Betöltés

Gyermeket vállalnánk a CSOK-ért, számoljunk!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-02

„Lakásvásárlás előtt állunk, és szeretnénk élni a családok otthonteremtési kedvezményével. A kérdésünk az, hogy akkor is kaphatunk-e ilyen támogatást, ha még nincs gyermekünk, de már tervezzük a gyermekvállalást?” Egy érdeklődő ezt a kérdést címezte hozzánk, amit szakértőnk meg is válaszol.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A jó hírünk az, hogy nem szükséges a CSOK elnyeréséhez meglévő gyermek vagy gyermekek, a szabályok lehetővé teszik azt is, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárok is igényelhessék a CSOK-ot. Azonban ehhez rögtön azt is hozzá kell tennünk, hogy a megelőlegező CSOK több feltételt is tartalmaz, amit egytől egyig teljesítni kell, hogy az akár 10 millió forintból részesedhessen a kérdező.

De még mielőtt rátérnénk a születendő gyermekekre vonatkozó szabályokra, előtte egy alapszabályt át kell még tekinteni. Eszerint az igénylőknek fiatal házaspárnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a pár egyik tagjának még nem szabad, hogy beöltse a 40. életévét. Csak az igényléskor szükséges a szabálynak megfelelni, utána ez már nem lesz érdekes.

Nézzük a részletszabályokat, amit lényeges megjegyezni. A legfontosabb, hogy a CSOK-ot gyermekek után kapjuk meg, minél több gyermeket vállal a házaspár, annál nagyobb összegű vissza nem térítendő állami támogatást fognak kapni. A végtelenségig azonban nem lehet várni a vállalt gyermekek megszületésével, a szabályok bizonyos időt biztosítanak erre:

 • használt és új lakásnál: 1 gyermeknél 4 évet,
 • használt és új lakásnál: 2 gyermeknél 8 évet,
 • új lakásnál: 3 vagy több gyermeknél 10 évet.

Mindebből az következik, hogy használt lakásnál maximum 2 gyermeket vállalhatunk be, míg új lakás esetén 3-at vagy többet. Érdemes megfontoltan cselekedni, mert ha nem sikerül a vállalást teljesíteni, akkor a kapott támogatás egy részét utólag visszakövetelik tőlünk.

Csak egy példa: ha 3 gyermeket vállaltunk új építésű lakásra és 10 millió forint támogatást kaptunk, és az előírt idő alatt csak 2 gyermek született meg, akkor a 2 gyermekre járó 2,6 millió forint feletti részt vissza kell fizetnünk. Ez jelen esetben 7,4 millió forint. És erre még rájön a jegybanki alapkamatnak vagy annak ötszörösének megfelelő büntetőkamat is (folyósítástól számítják a büntetőkamatot).

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A szabályok szerint az is problémát jelenthet, ha a házaspár időközben elválik, és az elváláskor a vállalt gyermekszám nem volt meg. Ekkor ugyanúgy járnak el, mintha a gyermek megszületésére vonatkozó határidő lejárt volna és emiatt a támogatás egy részét vissza kell szolgáltatni a büntetőkamattal együtt.

Annyi kedvezmény lehetséges, hogy ha a visszafizetési kötelezettség aránytalanul súlyos terhet jelentene a családnak, akkor méltányossági eljárás keretében részletfizetést lehet kezdeményezni. Sőt, bizonyos megnevezett esetben akár a halasztott teljesítésre, részleges vagy teljes elengedésre is sor kerülhet. Ilyen lehet az az eset, amikor a fiatal házaspár számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a lakás/ház alapterületére vonatkozóan van elvárása az államnak. Minél több gyermekeket vállalunk, annál nagyobb lakást/házat kell megvenni, ami a mai ingatlanárak mellett korántsem egyszerű vállalkozás. Az némi segítséget jelenthet, hogy új építésű ingatlannál és 3 gyermek bevállalásakor a 10 millió forintos támogatás mellett 10 millió forintos kedvezményes (fix 3%-os kamatú) lakáshitelt is igényelhetünk.

Lényeges elem, hogy ha megelőlegező CSOK-ot veszünk igénybe, és még hitelre is szükségünk lesz a vásárláshoz, akkor a bank nem fogja önerőként elfogadni a vissza nem térítendő állami támogatást (meglévő gyermeknél ez a helyzet). Ezért elengedhetetlen a legalább 20%-os önerő külön előteremtése, viszont legalább a CSOK mértékével csökkentett összegű hitelre lesz csak szükségünk.

Végül, de nem utolsó sorban kiemelnénk, hogy a megvásárolt/felépített ingatlanra az állam elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be, méghozzá a CSOK-os szerződés megkötésétől számított 10 évre. Emellett azt is elvárják, hogy a megvásárolt ingatlanban életvitelszerűen lakjunk az időszak végéig. Magyarul, nem lehet olyan ingatlanra CSOK-ot kapni, amit valaki befektetési céllal vásárolna.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.