5+1 tipp a bankkártyás, bankszámlás visszaélések csökkentésére

5+1 tipp a bankkártyás, bankszámlás visszaélések csökkentésére
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-20 Frissítve: 2020-02-21
 

Sokat hallani a bankszámlás, bankkártyás visszaélésekről, amikor adataid felhasználásával mások hozzáférhetnek a pénzedhez. Ezt mind a bankok, mind a kártyatársaságok igyekeznek elkerülni, de te is sokat tehetsz, hogy csökkentsd a visszaélések kockázatát. Mutatunk néhány tippet, amivel elkerülheted a komolyabb anyagi veszteséget.

1. Soha ne add meg bankszámla, bankkártya adataid

Legalábbis egy e-mailes érdeklődésre, felugró weboldalra, vagy SMS-ben érkező kérdésre ne add meg az adataidat akkor sem, ha a weboldal kialakítása hasonlít a bankod, vagy éppen egy hatóság oldalára. A csalók rendszeresen megpróbálják leutánozni egy létező szolgáltató, hatóság weboldalát és annak nevében kérnek el személyes adatokt.

Mindenképpen egyeztess az adott szolgáltatóval, hatósággal, vagy a bankoddal, hogy tényleg ők kérik-e az adatokat, enélkül soha ne adj meg semmilyen információt.

Ha te kezdeményeztél fizetést bankkártyáddal az interneten – online vásároltál -, akkor a tranzakció jóváhagyása előtt mindenképpen olvasd el az apró betűs részeket. Több olvasónk jelezte, hogy a megrendelt akciós szolgáltatást a kedvezményes időszak után nem tudta lemondani, emiatt többször levonták a következő időszak megemelt díját is.

Hirdetés

Hirdetés

2. Ne tartsd egy helyen a bankkártyád és a hozzá tartozó PIN kódot

Ha ellopják, vagy elveszíted kártyádat, akkor még nem dől össze a világ, a PIN kód ismerete nélkül ugyanis nagy összeget nehéz gyorsan leemelni a számládról. Más a helyzet akkor, ha a plasztikhoz tartozó PIN kód is eltűnt a kártyával együtt, ekkor már akár egy automatából is könnyen felvehetik a pénzed.

Egyik olvasónktól hallottunk egy remek tippet: A kártyáddal együtt tarts egy papírcetlit is a pénztárcádban, amire négy szám van felírva. Ha illetéktelen kezekbe kerülne a tárcád, akkor valószínűleg először ezt a számkombinációt próbálnák ki PIN kódként.

Ha nem tudod megjegyezni a kódot, akkor olyan dolgot tarts a kártyád mellett, amiről eszedbe jut a kódod. Fontos, hogy ez a dolog csak számodra árulja el a helyes PIN kódot, illetékteleneknek ne jelentsen semmit. Emellett több bank már lehetőséget biztosít a PIN kód módosítására, így lecserélheted a bonyolult számsort egy számodra könnyebben megjegyezhetőre.

3. Azonnal jelezd a bankodnak, ha eltűnik a kártyád, gyanús tranzakciót észlelsz a bankszámládon

Ha bankkártyád nem találod, akkor minél előbb jelezd a bank felé a plasztik eltűnését akkor is, ha PIN kódod nem került illetéktelen kezekbe: a kártyáddal visszaélhetnek a PIN kód nélkül is. Amennyiben olyan átutalást, vásárlást tapasztalsz a számládon – bankszámlakivonaton látod, SMS értesítést kaptál -, amelyet nem te kezdeményeztél vedd fel a kapcsolatot a számlavezetőddel minél előbb.

A bejelentést követően ugyanis a bank kivizsgálja a lehetséges visszaélést, addig pedig korlátozhatja a bankkártyád, számlád használatát. Ezt követően már férhet hozzá senki a pénzedhez.

4. Kérj értesítést a bankszámlád, bankkártyád használatáról

Kérhetsz értesítést arról, ha használtad bankkártyád, vagy éppen utaltál a számládról. Ezzel szinte azonnal megtudhatod, ha illetéktelenek hozzáférnének a pénzedhez. Sőt az elutasított tranzakciókról is kaphatsz értesítést, így azt is megtudhatod, ha valaki csak megpróbálta használni a bankkártyádat – mondjuk a pénztárcádban talált PIN kódnak hitt számsor segítségével próbált meg pénzt felvenni -, így a tényleges visszaélés előtt már fel tudod venni a kapcsolatot a bankoddal.

Az értesítéseke kérheted SMS-ben, vagy a mobilalkalmazásodra. Egyáltalán nem mindegy melyik banknál vagy és az sem hogyan kéred az értesítéseket, ugyanis egyes bankok az üzenetekért díjat számíthatnak fel. Van bank, ahol ingyenes ez a szolgáltatás, de akad olyan is, amelyik üzenetenként 20-36 forintot kér.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával megnéztük mennyit kellene fizetnie egy átlagos számlatulajnak akkor, amennyiben szeretne értesítést kapni a tranzakcióiról. Ha az értesítést mobilalkalmazáson keresztül kéri, akkor több bank is teljesen díjmentesen megküldi számára az üzeneteket. Sőt a CIB ECO bankszámla– melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni -, esetében az első két évben valamennyi szolgáltatás és tranzakció teljesen ingyenes lehet.

5. Állíts be számodra megfelelő átutalási és bankkártya limiteket

Korlátozhatod a bankkártyáddal egy összegben felvehető, elvásárolható összeget, sőt azt is, hogy napon belül hányszor legyen használható a plasztik. Ha illetéktelenek kezébe kerülne a kártyád, akkor az maximum a limitösszeg erejéig tudna hozzáférni a pénzedhez. 

Az online vásárlások egyre biztonságosabbak, sok esetben már most külön üzenetben kapott kód megadása is szükséges a tranzakció jóváhagyásához. Ha mégis félsz attól, hogy az interneten keresztül hozzáférnek a számládhoz, akkor külön beállíthatod – akár 0 forintra is – az online vásárlási limited. Így online a bankkártyádon keresztül nem költhetik el a pénzedet.

+1 A Bankok is folyamatosan vizsgálják a gyanús tranzakciókat

Általában a pénzintézetek is folyamatosan vizsgálják a hozzájuk beékező tranzakciókat. Ha gyanús, szokatlan kártyahasználatra bukkannak, akkor felveszik a kapcsolatot a számlatulajdonossal.

Például gyanús lehet, ha olyan országban használod a bankkártyád, ahol nem szoktad, vagy ha rövid időn belül soksor próbálsz meg készpénzt felvenni automatából. Ha a bank gyanús tranzakciót észlel megpróbál felhívni – emiatt is érdemes a helyes telefonszámod megadnod a bankodnak – egyeztetés céljából.

Ha az egyeztetés során minden rendben találtak, akkor nem történik semmi. Viszont visszaélés esetén a bank azonnal letiltja kártyádat, így azzal vásárolni, pénzt felvenni már nem lehet a továbbiakban.

Ha nem ér el a pénzintézet, akkor korlátozhatják a bankkártyád használatát – a limitek lecsökkentésével -, ez igen kellemetlen lehet egy külföldi nyaralás alkalmával. Éppen ezért érdemes lehet a szokásaidtól eltérő kártyahasználatot – például egy egzotikus nyaralást – előre bejelentened bankod felé. Így a pénzintézeted nem fogja gyanúsnak ítélni a vásárlásaid a nyaralás során és a limiteket sem fogja lecsökkenteni.

Amennyiben kíváncsi vagy melyik bank kínál még olcsó, ingyenes értesítési lehetőségeket használd a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát. Ezzel megtudhatod azt is melyik ajánlat lenne számodra a legolcsóbb.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés