85 milliárd ingyen forrás KKV-k számára

85 milliárd ingyen forrás KKV-k számára
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-25 Frissítve: 2021-08-11
 

Komoly érdeklődést váltott ki vállalati berkekben a nemrégiben megjelent két, a KKV-k versenyképességét és fejlesztését támogató pályázati felhívás. Nem meglepő, hiszen összesen 85 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amiből továbbra is vissza nem térítendő támogatás formájában juthatnak a cégek finanszírozáshoz. Milyen elképzelések kerülnek támogatásra? Mivel számolhatnak a vállalkozások? Egyáltalán kik az ideális pályázók? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen projekt kaphat támogatást?

A termelési kapacitások bővítését célzó pályázati kiírás keretében a feldolgozóipari tevékenységet fejleszteni kívánó hazai KKV-k termelési kapacitásainak bővítése, a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítása.

Míg a kapacitásbővítő beruházások támogatásánál a KKV-k fejlődését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése szerepel az elsődleges célok között.

A fentiekhez szorosan hozzátartozik, hogy ha megváltozott munkaképességű személy kerül foglalkoztatásra a beruházás révén, akkor az alábbi kiegészítő projektelemek is támogathatóak (azonban maximum 1 millió Ft-ig megváltozott munkaképességű munkavállalónként).

  • A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeit, a minőségi munkavégzés feltételeinek megteremtését segítő eszközök beszerzése.
  • A termelő létesítmények akadálymentesítése, a megváltozott munkaképességű személyek munkakörülményeinek javítását célzó infrastrukturális és ingatlan beruházás és átalakítás.
  • Az akadálymentes munkavégzést szolgáló információs technológiafejlesztés.

Mivel lehet számolni?

Kik az ideális pályázók?

Azok a KKV-k, ahol a pályázó vagy annak 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása, illetve kapcsolt vállalkozása rendelkezik legalább egy lezárt üzleti évvel és a pályázat benyújtását megelőző lezárt üzleti évben az átlagos statisztikai létszáma min. 1 fő volt.

Megengedőbb a kiírás a kapacitásbővítő beruházások támogatásánál, itt ugyanis azok a cégek is megfelelnek, amelyek egy teljes lezárt üzleti évvel még nem rendelkeznek, de projektjük a megjelölt típusú feldolgozóipari tevékenység fejlesztésére irányul.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha a vállalkozás a szabad vállalkozási zóna területén fejleszt, illetve ha tevékenysége feldolgozóipari.

Akadnak azonban kizárt tevékenységek is, többek között

  • az ásványvíz gyártására irányuló tevékenység, a PET palackok vagy előformák gyártására irányuló tevékenység, valamint olyan tevékenység, amelynek eredményeképp létrejövő termék PET palackban kerül forgalomba hozatalra
  • ANNEX listás termékek előállítása, feldolgozása
  • közúti kereskedelmi árufuvarozás (teherszállító jármű vásárlása)

Szakértői segítséget vennél igénybe?

A konkrét elképzelések július 9-étől benyújthatóak, ezért azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az első kiértékelésben már részt szeretnének venni, nem árt igyekezni.

Az optimális pályázati forma és finanszírozási szerkezet elérése, a kapcsolódó pénzügyi, számviteli és jogi kockázatok elkerülése érdekében érdemes professzionális szakmai partnerrel konzultálni az egyes pályázati és egyéb finanszírozási lehetőségek igénybevételéről, a finanszírozási lehetőségek kombinálásáról, a kockázatmentes és megfelelően időzített projektstruktúra kialakításáról.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés