6 lépés, amíg megkapod a lakáshitelt

6 lépés, amíg megkapod a lakáshitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-26
 

A mostani lakáspiaci helyzet inkább az eladóknak kedvez: ha egy ingatlan felkapott településen van, valamint reálisan van beárazva, akkor pillanatom alatt lecsapnak rá. Amennyiben hitelből vásárolnál, akkor a foglalót kifizetheted, ám a hitelösszeg folyósításáig még 4-6 hét is eltelhet. Megmutatjuk, mi történik addig, amíg utal a bank, és adunk néhány tippet, amivel gyorsíthatsz kicsit a dolgon.

1. Nézd meg, meddig nyújtózkodhatsz!

Első körben az anyagi lehetőségeidet kell felmérni, vagyis kiszámolni, meddig nyújtózkodhatsz az árat illetően.

Ezekre a kérdésekre kell választ adnod:
– Mekkora önerőt vagy képes előteremteni?
– Mekkora nettó jövedelmet tudsz igazolni, és ez milyen maximális havi hiteltörlesztőt tesz lehetővé számodra?
– Fontos, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan – bank által elfogadott – forgalmi értékének 80%-a lehet legfeljebb a hitel összege.

Ezek alapján kiderülhet, milyen értékű ingatlan fér bele a költségvetésedbe. Már ebben a lépésben használhatod a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, amivel azonnal láthatod, mennyi hitelre vagy jó a bankoknál.

Hirdetés

Hirdetés

2. A hitel kiválasztása

Lehet, hogy meglep a dolog, de a következő lépés a megfelelő lakáshitel felkutatása. (Vagyis megelőzi az ingatlan megtalálását is.) Ehhez remek kiindulási pont a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor, ahol jelenleg 14 bank lakáshitel-ajánlatait hasonlíthatod össze. Mivel a jelzáloghitel összetett termék, számos buktatóval, hasznos lehet szakértő segítségét kérni, aki végigvezet a folyósításig vezető rögös úton. (A lakáshitel kalkulátoron keresztül megadhatod az adataidat, ezt követően 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot egy tanácsadó, aki válaszol a kérdéseidre.)

Ezeket a szempontokat gondold át a hitel kiválasztásakor:
– Mekkora összegre van szükséged?
– Milyen havi hiteltörlesztőt tudsz bevállalni?
– Mennyire szeretnéd bebiztosítani, hogy a havi törlesztőd a jövőben ne változzon?

Ha tudod, hogy a hitelt hamar, 3-5 éven belül vissza fogod fizetni (például azért, mert lejár majd több lakástakarék is), akkor például választhatsz 5 éves kamatperiódusú hitelt, ami olcsóbb a hosszabb időre (10-15 év) fixáltaknál. Ha LTP-ből törlesztenél, akkor a fogyasztóbarát lakáshitelek mellett szóló érv, hogy ezekből előtörlesztési díj nélkül (1% általában) tudsz betörleszteni. De egy sor olyan dolog van még, amit célszerű átgondolnod, akár egy tanácsadó segítségével.

A lakáshitel kalkulátor használata milliókat érhet számodra, hiszen a legkedvezőbb és a legdrágább hitelajánlatok között akár milliós különbségek lehetnek. Ez havi törlesztőben is komoly összeget jelent: egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében – 10 éves kamatperiódus mellett – a havi törlesztő 62.190 Ft és 76.837 Ft is lehet.

Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy megkapod-e a kívánt hitelt, például azért, mert nem egyértelmű, milyen igazolt jövedelmet fogad el esetedben a bank, akkor kérhetsz előminősítést. Így előre megtudhatod, mekkora hitelt hajlandó adni számodra a bank. Az előbírálati igazolás banktól függően 3-6 hónapig érvényes.

3. Az ingatlan lefoglalózása

Ha megtaláltad az ideális ingatlant, akkor következik a szerződéskötés, valamint a foglaló kifizetése. Nagyon fontos, hogy a szerződésnek tartalmaznia kell a kiválasztott bank által megadott tartalmi elemeket! (Néhány bank előszerződést is elfogad, de ez nagyon ritka.)

A következő lépés a hiteligénylés benyújtása, ami egy néhány oldalas dokumentum a személyes adataiddal, az igényelt hitel összegével és futamidejével, a háztartásod havi költségvetésével. Használt ingatlan esetében szükséged lesz még a földhivatalhoz érkeztetett adásvételi szerződésre, valamint egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapra, amin már szerepel széljegyen a tulajdonjogi bejegyzés iránti kérelmed.

4. Értékbecslés

A hitelfolyamat fontos eleme a fedezetként felajánlott ingatlan értékének meghatározása. (Ez azért kulcskérdés, mert ennek 80%-áig hiteleznek legfeljebb a pénzintézetek.) A bankok értékbecslői általában napokon belül időpontot egyeztetnek veled, az elkészült értékbecslés pedig többnyire egy héten belül megérkezik a bankhoz, amiről értesítést kapsz.

Fontos tudnod, hogy az adásvételi szerződésekben szinte mindig szerepel az a mondat, hogy amennyiben a bank nem adja meg a kért hitelösszeget, akkor a vevőnek kötelessége gondoskodni a különbözetről, vagyis elő kell teremtenie a plusz pénzt. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha a jövedelem vagy az ingatlanfedezet értéke nagyon határon mozog, ezért ilyen esetekben célszerű előzetes hitelminősítést kérni.

Közben a bank boszorkánykonyhájában az ügyfélminősítés is gőzerővel zajlik, ennek során ellenőrzik az általad megadott jövedelmi és hitelkérelmi adatokat, ami alapján meghatározza a bank a maximális hiteltörlesztő nagyságát.

5. A hitelszerződés megkötése

Ha minden flottul megy, akkor a bank elkészíti a szerződéstervezetet, amit három napod (naptári, nem munkanap) van áttanulmányozni és átgondolni. Amennyiben mindent rendben találsz, akkor következik az erdők nagy gyásznapja, a szerződés aláírása, ami sok-sok lap kinyomtatásával és aláírásával jár.

Általában ekkor kell igazolni az önerő kifizetését, valamint a lakásbiztosítás megkötését.

6. Megérkezik a hitel

A szerződés aláírását követően – ha minden rendben van – néhány napon belül megérkezik az eladó számlájára a kért hitelösszeg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés