A Babaváró hitel miatt gyorsan összeházasodnátok? Nem biztos, hogy menni fog a dolog!

A Babaváró hitel miatt gyorsan összeházasodnátok? Nem biztos, hogy menni fog a dolog!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-04 Frissítve: 2019-11-29
 

A Babaváró hitel egyik legkönnyebben orvosolható feltétele a házasság. Ha egy fiatal pár gyermeket vár és a Babaváró támogatást is szeretnék megigényelni, akkor a jogszabályi feltételek közül legkönnyebben a családi állapotot lehet teljesíteni, hiszen csak össze kell házasodniuk. De valóban olyan könnyen kivitelezhető ez?

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott hitel. A konstrukció első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszakon belül egy gyermeke születik az igénylőknek, akkor pedig a teljes futamidő alatt nem kell kamatot fizetni. Sőt, a második gyermek születésekor a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást elengedik.

Ennek a támogatásnak igénylésének számos jogszabályi feltétele van, ezek közül az egyik, hogy csak házaspárok élhetnek a lehetőséggel. Sokak szerint ezt a feltétel könnyen orvosolható, ugyanakkor a házasságkötés nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolná az ember.

Először is legalább 30 nappal előre be kell jelenteni a házassági szándékot a település anyakönyvvezetőjénél, amiről jegyzőkönyv készül. (Ez jelenleg hosszabb ideig is eltarthat, hiszen az év végi ünnepek miatt lassulhat az ügyintézés.)  A bejelentést nem lehet elektronikus úton megtenni, mindenképpen személyesen kell intézkednie a párnak. Vagyis, ha a baba várhatóan 30 napon belül megszületik, akkor bizony a házasságkötés már csak a gyermek születése után történhetne meg, azaz ez a gyermek nem számítana a Babaváró hitel szempontjából. Szerencsére a jegyző indokolt esetben eltekinthet a 30 napos várakozási időtől!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen okmányokra lehet szükség házasságkötéshez?

Dokumentáció szempontjából sem olyan egyszerű a helyzet, a személyazonosító okmányok mellett ugyanis mindenképpen szükséges a születési anyakönyvi kivonat bemutatása is. Ha ez nincs meg, akkor kérhetik annak pótlását, ám ez is időbe telik. Amennyiben már bekerült születési anyakönyvi kivonata az EAK rendszerbe (Elektronikus Anyakönyvi rendszer), akkor gyorsabb az eljárás, viszont ha ez még nem történt meg, akkor a születési hely szerinti hivatalnak még meg kell ezt tennie az okmány kiállítása előtt. Az ügyintézés határideje 8 nap.

Jó tudni, hogy információnk szerint a vezetői engedély nem elégséges magához a házasságkötéshez, ahhoz ugyanis olyan személyazonosító okmány kell, amin szerepel az illető állampolgársága is.

Általában egy házasságot jóval hosszabb ideig terveznek, így az időfaktor kevésbé számít, ám ha valaki gyorsan, a Babaváró támogatás miatt szeretne összeházasodni még a baba érkezése előtt, akkor mindenképpen készüljön fel arra, hogy ez nem lesz meg pár nap alatt. Jó hír viszont, hogy a házasságkötés illetékmentes, ez azonban nem jelent teljes ingyenességet, hiszen például a termet ki kell bérelni.

A lenti kalkulátorból megtudható, hogy milyen további feltételeket kell teljesíteni egy Babaváró hitelt igénylő fiatal párnak.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés