Betöltés
loading

Gyermeket vállalnánk a CSOK-ért, számoljunk!

„Lakásvásárlás előtt állunk, és szeretnénk élni a családok otthonteremtési kedvezményével. A kérdésünk az, hogy akkor is kaphatunk-e ilyen támogatást, ha még nincs gyermekünk, de már tervezzük a gyermekvállalást?” Egy érdeklődő ezt a kérdést címezte hozzánk, amit szakértőnk meg is válaszol.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A jó hírünk az, hogy nem szükséges a CSOK elnyeréséhez meglévő gyermek vagy gyermekek, a szabályok lehetővé teszik azt is, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárok is igényelhessék a CSOK-ot. Azonban ehhez rögtön azt is hozzá kell tennünk, hogy a megelőlegező CSOK több feltételt is tartalmaz, amit egytől egyig teljesítni kell, hogy az akár 10 millió forintból részesedhessen a kérdező.

De még mielőtt rátérnénk a születendő gyermekekre vonatkozó szabályokra, előtte egy alapszabályt át kell még tekinteni. Eszerint az igénylőknek fiatal házaspárnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a pár egyik tagjának még nem szabad, hogy beöltse a 40. életévét. Csak az igényléskor szükséges a szabálynak megfelelni, utána ez már nem lesz érdekes.

Nézzük a részletszabályokat, amit lényeges megjegyezni. A legfontosabb, hogy a CSOK-ot gyermekek után kapjuk meg, minél több gyermeket vállal a házaspár, annál nagyobb összegű vissza nem térítendő állami támogatást fognak kapni. A végtelenségig azonban nem lehet várni a vállalt gyermekek megszületésével, a szabályok bizonyos időt biztosítanak erre:

  • használt és új lakásnál: 1 gyermeknél 4 évet,
  • használt és új lakásnál: 2 gyermeknél 8 évet,
  • új lakásnál: 3 vagy több gyermeknél 10 évet.

Mindebből az következik, hogy használt lakásnál maximum 2 gyermeket vállalhatunk be, míg új lakás esetén 3-at vagy többet. Érdemes megfontoltan cselekedni, mert ha nem sikerül a vállalást teljesíteni, akkor a kapott támogatás egy részét utólag visszakövetelik tőlünk.

Csak egy példa: ha 3 gyermeket vállaltunk új építésű lakásra és 10 millió forint támogatást kaptunk, és az előírt idő alatt csak 2 gyermek született meg, akkor a 2 gyermekre járó 2,6 millió forint feletti részt vissza kell fizetnünk. Ez jelen esetben 7,4 millió forint. És erre még rájön a jegybanki alapkamatnak vagy annak ötszörösének megfelelő büntetőkamat is (folyósítástól számítják a büntetőkamatot).

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor

A szabályok szerint az is problémát jelenthet, ha a házaspár időközben elválik, és az elváláskor a vállalt gyermekszám nem volt meg. Ekkor ugyanúgy járnak el, mintha a gyermek megszületésére vonatkozó határidő lejárt volna és emiatt a támogatás egy részét vissza kell szolgáltatni a büntetőkamattal együtt.

Annyi kedvezmény lehetséges, hogy ha a visszafizetési kötelezettség aránytalanul súlyos terhet jelentene a családnak, akkor méltányossági eljárás keretében részletfizetést lehet kezdeményezni. Sőt, bizonyos megnevezett esetben akár a halasztott teljesítésre, részleges vagy teljes elengedésre is sor kerülhet. Ilyen lehet az az eset, amikor a fiatal házaspár számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a lakás/ház alapterületére vonatkozóan van elvárása az államnak. Minél több gyermekeket vállalunk, annál nagyobb lakást/házat kell megvenni, ami a mai ingatlanárak mellett korántsem egyszerű vállalkozás. Az némi segítséget jelenthet, hogy új építésű ingatlannál és 3 gyermek bevállalásakor a 10 millió forintos támogatás mellett 10 millió forintos kedvezményes (fix 3%-os kamatú) lakáshitelt is igényelhetünk.

Lényeges elem, hogy ha megelőlegező CSOK-ot veszünk igénybe, és még hitelre is szükségünk lesz a vásárláshoz, akkor a bank nem fogja önerőként elfogadni a vissza nem térítendő állami támogatást (meglévő gyermeknél ez a helyzet). Ezért elengedhetetlen a legalább 20%-os önerő külön előteremtése, viszont legalább a CSOK mértékével csökkentett összegű hitelre lesz csak szükségünk.

Végül, de nem utolsó sorban kiemelnénk, hogy a megvásárolt/felépített ingatlanra az állam elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be, méghozzá a CSOK-os szerződés megkötésétől számított 10 évre. Emellett azt is elvárják, hogy a megvásárolt ingatlanban életvitelszerűen lakjunk az időszak végéig. Magyarul, nem lehet olyan ingatlanra CSOK-ot kapni, amit valaki befektetési céllal vásárolna.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

Blogajánló
  • alapblog Globalizált termelés

    A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.