7 gyakori kifogás a bankszámlaváltás ellen, ami miatt több tízezer forintot bukhatunk évente

7 gyakori kifogás a bankszámlaváltás ellen, ami miatt több tízezer forintot bukhatunk évente
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-21 Frissítve: 2024-07-22
 

A magyarok jellemzően ragaszkodnak a bankszámlájukhoz, sokszor akkor is, ha drágának tartják, vagy nem szeretik az adott bank szolgáltatásait. Az egyik gyakori érv a bankszámlaváltás ellen az, hogy ott már be vannak állítva a csoportos beszedések és az állandó átutalások, de sokan tartanak attól is, hogy a régi számlán lévő pénz átmozgatása sokba kerül majd. Ellenőriztük, van-e valóságtartalma ezeknek a kifogásoknak.

1. Nem akkora költség a bankszámla, hogy megérje vele foglalkozni

Ez egyike a leggyakoribb félreértéseknek, ám sajnos meg kell cáfolunk. Átlagos használat mellett ugyanis a legolcsóbb és a legdrágább számla éves költsége között csaknem 50 ezer forint a különbség. Mindez úgy, hogy tökéletesen azonos módon használjuk a két számlát. És arról nem beszéltünk, hogy elérhetők már teljesen ingyenes bankszámlák is, amelyeknél nem csak havi díj nincs, de a tranzakcióknak – belföldi forint utalás, csoportos beszedési megbízás, állandó átutalási megbízás -, sőt még a bankkártyának sincs költsége.

Hirdetés

Hirdetés

2. Minden bankszámla egyforma

Nem feltétlenül ugyanaz a bank optimális mindenkinek, a választásnál ezért nagyon fontos előre tisztázni, hogy mire van szükségünk, illetve mit tudunk – vagy akarunk – vállalni az olcsóbb bankolásért cserébe. Ilyen lehet például a számlára érkező rendszeres jövedelem – vagy külső forrásból érkező összeg -, ami sok banknál komoly kedvezményt ér. A CIB ECO bankszámla például két évig ingyenes akkor, ha a számlára minden hónapban az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg érkezik, míg az Unicredit Partner Aktív Zéró Csomagnál 75 ezer Ft-ot, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 csomagnál pedig 400 ezer Ft-ot várnak el ugyanehhez.

Bár pénzérkeztetés vállalása nélkül jelenleg nincs ingyenes bankszámla, ám ebben az esetben is fontos a jó választás, mert éves szinten akár hússzoros is lehet a különbség a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között átlagos használat mellett, ami kb. 47 ezer forintot jelent!

Bankmonitor tipp: mielőtt bankot és számlát váltanál, feltétlenül ellenőrizd, hogy más banktól egyáltalán jobb ajánlatot kapnál-e a személyes bankolási szokásaiddal – Bankszámla kalkulátor.

3. Nem rajtam múlik, hogy mennyit fizetek a számláért

Azt is érdemes előre tisztázni, hogy az olcsó – vagy akár ingyenes – számla érdekében esetleg a bankolási szokásainkon is változtatni kell némileg. Az ingyenes számláknál például a számlamozgásokról nem SMS értesítések, hanem push üzenetek érkeznek a mobilbanki alkalmazásba, de a nem ingyenes számláknál is sokat spórolhatunk ezzel, feltéve persze, hogy az adott banknál technikailag van lehetőség a dologra. Ugyanis nem minden mobilbank támogatja egyelőre ezt a szolgáltatást, így ezeknél nincs alternatívája a darabonként 20 forint körüli összegbe kerülő SMS-eknek. Ha erre azt mondod, hogy mit számít manapság 20-30 forint, akkor ezt gondold át, mert ha az összes számlamozgásról üzenetet kérsz, akkor ez bizony havi több száz SMS is lehet, ami összességében már tetemes költség.

Bankmonitor tipp: ha olyan bankszámlát választasz, ahol az SMS üzenetek kiválthatók a push szolgáltatással, akkor ezzel éves szinten akár több tízezer forintot is megtakaríthatsz. Korábban írtunk arról, hogy mely bankoknál működik a dolog. 

