A befektetési alapok 60%-a többet hozott, mint a bankbetét

A befektetési alapok 60%-a többet hozott, mint a bankbetét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-28
 

Az MNB alapkamat csökkentései a befektetési alapok számára is nehezíti a magas hozamok elérését. Nem csalódtak azonban azok, akik a betét helyett alapot választottak: az idei évben a forintban jegyzett alapok közel 60%-a magasabb hozamot ért el, mint egy jó kamatot kínáló bankbetét. Melyek voltak a legjobb alapok, mi bizonyult jó befektetésnek?

Lassan az ötödik hónapba lépünk, így érdemes egy pillantást vetni a befektetéseinkre. Megnéztük kategóriánként mely alapok fértek fel a dobogó legfelső fokára a hozamaik alapján. Az összehasonlítást az elmúlt 12 hónap hozama alapján állítottuk össze, de figyeltük a naptári év elejétől elért hozamokat is (YTD hozam).

Az alapkamat csökkenése óta a
pénzpiaci alapok hozama jelentősen csökkent. Jelenleg csak az éllovas (Generáli Cash) jár épp
4% felett, de az élmezőny hozamai javában ez
alatt találhatóak. A dobogó további fokain Pioneer és az AEGON pénzpiaci alapjai találhatóak (3,57% és 3,48%).

Kötvényalapok teljesítménye meg sem közelítette az elmúlt időszakok két számjegyű hozamát. Viszont a hozamcsökkenéssel az egy számjegyű hozamok is vonzóakká válhattak. A dobogó
felső fokán lévő alap (Aberdeen Magyar Kötvény) 9,44% teljesítményével kitűnik a második és harmadik helyezet ERSTE alapok által teljesített majd 8%-tól.

Az abszolút hozamú alapok megőrizték a magasan két számjegyű hozamokat. Itt is kiemelkedik az első Concorde Rubicon alap teljesítménye a maga 25,47%-ával. A széles körben elérhető alapok közül a Concorde Colombus 15,87%-ot teljesített, míg a dobogó harmadik fokán a Generáli IPO alapja található 14,55%-os hozammal.  

A részvény alapoktól elvárjuk a két számjegyű hozamokat, amiket a legjobban teljesítő alapok  el is értek. A dobogó legfelső fokán álló OTP Klímaváltozás elmúlt egy éves teljesítménye 41,83%. Ne feledjük ez a részvényalap korábban egy elég nagy visszaesést szenvedett el, tehát van még hová emelkednie. Második és harmadik helyen lévő alapok éves hozama 27,58% (Concorde Részvény) és 24,92% (OTP Trend)

alaptabla20140428.jpg

Érdemes az év eleje óta elért hozamokra is egy pillantást vetnünk. A táblázatban szereplő adatokat a az év elején elérhető 3,5%-os bankbetéti kamat időarányos részével (1,08%) hasonlítottuk össze. Fontos ez az érték, hiszen, főként azért választunk egy kockázatosabb eszközt, hogy „megverjük a lekötött betéteket”. 

osszesalap20140428.jpg

Látható, hogy a legtöbb befektetési alap kategóriában az alapok többsége az év eleje óta jobb teljesítményt nyújtott, mint a kockázatmentes hozam. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kockázatos alapoktól elvárható a bankbetéti kamat túlteljesítése. (Azért vállalunk többlet kockázatot, hogy többlet nyereséget érjünk el.) Ezek alapján érdekes, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok között a legnagyobb a felülteljesítők aránya (86%). A részvényalapok „csak” a második legtöbb felülteljesítő alap aránnyal büszkélkedhetnek.  De jól teljesítettek a kötvény és abszolút hozamú alapok is: előbbinek több mint 70%-a, míg utóbbi majd 70%-a teljesítette túl a kockázatmentes hozamot. A tőkevédett és a vegyes óvatos alapoknak is bőven 50%-a volt a kockázatmentes hozam felett! A fenti ábrához még hozzátartozik az is, hogy a pénzpiaci alapok közül egy sem volt 1,08% felett…

Befektetési alapot nem célszerű 3-4 hónapra vásárolni (leszámítva a pénzpiaci alapokat). Mindazonáltal érdekes megnézni, hogy az elmúlt egy évben legjobban teljesítő alapok, milyen teljesítményt értek el az idei évben április 25-ig.  

legjobbalapok20140428.jpg

Azt látjuk tehát, hogy bár csökkennek a korábban igen magas, bőven 10% feletti hozamok, hiszen a befektetési alapokra is hat az alacsonyabb kamatszint, azonban az alapok jelentős része képes bankbetét feletti teljesítményt hozni. Ha jó döntést szeretnél hozni, alaposan tekintsd át az elérhető befektetési alapok körét az alábbi keresőnkkel: 

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés