A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-07
 

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt a lehetőséget is észben tartani, előfordulhat, hogy a pénzügyi előnye ennek a kölcsönnek meghaladja még a vissza nem térítendő támogatáson elérhető „nyereséget” is.

Mennyi CSOK-ra, CSOK hitelre lehetünk jogosultak?

A CSOK támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény) egy a meglévő és vállalt gyermekeink után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás. Összege függ a lakáscéltól – új építésű lakás vásárlás, építés, használt lakás vásárlás …- és a gyermekek számától is.

Hogyan alakul a CSOk támogatás és a CSOK hitel összege hitelcél ás gyermekszám alapján?

A CSOK hitel egy a támogatás mellé igényelhető futamidő végéig fix 3%-os kamatozású kölcsön. A konstrukció igénylésének feltétele, hogy a támogatást is kérje az adós, vagyis meg kell felelnie mindenképpen a CSOK jogszabályi feltételeinek is. Mivel hitelről van szó nem elégséges a jogszabályi elvárásokat teljesíteni, a banknak is hitelképesnek kell minősítenie az igénylőket. Az elérhető maximális hitelösszeg függ a lakáscéltól és a gyermekek számától is.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen esetben lehet nagyobb a pénzügyi előnye a CSOK hitelnek, mint egy támogatásnak?

Az egyértelmű, hogy egy vissza nem térítendő támogatás kedvezőbb, mint egy kölcsön: akkor mégis hogyan mondhatjuk azt, hogy a CSOK hitel pénzügyi előnye nagyobb, mint a támogatásé?

Jól látható, hogy a legtöbb esetben a kölcsön összege jóval meghaladja a támogatásét. Márpedig a nagyobb összegű kölcsönön elérhető kisebb mértékű előny összességében bizony már jelentős lehet. A két támogatási formán elérhető megtakarítást úgy határozhatjuk meg legjobban, ha megnézzük milyen piaci kamatozású lakáshitellel tudnánk helyettesíteni őket.

Példaként vegyünk egy családod két meglévő gyermekkel, a pár használt lakást szeretne vásárolni és azon gondolkodnak érdemes-e támogatásokat is igényelniük a vásárláshoz. Ezt eldöntendő megnézték, hogy milyen feltételek mellett kaphatnának ugyanakkora összegű piaci kamatozású lakáshitelt, CSOK hitelt, és támogatást.

A két gyermekre járó CSOK támogatás és CSOK hitel pénzügyi előnye egy piaci lakáshitellel szemben

A CSOK hitel a futamidő végéig fix kamatozású kölcsön, ezért érdemes egy hasonló piaci lakáshitellel összehasonlítani a konstrukciót, emellett a család a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitellel is összevetette a különböző támogatásokat. A piaci lakáshitelek kiválasztásánál a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkereste a család a számukra legkedvezőbb ajánlatokat.

A fix kamatozású lakáshitellel szemben mindkét támogatási formának közel 2,3 millió forint a pénzügyi előnye. Az is jól látható – természetesen a nagyobb összeg miatt -, hogy a CSOK hitellel elérhető megtakarítás meghaladta még a vissza nem térítendő támogatás pénzügyi előnyét is.

Nem szükséges egyedi banki feltételeket teljesíteni a kedvezményes hitelkamatért

A CSOK hitel igényléséhez teljesíteni kell a családi otthonteremtési kedvezmény jogszabályi feltételeit – jogosultságát mindenki ellenőrizheti a Bankmonitor CSOK Kalkulátorával -, továbbá a banknak hitelképesnek kell minősítenie az adóst. Azonban a kedvezményes 3%-os hitelkamat eléréséhez nem várhat el semmilyen más feltételt a pénzintézet. 

A piaci kamatozású lakáshiteleknél jellemzően a bankok kamatkedvezményt kínálnak különböző feltételek teljesítéséért cserébe: például jövedelem jóváírást várhatnak el a banknál vezetett számlára, vagy épp aktív kártya-, számlahasználatot. Ilyen elvárása egyik banknak sem lehet a szuperolcsó CSOK hitel esetében.

Milyen feltételeket kell teljesíteni a kedvezményes kamatért egy CSOK hitelnél és egy piaci kölcsönnél?

A pénzügyi előnye akkor is 2,3 millió forint a a CSOK hitelnek, amennyiben az adós számos egyedi feltételt vállal – havi jóváírás, aktív számla-, kártyahasználat – azért, hogy a piaci hitelnél kamatkedvezményt kapjon. Ha az adós nem tudja a bank – piaci hitel kamatkedvezményéhez kapcsolódó – elvárásait teljesíteni, akkor a támogatott hitelen elérhető megtakarítás meghaladhatja akár a 3 millió forintot is. Ez előnyös lehet, ha nem szeretné valami miatt a teljes számlaforgalmát a hitelező pénzintézethez terelni.

A jelenleg ingatlanárak mellett elégé gyakori, hogy a CSOK támogatás és CSOK hitel mellé még a vásárlóknak szükségük van piaci kamatozású lakáshitelre, vagy épp Babaváró hitelre is. Ezek összekombinálása egyáltalán nem egyszerű feladat, ugyanis a különböző bankok eltérő hitelminősítési elveket követhetnek a különböző konstrukciók esetében. Éppen ezért érdemes szakérőhöz fordulni, aki segíthet a megfelelő bank kiválasztásában.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés