelkedő. Ha végig megtartjuk a papírt, akkor az elérhető éves átlagos hozam 4,95% lehet.

Jól látható, hogy a MÁP Pluszon elérhető hozam 0,15 százalékponttal kevesebb, mint az áprilisi infláció. Ugyanakkor vásárolható inflációkövető állampapír is, ez a prémium állampapír. Az 5 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) adott évi kamata az előző évre érvényes infláció mértékénél 1,25 százalékponttal magasabb. Vagyis az infláció mértékétől függetlenül a konstrukció reálhozama mindenképpen 1,25%.

Az áprilisi 5,10 százalékos infláció évi 6,35 százalék kamatot eredményezne a prémium állampapírnál, ami 1,45 százalékponttal magasabb, mint a MÁP Plusz éves hozama. Egyáltalán nincs azonban garancia arra, hogy az infláció ilyen magasan marad, sőt, elemzők már középtávon is az áremelkedés mérséklődését várják.

Hosszabb távon érdemes összevetni az áremelkedést és a hozamokat

Egy több éves megtakarításnál, hosszú futamidejű kölcsönnél nem csak egy adott év reálkamata, reálhozama lehet lényeges. A hitelkamatok és a Magyar Állampapír Plusz hozama ismert, ezért érdemes lehet inkább az inflációs várakozások oldaláról megközelíteni a dolgot.

Tavaly tavasszal az üzemanyagárak igen alacsonyan voltak, emiatt az idén tavasszal szinte borítékolható volt az elmúlt időszakhoz képest magas áremelkedés. A nyári inflációval kapcsolatban komoly a bizonytalanság az elemzők között: még egyáltalán nem egyértelmű, hogy az újrainduló gazdaság, a halasztott kereslet és az esetleges nyersanyag, alkatrész hiányok összességében milyen hatással lesznek az árakra.

Év végére azonban várhatóan csökkeni fog az áremelkedés mértéke, így előreláthatóan a magas áremelkedés nem lesz velünk hosszú évekig. Azonban senki nem sem merne 5 évre – pláne nem 20 évre – biztosat mondani

A Bankmonitor szakértői szerint éppen ezért csak az aktuális helyzet alapján érdemes levonni bizonyos általános érvényű következtetéseket:

  • A lakáshitelek ára roppant kedvező, már a hosszú kamatperiódusú, fix kamatozású kölcsönök kamata is roppant alacsony. Ezt támasztja alá többek között a lakáshitelek THM értékének és az inflációnak az összehasonlítása is.
  • Érdemes lehet hosszú kamatperiódusú kölcsönöket felvenni, ezzel évtizedekre rögzítve a jelenlegi kedvező kamatokat.
  • A megtakarításoknál nem szabad megfeledkezni az inflációt követő állampaírokról sem. Érdemes megosztani a MÁP Plusz és a PMÁP között a pénzét annak, aki az állampapírokban gondolkodik.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés