A brókerbotrányok császára, aki lekörözte Tarsoly Csabát

A brókerbotrányok császára, aki lekörözte Tarsoly Csabát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-08 Frissítve: 2018-07-02
 

A közelmúltban írtunk róla, hogy a Wall Street Farkasa piti kis csaló volt a Buda-Cash és Quaestor botrányokban keletkezett károkhoz képest. Azért szerencsénkre (?) nem magyar brókercég áll a dobogó legfelső fokán… Egy olyan történetet mutatunk be, ahol megtörtént minden… megtörtént a lehetetlen és még egy kicsit több…

Bernard Madoff ügyeskedéseit a Lehmann Brothers csődjével 2008 őszén kezdődött nemzetközi pénzügyi válság sodorta el. Nem volt több tízezer ügyfele, mint a Quaestornak, csupán 4800. Madoff azonban nem az átlagemberek megtakarításaira utazott: megtiszteltetés volt az ügyfelévé válni. A 4800 kliens között olyan neveket találunk mint Steven Spielberg, John Malkovich, Gábor Zsazsa, Larry King, Kevin Bacon… sőt, hogy a pénzügyesek se maradjanak ki: Henry Kaufman, a világ egyik vezető befektetési bankjának, a Salomon Brothers korábbi közgazdásza.

Madoff, a brókerbotrányok császárának címét 65 milliárd USD (mai árfolyamon közel 18.000 milliárd Ft!) ügyfélkár összelapátolásával érte el, ami közel százszorosa a Quaestor botrányban érintett pénznek.

Ki volt Madoff?

Madoff penny részvények kereskedésével kezdte pályafutását 1960-ban. Az apósa segítségével hamar jelentős ügyfélkörre tett szert. Az üzlet olyannyira jól ment Madoff-nak, hogy cége rövid időn belül market maker-ré vált. Az elsők között kezdte el alkalmazni a számítástechnika előnyeit a részvényárfolyamok jegyzésében. Fejlesztését hamarosan a NASDAQ is átvette. A pálya pedig innen megállíthatatlanul szárnyalt. Madoff cége egy bizonyos ponton a legnagyobb forgalmat bonyolította a NASDAQ-on, mely évtizedek óta az USA meghatározó tőzsdéje a New York Stock Exchange (new yorki tőzsde) mellett. Az 1980-as években már a new yorki börze forgalmából is jelentős részt hasított ki, annak mintegy 5%-át tudhatta magáénak.

Az elismerések nem késlekedtek: a részvénykereskedők szövetségének elnökévé választották, a Wall Street Journal szimplán „mesternek” titulálta.

Mit tett Madoff?

A fentiekben bemutatott előélet után Madoff exkluzív szolgáltatást hozott létre. Kizárólag a leggazdagabbak számára vállalta, hogy kezeli a vagyonukat. Celebek, politikusok, alapítványok szabad pénzei, sőt európai bankok kerültek a keze alá.

A módszer:

  • nem ígért túl sokat: csak az amerikai részvénypiac átlagos hozamát nyújtotta (negatív hozamot azonban nem szeretett kimutatni)
  • ha valaki pénzt szeretett volna elvinni, akkor 2-3 napon belül már utalta az összeget
  • nem alacsonyodott le odáig, hogy személyesen is találkozzon az ügyfelekkel, ez külön kiváltság volt, ha megtörtént

A bukta:

Egyes feltételezések szerint az ügyfelek pénzét már a 1990-es években sem fektette be. Kicsit mérsékeltebb megközelítés szerint ez csak a 2000-es évekre igaz. Klasszikus piramis játékot hozott létre: a kifizetéseket mindig a többiek befizetéséből eszközölte. Ez természetesen csak úgy valósulhatott meg, hogy hamisította a számokat. Könyvelési csalást követett el, a kimutatott hozamok egyszerűen nem léteztek csak papíron.

A 2008-as pénzügyi összeomlást követően több ügyfél is egyszerre akart a pénzéhez nyúlni: vagy azért mert szükségük volt rá, vagy azért mert nem bíztak már a pénzügyi piacok császárában… de ez mindegy is. Madoff egy bizonyos ponton nem tudta teljesíteni a kifizetéseket és 4 hónapon belül megbukott. Néhány kétségbeesett kísérletet tett arra, hogy az ügyfél igényeket hitelből teljesítse, de nem kapott már hitelt (különösen azért, mert a nemzetközi hitelpiac is befagyott).

És mégis mit tett az amerikai pénzügyi felügyelet, a SEC?

Ezen a ponton szinte bizonyosan mindenki érzi (és szinte felesleges is leírni), hogy Madoff különlegesen mély politikai kapcsolatokat ápolt Washingtonnal…

Az amerikai felügyelet (SEC) számára az első vészjel 2000 tavaszán érkezett. Harry Markopolo, egy pénzügyi elemző azt a feladatot kapta munkáltatójától, hogy nézze meg, hogyan lehetne lemásolni Madoff sikereit. Markopolo elemzői tevékenysége arra a következtetésre jutott, hogy a Madoff által kimutatott hozamok a valóságban nem létezhetnek, ellentmondanak minden pénzügyi logikának. Így nagy valószínűséggel csalás állhat a háttérben. Madoff ugyanis volt annyira hiú, hogy nem volt hajlandó negatív hozamot kimutatni, nem volt hajlandó elismerni, hogy az árfolyamok negatív mozgása az ő teljesítményét is érintheti…

A SEC megkapta az anyagot. Lehet, hogy el is olvasták… De nem történt semmi. Legalábbis semmi érdemi…

A SEC Madoff tevékenységét az utolsó 10 évben ötször vizsgálta. Ebből egy vizsgálat kifejezetten pilóta játék nyomainak feltárására indult… Érdemi szabálytalanságot nem tárt fel…

150 év büntetés

Madoff egyébként nem adta fel saját magát. Nem jelentett öncsődöt. Egész egyszerűen a business-be bevont családtagok jelentették fel, amikor már elkerülhetetlen volt a vég. (Volt, aki később a családból öngyilkos lett.)
Madoff fénye és glóriája nagyon gyorsan eltűnt. Hónapok alatt minden lejátszódott:

  • 2008 december 11-én letartóztatták
  • 2009 március 10-én megkezdődött a jogi eljárás
  • 2009 június 29-én a bíróság 150 év börtönre ítélte kiegészítve a pénzügyi kártalanítás eleve lehetetlen követelményével

És a sztorinak itt nincs vége: a Bank Medici, egy osztrák bank működésképtelenné vált Madoff áldásos tevékenysége révén, néhány alapítvány összeomlott, vagy az összeomlás szélére került, a hatóságok pedig nagyítóval keresik Madoff vagyonát offshore cégeknél…

Ha valaki bármely ponton hasonlóságot (kiemelkedő hozam, meghamisított kimutatások, sok éves csalárd működés) vél felfedezni a magyar brókerbotrányokkal, akkor az csak a véletlen műve…

Ha többet akarsz tudni a befektetések biztonságáról, akkor olvasd el a Tiszta vizet a pohárba: hol és hogyan érdemes befektetni? című cikkünket.

Ha viszont kockázatmentesen próbára szeretnéd tenni magad, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés