A földbe döngölték a Bitcoint – Mit tegyünk befektetőként?

A földbe döngölték a Bitcoint – Mit tegyünk befektetőként?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-18 Frissítve: 2021-07-01
 

Egy hónap leforgása alatt nagyot fordult a világ, a Bitcoin megjárta a mennyet és poklot is, és még nem tudni, hogy az esés meddig folytatódhat. A szakértők közül többen is a buborék kipukkadását vizionálják, így továbbra sem árt vigyázni vele. Mivel sokakat érint a téma, a következő befektetési szemináriumunkon is kitérünk a Bitcoinra.

Érdekelnek a befektetések? Gyere el befektetői szemináriumunkra, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is elmondják véleményüket!

Hullámvasúton érezhették magukat a Bitcoin befektetői az utóbbi egy hónapban. Míg december közepén történelmi csúcsán tartózkodott a kriptopénz és egy Bitcoinért 19 ezer dollárnál is többet kellett adni, addig a cikk írásakor az árfolyam alig 11 ezer dollár felett található. A 40% feletti mínusz óriási, főleg az esés gyorsasága aggaszthat sokakat, hiszen alig két hete is 17 ezernél járt a kriptodeviza árfolyama.

Egyelőre megnyugodtak a kedélyek, de szakértők szerint további lejtmenet is elképzelhető. Elég sok elemző hangoztatja régóta, hogy egy klasszikus pénzügyi buborékkal van dolgunk, ami a tapasztalatok szerint olyan gyors összeomlásra van ítélve, mint amilyen gyorsan felkúszott az árfolyam. Hiszen, a technológia lehet forradalmi, de ki tudja azt alátámasztani, hogy valóban ér egy Bitcoin 10 vagy 20 ezer dollárt?

A véleményt hangoztatók teljesen logikus érve: a legtöbb ember, aki Bitcoint vásárolt, az ezt nem azért tette, mert hitt abban, hogy valamikor a jövőben egy globálisan elfogadott digitális fizetőeszközzé válhat a kriptopénz. Egyszerűen azért vásároltak, mert arra számítottak, hogy az értéke a végtelenségig fog nőni (mánia lett). Nem is tehettek mást, hiszen nagyon nehéz megjósolni, mi lesz a szerepe a Bitcoinnak.

Mivel a kurzus még most is bő tízszerese az egy évvel korábbinak, ezért nem lennénk meglepődve, ha a visszaesés idővel folytatódna. Különösen akkor van ennek nagy esélye, ha több országban is szigorítják a szabályokat a terveknek megfelelően, vagy éppen visszaélésekre-csődökre kerül sor.

Mind a kettőre volt példa a közelmúltban. Kínában például gyakorlatilag teljesen meg akarják szüntetni a Bitcoin kereskedését és bányászatát, míg Dél-Koreában a Bitcoin tőzsdék betiltása is ott van a lehetőségek között. Ez azért nagy probléma, mert a legtöbb Bitcoint Kínában bányásszák, az egyik legnagyobb felvásárlók pedig éppen a koreaiak.

De rátett a tűzre egy lapáttal az is, hogy tegnap bejelentették, a Bitconnect kriptodevizát életre hívó csapat problémákkal szembesült, például a hitezési platformjukat teljesen leállítják, a tőzsdéjükbe pedig próbálnak újra életet lehelni. Még nem tudni mi lesz velük, de a céget többen is azért támadták, mert illegális tevékenységet folytathattak. A Bitconnect árfolyama 80%-kal van ezért alacsonyabban.

Mi az egy hónappal ezelőtt írott cikkünkben felhívtuk a figyelmet a kockázatokra, és úgy látszik a félelmeink beigazolódtak.

A téma aktualitása miatt a soron következő Bankmonitor és Aegon Alapkezelő befektetői szemináriumon is foglalkozunk a Bitcoinnal. Alapvetően arra keressük a választ, hogy milyen befektetéseket éri meg 2018-ban választani és miért kell nagyon óvatosnak lenni a Bitcoinnal?

 

Hirdetés
Hirdetés