Az egyszerűsített bankváltás folyamata

4. Mindenhol ugyanannyiba kerül az utalás

Az sem mindegy, hogy milyen eszközön bankolunk, hiszen míg például a CIB ECO és a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 csomagnál minden elektronikus csatornán indított utalás ingyenes lehet, a Partner Aktív Zéró Csomagnál kizárólag a mobilalkalmazáson keresztüli tranzakciókért nem kell fizetni. Általánosságban azonban elmondható, hogy a bankfiókból indított utalás minden esetben a legdrágább, míg a mobil- és netbankos utalások díja alacsonyabb.

Hogy szemléltessük a különbséget: 100 ezer forint elutalása bankon kívülre az OTP Smart Számlacsomag esetében bankfiókból 890 forintba kerül, míg netbankból ugyanez 200 forintot kóstál. Hasonló arányokat láthatunk a legtöbb számla esetében, míg az ingyenes csomagoknál általában az elektronikus csatornán – vagy csak a mobilbankon – keresztüli utalás díjmentes.

5. Minden banknál azonos a készpénzfelvétel költsége

Azt sokan tudják, hogy a bankok kötelesek havonta két készpénzfelvételt, maximum 150 ezer forint értékben ingyenesen biztosítani, mégpedig bármely bank ATM-jéből, ám azzal kevesebben vannak tisztában, hogy az egyébként ingyenes csomagokban sincs korlátlan díjmentes pénzfelvétel. Egyes bankok azonban ajánlanak alternatívát, ami általában annyit tesz, hogy amennyiben lemondunk a bármely bank ATM-jéből felvehető 150 ezer forintos lehetőségről, akkor cserébe tőlük nagyobb összeghez juthatunk hozzá. A CIB ECO esetében például havonta egyszer akár 400 ezer forintot is kivehetünk díjmentesen valamelyik CIB automatából, míg a Raiffeisen Prémium 2.0-val akár havi négy alkalommal, egyenként maximum 300 ezer forinthoz is hozzájuthatunk. Ez pedig összegégében már 1,2 millió Ft!

6. Drága áthozni a régi számlán lévő pénzünket

Sokan tartanak attól, hogy a meglévő számlájukon lévő pénzösszeg átmozgatása az új számlára olyan költséget jelent, ami miatt nem éri meg bankot váltani. Itt célszerű ellenőrizni a meglévő számla utalási költségeit, de az biztos, hogy net- vagy mobilbanki utalással jársz majd a legjobban. Már csak azért is, mert az utalási díjaknak mindig van maximális összege, ami netbanki utalásnál körülbelül 6-8 ezer forint, míg bankfióki utalásnál akár 20-50 ezer Ft is lehet.

Láthatod, hogy ez alapján például egy 5 millió forintos, elektronikus csatornán indított utalást akár 6-8 ezer forintból megúszhatsz, miközben átlagos használat mellett a legolcsóbb és a legdrágább számla éves költsége között akár 50 ezer forint is lehet a különbség. De a legjobb, ha ez utóbbit a Bankmonitor bankszámla kalkulátorral te magad számolod ki.

7. Macerás a bankváltás

Sokan azért nem váltanak bankot, mert egyszerűen nincs kedvük, idejük és energiájuk egy bonyolult procedúrához. Ez azonban nem lehet kifogás, ugyanis már hosszú évek óta létezik az egyszerűsített bankváltás intézménye, amikor is a bankok gyakorlatilag mindent elintéznek egymás között.

Neked mindössze annyi a dolgod – vagy dolgotok, ha a számlán többen osztoztok -, hogy kiválasztod az új bankod, ahol számlát nyitsz, egyben meghatalmazod őket, hogy intézzenek el mindent helyetted. Úgy is rendelkezhetsz, hogy a procedúra végén szűnjön meg a régi számla, az azon lévő összeget pedig utalják át az újra. A legjobb az egészben, hogy a régi számláról átvezetésre kerülnek a csoportos beszedési és állandó átutalási megbízások is, így a váltás tényleg zökkenőmentes lehet. Ha minden jól megy, az egész procedúrát lezongorázzák 13 nap alatt.

Hirdetés
Hirdetés