A bankszámla választás 6 legfontosabb kérdése

A bankszámla választás 6 legfontosabb kérdése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-10
 

Mi alapján érdemes bankot, bankszámlát választani? Mitől függ, hogy melyik a legjobb bankszámla? Milyen bankkártyát érdemes választani? Hogyan lehet bankot váltani a legegyszerűbben? A Bankmonitor válaszol az utóbbi időben leggyakrabban felmerülő bankszámlavezetést érintő kérdésekre.

Miért jó, ha van bankszámlám? 

Egy bankszámlának rengeteg előnye van. Segítségével számos kényelmi szolgáltatást vehetünk igénybe, ami jelentősen egyszerűsíti az életünket. Nem kell például kígyózó sorokban várakoznunk, hiszen a számláinkat néhány kattintással akár otthonról, akár útközben befizethetjük. Nem okoz problémát, ha éppen nincs nálunk elegendő készpénz, hiszen a bankkártyánk segítségével a legtöbb helyen fizethetünk.  

Mi alapján érdemes bankot, bankszámlát választani? 

A banki szolgáltatásokért senki sem szeret fizetni, érhető módon mindenki a lehető legolcsóbban szeretné a bankolást megúszni. Mégsem szabad csak és kizárólag költség oldalról közelíteni, érdemes egyéb tényezőket is figyelembe venni. A teljesség igénye nélkül, ha csak a legkézenfekvőbbeket nézzük, akkor például

  • a bankszámlavezetésen túl az elektronikus szolgáltatások is figyelmet érdemelnek (minél több dolgot tudunk a netbank, mobilbank segítségével elintézni, annál gördülékenyebben kezelhetjük pénzügyeinket),
  • a megtakarítási, befektetési lehetőségeket se hagyjuk figyelmen kívül, de
  • a bankszámlanyitás szempontjából és az egyéb ügyintézések miatt nem elhanyagolható az sem, hogy milyen széles fiókhálózattal rendelkezik az adott pénzintézet, stb. 

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ, hogy melyik a legjobb bankszámla számomra?

 

Kizárólag bankszámla használati szokásainktól. Más számlacsomag lesz a megfelelő, ha a számlára rendszeresen munkabér érkezik és más, ha csak elvétve történik rajta jóváírás. Más, ha fizetésünket bankkártyával felvesszük és mindent készpénzben fizetünk, és más, ha inkább vásárolunk a plasztikkal és amit lehet, azt átutalással rendezünk. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk szokásainkkal, így biztos, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb bankszámlát.

Milyen bankkártyát érdemes választani?

 

Súlyos tévhit, hogy kizárólag a dombornyomott bankkártyák alkalmasak a netes vásárlásra, illetve hogy ezekhez külföldi utasbiztosítás is automatikusan jár. Pusztán ezért teljesen felesleges ilyen bankkártyát választani. Elektronikus társaik általában olcsóbbak, ugyanakkor készpénzfelvételre, vásárlásra ugyanúgy alkalmasak, mint a dombornyomott kártyák.

Hogyan vehetek fel ingyenesen pénzt a számlámról?

Idehaza abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy havi két alkalommal, 150.000 Ft-os összeghatárig díjmentesen vehetünk fel bankkártyánkkal készpénzt a bankszámlánkról. Ehhez pedig nem kell egyebet tennünk, mint nyilatkozatot tennünk számlavezetőnknél. Amennyiben ez nem elég, úgy akad még néhány olyan bankszámla a bankok kínálatában, amelyeknél a jogszabályin felül további díjmentes lehetőségek érhetőek el. 

Kíváncsi vagy, hogy melyik banknál találsz ilyet? Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy „személyre szabott” ajánlatokat kapsz. 


Hogyan tudok bankot váltani a legegyszerűbben?

 

Egy bankváltáskor számos teendő adódik. Az új számlát meg kell nyitni, ha a régire nincs már szükség, azt be kell záratni. Intézkedni kell jövedelmünk átirányításáról, gondoskodnunk kell csoportos beszedési és állandó átutalási megbízásainkról, hogy azok fennakadások nélkül tudjanak teljesülni. 

Ennek a bonyolult és időigényes folyamatnak a megkönnyítését célozza az egyszerűsített bankváltás. A dolog célja, hogy mindent egy helyen intézhessünk, azaz ne kelljen régi bankunkat külön felkeresnünk. A bankváltást az újonnan választott banknál kell kezdeményeznünk, amely az ügyintézéssel járó terheket hivatott levenni a vállunkról. 

Fontos, hogy az egyszerűsített bankváltás egy lehetőség, a bankváltás banki közreműködés nélkül is kivitelezhető. Megítélésünk szerint a személyes közreműködés (régi bankunknál) elengedhetetlen, mindamellett érdemes kihasználni az egyszerűsített bankváltásban rejlő lehetőségeket.

Hirdetés
Hirdetés