A Babaváró hitel buktatói, visszafizetése – kerüld el a büntetést!

A Babaváró hitel buktatói, visszafizetése – kerüld el a büntetést!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-12
 

Ha családtervezés, gyermekvállalás előtt álltok a pároddal, és fontolgatjátok a Babaváró hitel igénylését, még a tervezési szakaszban érdemes tisztában lenni azokkal a lehetséges buktatókkal, amelyek a támogatás elvesztéséhez vezethetnek. Cikkünkben utánajártunk ezeknek, illetve elkerülésükhöz és a sikeres igényléshez is szolgálunk hasznos tanácsokkal.

A fiatal házasok közkedvelt szabad felhasználású kölcsöne jelen állás szerint 2024. végéig használható ki. Az akár 10 millió forint összegű Babaváró hitel elsősorban a gyermekvállalást tervező (leendő) családok számára lehet ideális, hiszen a babák érkezésével több kedvezmény is kihasználható. Ezekről részletesen kapcsolódó oldalunkon találhatsz információkat. 

Az igénylés előtt ugyanakkor fontos résen lenni, és információkat gyűjteni nem csak a jogosultsági feltételekről, hanem a buktatókról is. Komoly szankciókra számíthatunk ugyanis, amennyiben a kedvezményes hitel valamelyik feltétele nem teljesül.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen esetekben bukhatjuk el az elnyert Babaváró kedvezményeket?

Mint minden támogatott konstrukciónál, a Babaváró hitelnél is számos kritériumnak kell megfelelnünk, ha sikeresen akarjuk zárni az igénylést. Emellett pedig néhány olyan kötelezettséget is vállalnunk kell, amelyeket a futamidő alatt végig teljesítenünk kell, különben ugrik a kedvezmény és jön a büntetés.  

A következő esetekben veszíthetjük el a kedvezményeket:

  • Nem születik baba az igénylést követő 5 éven belül, vagy nem történik örökbefogadás.
  • Az igénylők elválnak a hitel futamideje alatt.
  • A pár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme.
  • A támogatással érintett kiskorú gyermek nem él tovább az igénylőkkel egy háztartásban.

Ha a fentiek közül bármelyik bekövetkezik, akkor a kamattámogatás megszűnik. Ekkor az addig igénybe vett kedvezményt az igénylőknek egy összegben, 120 napon belül vissza kell fizetniük. Ezzel együtt érvényét veszti az 50 ezer forintban maximalizált törlesztőrészlet, hiszen a kölcsön piaci kamatozású, szabadfelhasználású hitellé alakul.

Milyen esetekben mentesülhetünk a szankciók alól? 

Méltányossági esetek és kivételek természetesen vannak, hiszen bármelyik családdal előfordulhat olyan körülmény, ami önhibájukon kívül akadályozza a feltételek teljesítését. 

Ilyen esetek lehetnek például:

  • A gyermekáldás meghiúsulása egészségügyi ok, vagy megváltozott munkaképesség (az egészségi állapot a rehabilitációs szakhatóság határozata alapján legalább 50 százalékos) miatt történik, ekkor az illetékes járási hivatal felmentést adhat a támogatás megszűnése és az igénybe vett kedvezmények visszafizetése alól.
  • A szülők elválnak a gyermek születését követően, akkor az igénybe vett kamatkedvezményt nem kell visszafizetni, de a továbbiakban a hitel piaci kamatozású lesz.
  • Ha a válást megelőzően nem született gyermek, majd valamelyik fél újraházasodik, akkor (a feltételeknek való megfelelés esetén) újraindul a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év. Ez esetben a kedvezmények továbbra is elérhetők a friss házasok számára,
  • Ha tragédia történik és a házaspár valamelyik tagja a Babaváró folyósítását követő 5 éven belül elhalálozik, akkor a kamatmentesség is megmarad és a korábban igénybe vett kedvezményt sem kell visszafizetni.

Mennyit kell visszafizetni a Babaváró után?

A Babaváró hitelért alapesetben csupán évi 0,5 százalékos kezességvállalási díjat kell fizetniük az igénylőknek, hiszen az állam átvállalja a hitel kamatát. Viszont, ha valami miatt elveszítjük a támogatást, akkor nem árt tisztában lenni a visszafizetendő összeg mértékével. Mit jelent ez számokban és mennyi lesz a támogatás elvesztése után fizetendő törlesztőrészlet?

Az Államadósság Kezelő Központ minden hónapban közzéteszi az aktuális referenciamutatót, ami a Babaváró esetében az 5 éves futamidejű állampapírok aukciós hozamától függ. Ez 2023. májusában 9,02 százalék, vagyis ez vonatkozik azokra, akik most igényelnek kamattámogatott hitelt, ez rögzül az ötödik év végéig.

Ha például a házaspár elválik az 5. évben és nem született közös gyermekük, akkor az addig igénybe vett kamatkedvezményt 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetniük. Ez egy 10 millió forintos, 20 évre igényelt Babaváró kölcsön esetén az aktuális referenciamutató alapján jelenleg 5 580 881 forint büntetést jelent. Ezen felül a kölcsön a továbbiakban piaci hitellé alakul át, vagyis a havi törlesztőrészlet a korábbi 45 ezer forintról 111 848 forintra kúszik fel, a kölcsön után pedig összességében 10 525 000 forint helyett 28 276 516 forintot kell kifizetni.

Jó tudni
A megemelkedett törlesztőrészletek és teljes visszafizetendő kapcsán a példa kedvéért azt feltételeztük, hogy az aukciós hozam, így az irányadó kamat változatlan marad, ugyanakkor ez az ötödik évfordulóval negatív és pozitív irányba is elmozdulhat az aktuális gazdasági helyzet függvényében.

A gazdasági környezet az elmúlt időszakban kedvezőtlen irányba változott, ami a piaci hozamok emelkedését támogatta. Emiatt az új igénylésekre érvényes esetleges szankciók is érdemben emelkedtek. Amíg a konstrukció 2019-es indulásakor felvett Babaváró támogatás esetén a visszafizetendő büntetés nem érte el a másfél millió forintot, idén májusban ez az összeg több mint 5 és fél millió forint.

Felelős döntéssel elkerülhetők a Babaváró hitel buktatói

Több milliós is lehet tehát a különbség, ha meghiúsul a Babaváró hitel valamelyik feltétele. Ugyanakkor kellő körültekintéssel a buktatók kockázata jelentősen csökkenthető, ha nem is zárhatók ki teljes bizonyossággal.

Hitelfelvétel előtt ezért érdemes alaposan megismerni mind az igénylési, mind a támogatási feltételeket, az előnyök mellett a hátrányokat és buktatókat is beleértve, majd ez alapján olyan döntést hozni, ami illeszkedik a igényléskori és a reálisan várható élethelyzethez. 

Ha meggyőződtetek róla, hogy ez a konstrukció lesz ideális számotokra, akkor Bankmonitor Babaváró hitel szakértőinek díjmentes segítségét is érdemes igénybe venni, akik rögtön ahhoz a pénzintézethez tudnak irányítani benneteket, ahol a legvalószínűbb számotokra a siker. 

A legtöbben nem is gondolnák, hogy a jogszabályban rögzített feltételeken túl mekkora különbségek vannak a banki hitelbírálatok között. Könnyen lehet, hogy amíg az egyik banknál valami miatt elutasításra kerül az igénylés, addig egy másiknál rögtön zöld utat kaphatunk. Érdemes tehát előzetesen kideríteni, hogy hol érdemes elindulni.

Kalkulálj
Tudd meg, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró hitelre, illetve mekkora összegre számíthattok, és kérd szakértőink segítségét az igénylési folyamat legvégéig!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés