A CSOK 10+10 millió forint szétválasztható?

A CSOK 10+10 millió forint szétválasztható?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-15 Frissítve: 2021-07-01
 

„Feleségemmel vettünk egy lakást 2017 elején, amire felvettük a három gyermek után járó 10 millió forint CSOK támogatást, viszont a hozzá választható 10 millió forintos kedvezményes lakáshitellel nem éltünk. Befektetési céllal vennénk egy újabb lakást, a kérdésünk az, hogy ehhez a CSOK hitelét felhasználhatjuk-e? Kizáró ok az, ha a bejelentett lakcímünk az elsőként megvett lakás marad?” Egy érdeklődő tette fel a kérdését, amire a következőkben szakértőnk válaszol.

Sajnos nem mindig tudunk jó hírrel szolgálni a feltett kérdésekre, és most is erről van szó. A családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK) három gyermek esetében csak ugyanazon ingatlanra lehetett volna igényelni. Mivel az év elején csak a vissza nem térítendő támogatást kérték, a hozzá kapcsolódó hitelt nem, így arra most, egy másik lakás megvásárlásakor már nem jogosultak. Más szóval, nem lehet a CSOK 10+10-et kettéválasztani és több ingatlanra felhasználni.

Más okból sem használhatnák fel a CSOK-ot, ugyanis a lakáscélnak tartósnak kell lennie, az állam nem támogat semmilyen formában olyan vásárlást, ami befektetési célú. A vissza nem térítendő támogatással arra próbálnak megoldást találni, hogy valaki megszerezhesse az első lakását vagy egy jobba-szebbe költözhessen. És nem arra, hogy valaki több ingatlant is meg tudjon vásárolni kedvezményes feltételekkel.

Legyen szó egy kamattámogatott lakáshitelről vagy éppen a CSOK-ról, a szabályok alapján megkövetelik, hogy tartósan ott lakjunk a kiválasztott lakásban. Az ügyfélnek sok éven keresztül bentlakási kötelezettsége van, így az állandó lakcímet is oda kell bejelenteni és a gyakorlatban is ott kell laknia. Ezt a hatóság ellenőrizheti is, így nagyon komolyan kell venni ezt a feltételt.

Abban az esetben, ha valóban befektetési céllal vennének új lakást és azt kiadnák, akkor a kedvezményes hitel helyett normál piaci lakáshitel jöhet csak szóba. Ekkor nem szabják meg, hogy a megvett lakás egyben a lakóhelyünk is legyen. Önerőt viszont ekkor biztosítani kell, mert a lakás árának maximum 80%-át hitelezi meg általában a bank. Pótfedezettel persze ez fentebb emelhető, de akkor is azért minimális önerőre lesz szükség.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés