8 dolog, ami miatt verhetetlen jelenleg a Babaváró hitel!

8 dolog, ami miatt verhetetlen jelenleg a Babaváró hitel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-02 Frissítve: 2022-09-05
 

Minél inkább emelkednek a piaci kamatok, úgy lesz mind kedvezőbb a Babaváró hitel a családalapítás előtt álló fiatalok számára. Az alábbiakban összegyűjtöttük a konstrukció 8 legfontosabb előnyét.

1. Kamatmentesség

A Babaváró egyik leglátványosabb pénzügyi előnye egyértelműen az, hogy az igénylést követő első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ami a jelenlegi hitelkamatok mellett rendkívül kedvező havi törlesztőt eredményez. Egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidőre felvett Babaváró hitelnek így kicsivel 46 ezer forint alatt lesz a havi fizetni valója, mégpedig az állami garanciavállalás költségével együtt. Amennyiben pedig az első 5 évben legalább egy gyerek születik, a kamatmentesség akár a futamidő végéig megmaradhat.

2. Költségmentes hitelmoratórium

Az első gyerek megszületését – pontosabban a magzat 12 hetes korát – követően a törlesztést 3 évre fel lehet függeszteni, ami nem jelent plusz költséget, hiszen a hitel kamatmentes, ráadásul az állami kezességvállalási díjat sem kell fizetni ekkor. Amennyiben a hitel igénylésekor a magzat már elmúlt 12 hetes, akkor a hitel azonnal moratóriummal indul, vagyis 3 év múlva szükséges csak megkezdeni a törlesztést. További segítség, hogy a második gyerek érkezésekor a törlesztés ismét 3 évre felfüggeszthető, ha pedig az előző moratórium még nem járt le, akkor a 3 év újraindul.

Hirdetés

Hirdetés

3. Hitelelengedés

Míg az első gyerek megszületése véglegesíti a kamatmentességet, a második gyerek érkezésekor – az újabb hároméves törlesztési moratóriumon túl – elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát, míg a harmadik babánál a teljes fennálló adósságot elengedik. Éppen ezért a legnagyobb pénzügyi előnyt az jelenti, ha a feleség az igényléskor már babát vár, a másik két gyerek pedig úgy születik, hogy egyetlen forintot se kelljen közben törleszteni a kölcsönből.

4. Önerőként történő felhasználás

A Babaváró különlegessége az is, hogy egy vele együtt vagy utána igényelt lakáshitelnél részben vagy egészben önerőként számolnak vele a bankok. Itt arra kell figyelni, hogy amennyiben a Babaváró felvétele és a lakáshitel igénylése között nem telt el 90 nap, akkor a Babaváró 25 százaléka hitelnek, 75 százaléka pedig önerőnek számít, míg 90 nap után a teljes összeggel saját forrásként számol a bank.

Hogy mit is jelent ez? Egy lakáshitel esetében a bank legfeljebb a vételár 80 százalékáig hitelez, a fennmaradó részt önerőként kell előteremteni. Például egy 50 millió forintért megvásárolt lakás esetében ez azt jelenti, hogy legfeljebb 40 millió forintot hitelez a bank, 10 millió forintot pedig a vevőnek kell állnia. Amennyiben legalább 90 nap eltelt a két hitel között, akkor egy 10 millió forint összegű Babaváró éppen fedezi a szükséges önerőt, így akár egyéb megtakarítás nélkül is nyélbe üthető az üzlet. Ha azonban nem telt el 90 nap, akkor 2,5 millió forint hitelnek számít, így a bank maximálisan 37,5 millió forintot (40 millió forint – 2,5 millió forint) fog adni, ezért, ha a teljes Babavárót a vásárlásra fordítjuk, akkor is elő kell még teremtenünk további 2,5 millió forintot.

5. Nem kell hozzá ingatlanfedezet

A Babaváró hitel technikailag leginkább a személyi kölcsönökre hajaz, ugyanis az igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, a bank által elutalt összeg pedig bármire fordítható. Az, hogy nincs szükség ingatlanfedezetre, óriási segítség a fiatal párok számára.

6. Pár napon belül számlán lehet az igényelt összeg

A Babaváró hitel esetében a bankoknak 10 napjuk van a hitelbírálatra, ezt legfeljebb hiánypótlás szükségessége esetén léphetik túl elvileg. Az Erste Bank azonban akár 2 napos bírálatot is vállal akkor, ha az igénylés a Bankmonitoron keresztül érkezik hozzájuk, ami még inkább felgyorsíthatja az ügymenetet. A sikeres bírálatot követően pedig általában pár napon belül meg is érkezik a pénz a házaspár számlájára.

7. Alacsony egyszeri költség

Egy átlagos lakáshitel egyszeri, előzetes költsége több százezer forintra is rúghat ami az értékbecslésből, a közjegyzői okiratba foglalás díjából és a földhivatali ügyintézés illetékéből jön össze, de esetenként az úgynevezett folyósítási díjjal is számolni kell. (Az ingatlan adásvétel során ügyvédi közreműködésre is szükség van, ami az ingatlan vételárának 0,5-3 százaléka, vagyis egy 50 millió forintos lakás vagy ház esetében akár 1,5 millió forint is elmehet csak erre.)

A Babaváró hitel esetében gyakorlatilag nincs egyszeri költség, ugyanis a jogszabály előírásai szerint a bankok nem számolhatnak fel bírálati és folyósítási díjat, közjegyzőre, földhivatali ügyintésre vagy éppen ügyvédi segítségre pedig itt nincs szükség.

8. Több hitel ugyanakkora jövedelemmel

Hitelfelvételkor a lehetőségeinket erősen korlátozza, hogy a bevállalható hiteltörlesztő összege nem haladhatja meg a jövedelmünk 50 százalékát félmillió forint alatti nettó keresetnél, míg efölött 60 százaléknál ránt be az adósságfék. Hitelfelvételkor természetesen számolnak az összes meglévő kölcsön fizetni valójával, sőt, egy meglévő folyószámlahitel-keret 5 százaléka is törlesztőnek minősül.

Mivel a Babaváró hitel alapesetben kamatmentes, ez lényegesen alacsonyabb havi törlesztőt eredményez egy fix kamatú lakáshitelhez vagy éppen személyi kölcsönhöz képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy ugyanakkora jövedelemmel elvileg több Babaváró hitelhez lehet hozzájutni. Igen ám, de a bankok egy része a kamatmentes hiteltörlesztővel (nagyjából 46 ezer forint) kalkulál a JTM-számítás során, míg a többiek azt a havi törlesztőt (ez már 70 ezer forint felett van) veszik alapul, amit akkor kellene fizetni, ha elveszítenénk az állami kamattámogatást. Éppen ezért ezt a szempontot is mindenképpen érdemes figyelembe venni akkor, amikor Babavárót választunk.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés