900 ezer magyar készpénzben kapja a fizetését. Ők vehetnek fel lakáshitelt?

900 ezer magyar készpénzben kapja a fizetését. Ők vehetnek fel lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-30
 

Egy tavalyi MNB felmérés szerint a magyar munkavállalók több mint ötöde még mindig készpénzben kapja a fizetését, 5%-uk pedig vegyesen, készpénzben és banki utalással jut hozzá a jövedelméhez. Kapnak ők így lakáshitelt, és ha igen, milyen feltételekkel?

Bármennyire is a technológiai fejlődésről szól a XXI. század, a magyarok ötöde bizony még mindig készpénzben kapja a jövedelmét, de sokan (5%) készpénzben és banki utalással jutnak hozzá a bérükhöz. Ez 4,5 millió magyar munkavállalóval számolva mintegy 900 ezer embert jelent, akik hitelfelvételkor azzal szembesülhetnek, hogy bizony a készpénzben kapott jövedelem a bankok egy részénél nehézséget okoz. Természetesen itt a legálisan szerzett készpénzes jövedelemről beszélünk, mert aki zsebbe kapja a bérét, vagy annak egy részét, az ezt az összeget aligha képes a bank által elfogadható módon igazolni, így nem is hitelezhető.

Először is van egy jó hírünk: A bankok adnak lakáshitelt a készpénzes jövedelemre is, ám az már bankfüggő, hogy éppen milyen feltételeket támasztanak ilyenkor.

  1. Van bank, amelyik meghitelezi a NAV által igazolt készpénzes jövedelmet, és az sem feltétel, hogy legyen az ügyfélnek bankszámlája.
  2. Más pénzintézetek hiteleznek készpénzes jövedelmet, ám elvárják, hogy a leendő adósnak a hiteligénylést megelőző 2-3 hónapban már legyen bankszámlája. Ezt persze bankszámlakivonattal is tudni kell igazolniuk.
  3. Találni olyan pénzintézetet is, amelyik nemcsak egy már meglévő bankszámlához ragaszkodik, hanem ahhoz is, hogy azt a leendő adós aktívan használja. Aktívnak minősül a bankszámla, ha a számlán rendszeres, legalább havi egy ügyfél által kezdeményezett terhelés és legalább havi egy nem bank általi 10 000 Ft-ot elérő jóváírás (jövedelem, egyéb átutalás, készpénzbefizetés) van.

Jól látható tehát, hogy készpénzes jövedelemnél alaposan lecsökken a szóba jöhető bankok száma, így egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb kamatot és THM-et (teljes hiteldíj mutató) kínáló ajánlatot sikerül majd választanod.

Hogy miért fontos ez? A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 10 millió Ft-os – 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel havi törlesztője lehet 62 942 Ft és 83 012 Ft is, ami teljes visszafizetésben csaknem 5 millió Ft-os különbséget jelent összességében.

A készpénzes jövedelmek esetében minden esetben elvárás a NAV jövedelemigazolás, amit személyesen, postai úton és telefonon is beszerezhetsz.

Hirdetés

Hirdetés

Káros mellékhatások

Amennyiben készpénzben kapod a jövedelmed, akkor nem csak az jelenthet pénzügyi hátrányt, hogy leszűkül a szóba jöhető bankok köre, hanem az is, hogy elesel a hitelező banknál vezetett számlára történő jövedelemérkeztetésért cserébe járó kamatkedvezményről is.

Ha valaki ragaszkodik a teljes bankszámlamentességhez, akkor a havi törlesztők befizetése is nehezebb: más bankszámlájáról kell utalnia, a bankfiókban személyesen befizetnie, esetleg postai csekken is rendezheti a hitelt, de ez plusz költséggel jár, nem beszélve arról, hogy így a pénz is lassan érkezik meg a bankhoz. (A bankoknak egy ideje kötelező ingyenes technikai törlesztési számlát nyitniuk a lakáshitelesek számára, ahová be lehet befizetni a hiteltörlesztőket.)

Bankmonitor tipp:

Mivel választhatsz magadnak akár teljesen ingyenes bankszámlát, érdemes ebben gondolkodnod. Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén az ingyenes CIB ECO bankszámlának például nem csak havi díja nincs az első két évben, de a bankközi átutalás, az állandó átutalási megbízás, a csoportos beszedési megbízás és havonta egy alkalommal a készpénzfelvétel a CIB saját ATM-jéből is ingyenes.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés