A 10 millió Ft-os kérdés! Elbukják a Babavárót azok, akik már kaptak csok támogatást?

A 10 millió Ft-os kérdés! Elbukják a Babavárót azok, akik már kaptak csok támogatást?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-28 Frissítve: 2020-01-30
 

Nagyon sok gyermekes vagy gyermeket váró család kérdezi, hogy ha korábban igényeltek már csok-ot, vagy akár csok hitelt, akkor jogosultak-e a Babaváró támogatásra. Jó hírünk van, ugyanis igen! Viszont van azért pár buktató, amivel érdemes előre számolni.

Kezdjük azzal, hogy a csok (családok otthonteremtési kedvezménye) és a fix, maximum 3%-os kamatú csok hitel és a Babaváró támogatás nem zárják ki egymást. Vagyis, aki például használt lakás vagy lakóház vásárlására igényelt 1 430 000 Ft vissza nem térítendő csok-ot, az most bezsebelheti a Babavárót is. Feltéve persze, hogy megfelel a Babaváró személyi feltételeinek, amiről részletesen itt olvashatsz.

A legfontosabb kritériumok:
– kizárólag házasok igényelhetik;
– a pár hölgy tagja nem lehet 18 évesnél fiatalabb, illetve 40 évesnél idősebb;
– nem lehet egyik félnek sem NAV tartozása;
– legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással.

Vagy talán még egyszerűbb, ha használod a Bankmonitor Babaváró Kalkulátorát, amivel percek alatt kiderülhet számotokra, hogy megfeleltek-e a követelményeknek. Itt egyébként lehetőséged van a kalkulációt követően hitelszakértő segítségét kérni, ami azért lehet praktikus, mert az egyes bankok között jelentős különbségek vannak azt illetően, hogy kinek és mennyi Babavárót adnak. Ez például a várandós kismamák esetében lehet kritikus, ugyanis van bank, amelyik teljes egészében elfogadja a Babavárónál a jövedelmüket, de olyan bank is van, ahol bármennyit is keressen a várandós nő, legfeljebb a majdani GYED összegét (jelenleg 149 ezer Ft) veszik figyelembe ebből.

A Babaváró mégiscsak egy hitel, azaz az igazolt jövedelem nagyságán múlik, hogy valaki egyáltalán megkaphatja-e, és ha igen, a teljes 10 milliós összeget, vagy ennél levesebbet. A Babaváró pedig egyetlen alkalommal igényelhető, így ha egy pár egyszer beéri kevesebbel, a 10 millió Ft-hoz képesti különbözetről már végleg lemondhat.

Hirdetés

Hirdetés

Kaphatnak Babavárót, akik már igényeltek csok-ot?

De térjünk vissza az eredeti kérdésünkhöz! A helyzet az, hogy igen, vagyis ha valakinek van már egy, kettő vagy akár több gyermeke – vagy fiatal házasként vállaltak egy vagy több gyermeket -, akkor sem maradnak le a Babaváróról. Viszont ehhez két dolgot mindenképp tudniuk kell az igényléssel és a kamatmentességgel kapcsolatban:
1. Meg kell felelniük a Babaváró személyi feltételeinek.
2. Legalább egy gyermeknek a Babaváró igénylését követően kell megszületnie.

1. példa: egy párnak 2 gyermeke van, használt lakás vásárlására pedig igényeltek 1 430 000 Ft csok támogatás. Ők, ha megfelelnek a személyi feltételeknek, megigényelhetik a Babaváró hitelt, ha pedig 5 éven belül megszületik egy további gyermekük, akkor az a futamidő végéig kamatmentes is marad.

2. példa: egy fiatal házaspár 3 gyermeket vállalt, és újépítésű lakás vásárlására megigényeltek 10 millió Ft csok támogatást. Ők is megigényelhetik ezt követően a Babaváró hitelt, ám a kamatmentességhez és a hitel részbeni vagy teljes elengedéséhez a gyermekeknek ezt követően kell megszületniük. Mégpedig az első gyermeknek 5 éven belül kell érkeznie, pontosabban el kell érnie a magzati 12 hetes kort! Nekik arra kell csak figyelniük, hogy a Babaváró és a csok gyermekvállalási határidők nem esnek egybe. A csok esetében vállalt gyermekre:
– használt és új lakásnál: 1 gyermeknél 4 évet,
– használt és új lakásnál: 2 gyermeknél 8 évet,
– új lakásnál: 3 vagy több gyermeknél 10 évet biztosít a jogszabály. 

Csok hitel+Babaváró hitel?

Természetesen a fix 3%-os kamatú csok hitel és a Babaváró hitel sem zárja ki egymást, ám ebben az esetben nagyon fontos a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem. Például egy 10 millió Ft összegű csok hitel legkedvezőbb havi törlesztője a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor 55 460 Ft, míg a 10 millió Ft-os Babaváró hitel törlesztője 46 ezer Ft, vagyis a kettő együtt 101 460 Ft, amihez minimálisan 203 000 Ft nettó jövedelmet kell tudni igazolni, de inkább többet, mert a bankok sokszor a jogszabályi lehetőségnél óvatosabban számolnak.

Ráadásul az előbbi számítás csak akkor helyes, ha a bank a Babavárónál a kamatmentes törlesztővel számol, mert ha nem – vannak ilyenek – akkor bizony hiába kell csak 46 ezer Ft-ot fizetni, a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) számításnál mégis 82 500 Ft-os törlesztőt vesznek majd figyelembe. Ez pedig máris azt jelenti, hogy a minimális elvárt nettó jövedelem (55 460 Ft+82 500 Ft) 275 920 Ft lesz.

Ezért aztán kulcsfontosságú a jó bankválasztás még egy ilyen egységesnek tűnő termék esetében is, mint a Babaváró!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés