Betöltés

Gyermeket vállalnánk a CSOK-ért, számoljunk!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-02

„Lakásvásárlás előtt állunk, és szeretnénk élni a családok otthonteremtési kedvezményével. A kérdésünk az, hogy akkor is kaphatunk-e ilyen támogatást, ha még nincs gyermekünk, de már tervezzük a gyermekvállalást?” Egy érdeklődő ezt a kérdést címezte hozzánk, amit szakértőnk meg is válaszol.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A jó hírünk az, hogy nem szükséges a CSOK elnyeréséhez meglévő gyermek vagy gyermekek, a szabályok lehetővé teszik azt is, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárok is igényelhessék a CSOK-ot. Azonban ehhez rögtön azt is hozzá kell tennünk, hogy a megelőlegező CSOK több feltételt is tartalmaz, amit egytől egyig teljesítni kell, hogy az akár 10 millió forintból részesedhessen a kérdező.

De még mielőtt rátérnénk a születendő gyermekekre vonatkozó szabályokra, előtte egy alapszabályt át kell még tekinteni. Eszerint az igénylőknek fiatal házaspárnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a pár egyik tagjának még nem szabad, hogy beöltse a 40. életévét. Csak az igényléskor szükséges a szabálynak megfelelni, utána ez már nem lesz érdekes.

Nézzük a részletszabályokat, amit lényeges megjegyezni. A legfontosabb, hogy a CSOK-ot gyermekek után kapjuk meg, minél több gyermeket vállal a házaspár, annál nagyobb összegű vissza nem térítendő állami támogatást fognak kapni. A végtelenségig azonban nem lehet várni a vállalt gyermekek megszületésével, a szabályok bizonyos időt biztosítanak erre:

 • használt és új lakásnál: 1 gyermeknél 4 évet,
 • használt és új lakásnál: 2 gyermeknél 8 évet,
 • új lakásnál: 3 vagy több gyermeknél 10 évet.

Mindebből az következik, hogy használt lakásnál maximum 2 gyermeket vállalhatunk be, míg új lakás esetén 3-at vagy többet. Érdemes megfontoltan cselekedni, mert ha nem sikerül a vállalást teljesíteni, akkor a kapott támogatás egy részét utólag visszakövetelik tőlünk.

Csak egy példa: ha 3 gyermeket vállaltunk új építésű lakásra és 10 millió forint támogatást kaptunk, és az előírt idő alatt csak 2 gyermek született meg, akkor a 2 gyermekre járó 2,6 millió forint feletti részt vissza kell fizetnünk. Ez jelen esetben 7,4 millió forint. És erre még rájön a jegybanki alapkamatnak vagy annak ötszörösének megfelelő büntetőkamat is (folyósítástól számítják a büntetőkamatot).

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A szabályok szerint az is problémát jelenthet, ha a házaspár időközben elválik, és az elváláskor a vállalt gyermekszám nem volt meg. Ekkor ugyanúgy járnak el, mintha a gyermek megszületésére vonatkozó határidő lejárt volna és emiatt a támogatás egy részét vissza kell szolgáltatni a büntetőkamattal együtt.

Annyi kedvezmény lehetséges, hogy ha a visszafizetési kötelezettség aránytalanul súlyos terhet jelentene a családnak, akkor méltányossági eljárás keretében részletfizetést lehet kezdeményezni. Sőt, bizonyos megnevezett esetben akár a halasztott teljesítésre, részleges vagy teljes elengedésre is sor kerülhet. Ilyen lehet az az eset, amikor a fiatal házaspár számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a lakás/ház alapterületére vonatkozóan van elvárása az államnak. Minél több gyermekeket vállalunk, annál nagyobb lakást/házat kell megvenni, ami a mai ingatlanárak mellett korántsem egyszerű vállalkozás. Az némi segítséget jelenthet, hogy új építésű ingatlannál és 3 gyermek bevállalásakor a 10 millió forintos támogatás mellett 10 millió forintos kedvezményes (fix 3%-os kamatú) lakáshitelt is igényelhetünk.

Lényeges elem, hogy ha megelőlegező CSOK-ot veszünk igénybe, és még hitelre is szükségünk lesz a vásárláshoz, akkor a bank nem fogja önerőként elfogadni a vissza nem térítendő állami támogatást (meglévő gyermeknél ez a helyzet). Ezért elengedhetetlen a legalább 20%-os önerő külön előteremtése, viszont legalább a CSOK mértékével csökkentett összegű hitelre lesz csak szükségünk.

Végül, de nem utolsó sorban kiemelnénk, hogy a megvásárolt/felépített ingatlanra az állam elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be, méghozzá a CSOK-os szerződés megkötésétől számított 10 évre. Emellett azt is elvárják, hogy a megvásárolt ingatlanban életvitelszerűen lakjunk az időszak végéig. Magyarul, nem lehet olyan ingatlanra CSOK-ot kapni, amit valaki befektetési céllal vásárolna.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.