A CSOK-ra hajtasz? Erre figyelj nagyon, ha már van lakásod!

A CSOK-ra hajtasz? Erre figyelj nagyon, ha már van lakásod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-02 Frissítve: 2021-08-06
 

Nagyon sokan hallottak már valamilyen formában a CSOK-ról, azonban az igénylési feltételekről nagyon eltérő információk ragadnak meg az érdeklődőkben. Tapasztalatunk alapján tipikusan ilyen a meglévő ingatlantulajdon kérdésköre, aminek a részletszabályai nem feltétlenül egyértelműek első látásra. Most tisztába tesszük a dolgokat, hiszen az, hogy van már valamilyen ingatlanunk, még nem jelenti, hogy automatikusan buknánk a 600 ezertől 10 millió forintig terjedő támogatást.

A CSOK esetében valóban vannak az ingatlantulajdonra vonatkozó szabályok, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelent eleve kizáró okot az igénylésnél, mint azt előzetesen sokan gondolják. Egyedül azt kell szem előtt tartani, hogy mekkora tulajdoni hányaddal rendelkeznek az igénylők egyéb ingatlan(ok)ban. Nézzük a legfontosabb ide vonatkozó szabályokat:

  • Szerencsés a helyzet, ha az igénylők új lakás vásárlásra vagy építésre használják fel a támogatást, mert ebben az esetben gyakorlatilag bármennyi ingatlanjuk lehet és a tulajdoni hányad sem számít az egyes ingatlanokban.
  • Nagyobb korláttal a használt lakásvásárlás és a bővítési felhasználás esetén lehet összefutni, ugyanis ebben ekkor az igénylők tulajdoni hányada nem haladhatja meg az 50%-ot egyéb ingatlanban.

Gyakorlatilag az utóbbi esetben sem az számít, hogy az igénylőknek egyenként hány ingatlanban van tulajdona, hanem az a lényeges, hogy a tulajdoni hányaduk ne legyen több mint 50%. Ugyanakkor, ha például az egyik házastárs nevén 50%-ot meghaladó mértékben, vagy netán egy az egyben szerepel egy lakás, akkor már bukták a CSOK-ot.

Fontos, hogy a feltételnek való megfelelést csak az igénylés időpontjában nézik meg, utána már akár változhatnak a tulajdoni arányok is. Amennyiben az igénylésnél az 50%-os kritériumot nem sikerül teljesíteni, megoldásként még szóba jöhet, hogy például az ingatlan felét vagy egészét egyenes ági rokonnak (például nagyszülő, szülő, gyermek) ajándékozzuk (így a 9%-os ajándékozási illeték megúszható).

Jól látszik, hogy nem árt utánajárni a részleteknek, mert könnyen lehet, hogy a mi élethelyzetünkben is igénybe tudjuk venni a támogatást.

Szeretnéd megtudni, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra? A következő kalkulátor segítségével ezt könnyen kiderítheted!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Hirdetés

Hirdetés

A CSOK-kal járó kötöttségeket se felejtsd el!

Bármilyen felhasználási célról is legyen szó, nagyon lényeges szabály, hogy abban a lakásban kell életvitelszerűen lakni, amelyhez a CSOK-ot felhasználtuk. Ezen kívül 10 évig az adott ingatlanban is kell élni, továbbá ez alatt az idő alatt az állam belegyezése nélkül nem terhelhető meg hitellel és nem is adható el a lakást. Vagyis nem számolhatunk azzal, hogy például befektetési célból, albérlőknek való kiadásra vásároljunk egy ingatlant a támogatásból.

Ráadásul, ha valami miatt mégis a 10 éves időszak előtt el kéne adni az ingatlant (például válás), akkor komoly szankciókkal kell számolni, hiszen a teljes támogatást késedelmi kamattal növelve vissza kell fizetni.  Ugyanakkor, hogyha a CSOK-os ingatlant mégis eladnánk, és egy nagyobbra cserélnénk le, akkor át lehet vinni a kedvezményt az újonnan vásárolt lakásba.Viszont ekkor a kincstárnak egy letéti számlájára átmenetileg be kell fizetni a kedvezmény összegét. Ha sikerül az új lakást megszerezni, és a terheket átjegyzik, akkor utána a kincstár visszautalja az összeget.

Arra is számítani kell, hogy ha azt az elmúlt 5 éven belül adtuk el és most CSOK-kal vásárolnánk használt lakást, akkor a vételár összegét szintén be kell forgatni az ingatlanba.

Hirdetés
Hirdetés