7 500 milliárd forintnyi megtakarítás? Ezért népszerűek a bankbetétek!

7 500 milliárd forintnyi megtakarítás? Ezért népszerűek a bankbetétek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-15
 

A megtakarítások kiválasztása mindenkinek a saját személyes preferenciájától és nem csak a vagyon nagyságától függ. Az elvárt hozam nagysága, a vállalt kockázat mértéke és a pénz hozzáférhetősége alapvetően meghatározza, melyek azok a megtakarítási formák, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek. Az alábbiakban megnézzük, mit is jelentenek ezek a tényezők, és azt is megvizsgáljuk, hogyan viszonyulnak ezekhez a magyar megtakarítók legnépszerűbb megtakarítási formái, az eszközök, amelyekben közel 7 500 milliárd forintot tartanak jelenleg, vagyis a bankbetétek.

A megtakarítások és befektetések világában három tényező mindent meghatároz: a hozam, a kockázat és a likviditás. Hogy mit jelentenek ezek pontosan?

  • A kockázat megmutatja meg, hogy adott idő elteltével milyen tág keretek között mozoghat a megtakarításunk értéke. Nagyon kicsi a kockázat egy bankbetétnél, ahol a lekötési idő lejárta után megkapjuk a bank által ígért kamatot és a lekötött pénzünket is. Ezzel szemben jóval kockázatosabb egy részvénybefektetés, ahol a mai napon befektetett 1 000 forintunk 1 év múlva 1 500-at, de akár 200-at is érhet.
  • A likviditás azt mutatja meg, hogy befektetett pénzünkhöz milyen könnyen juthatunk hozzá. Ha például egy 5 éves futamidejű államkötvényt veszünk, a tőke és hozamgarancia érdekében vállalnunk kell, hogy pénzünkhöz a lejáratig nem nyúlunk, vagyis arról 5 évre lemondunk.
  • A hozam a megtakarítás értékének adott idő alatt elért növekedését (vagy csökkenését) adja meg. Ha az egy évvel ezelőtt befektetett 1 000 forintunk ma 1 300 forintot ér, az azt jelenti, hogy megtakarításunk értéke (nominálisan) 30%-ot emelkedett.

A megtakarítások és befektetések egyik alapszabálya, hogy a fenti három tényező közül nem lehet egyszerre mind kedvező. Ha például egy befektetés könnyen hozzáférhető, és kockázatmentes, akkor nem lehet magas a hozama, és ugyanúgy, ha magas a hozama és likvid is, akkor egészen biztos, hogy magas a kockázati szintje.

Ha olyan befektetést találunk, ami amellett, hogy könnyen hozzáférhető, magas hozamot is ígér, mindezt pedig alacsony kockázat mellett teszi, akkor azzal valami egészen biztosan nincs rendben. A megtakarítások kiválasztásánál tehát legelőször mindenkinek azt kell eldöntenie, melyik az a tényező, amiről hajlandó lemondani azért, hogy a másik (vagy másik kettő) jobban érvényesülhessen.

Hol helyezkednek el a bankbetétek?

A magyar befektetők körében a bankbetétek jelentik a megtakarítások legnépszerűbb formáját. Az MNB adatai szerint 2015 első negyedévében a lakossági megtakarítások 32%-át bankbetétekben tartották, és összegük közel 7 500 milliárd forintot tett ki. A lenti ábrán láthatjuk azt is, hogy a lakosság összességében több pénzt tart értékpapírban, mint bankbetétben, de mivel azt nem tekintjük homogén kategóriának, a betéteké a legnagyobb szelet. Lássuk tehát, hol is helyezkednek el a bankbetétek a fenti tényezők háromszögében!

Kockázat

A bankbetétek a legalacsonyabb kockázati szinttel rendelkező megtakarítási formák közé tartoznak. A bankok a lekötési idő hosszától függően fix kamatokat fizetnek, tehát a lekötés pillanatában tudhatjuk, mennyi pénzünk lesz adott idő elteltével. Egész kicsi eséllyel bekövetkezhet ettől eltérő eset (pl. egy bankcsőd esetén), de a betétesek pénzét a legtöbb esetben betétbiztosítási alapok is 100 ezer eurónak megfelelő összeghatárig védik.

Likviditás

A banki lekötés tehát azoknak a magánszemélyeknek ajánlott, akik nem akarnak kockázatot, és hosszabb időre le tudnak mondani a pénzükhöz való hozzáférés lehetőségéről. Ezért cserébe fizetik a bankok a kamatot, és ezért fordulhat elő az is, hogy ha valaki idő előtt bontja fel a lekötést, akkor egy fillér kamatot sem kap. Természetesen ez ajánlatról ajánlatra változhat, van például olyan bank is, ahol a lekötési idő egy részének eltelte után a kamat bizonyos hányadát kifizethetik.

Hozam (kamat)

A bankbetétek kamata a legtöbb esetben előre rögzített, és nagysága annál magasabb, minél hosszabb időre szól a lekötés. Bank és bank között hatalmas különbségek lehetnek az azonos időtávra fizetett kamatok között, ajánlott ezért a pénz lekötése előtt alaposan utánajárni, hol kaphatjuk a legmagasabb kamatot. Ilyenkor természetesen a banki költségeket is figyelembe kell venni, ezekkel részletesen foglalkozunk cikksorozatunk későbbi részében.

A banki lekötés tehát azoknak a megtakarítóknak ajánlott, akik teljes mértékben elutasítják a kockázatot, és képesek pénzükről hosszabb ideig lemondani. A biztonságért cserébe pedig a magasabb hozamok lehetőségéhez sem ragaszkodnak.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés