A hitelkamatok emelkednek, de mi a helyzet a betéti hozamokkal?

A hitelkamatok emelkednek, de mi a helyzet a betéti hozamokkal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-07
 

Azt már számos helyen olvashattuk, hogy a meglévő és új lakáshitelek kamata is növekedésnek indult az irányadó kamatláb emelése miatt. (A kormány a meglévő kölcsönök kamatemelkedésének átmeneti mérséklésére vezette be a kamatstop intézményét.) Ugyanakkor a pénzpiaci hozamok megtakarításokra gyakorolt hatásáról eddig kevesebb szó esett. Pedig az emelkedő hozamkörnyezet hatással kellene legyen a megtakarítások, így a betétek kamatára is. 

A magas infláció – 2021. novemberében az éves áremelkedés mértéke 7,4 százalék volt – miatt az MNB kamatemelési ciklusba kezdett: az irányadó kamat folyamatosan emelkedett és emelkedik mind a mai napig. Ennek hatására a lakáshitelek kamata emelkedni kezdett. Ez teljesen érthető, hiszen a pénzpiaci hozamok emelkedésével a banki hitelköltségek is növekedtek, ugyanis a pénzintézetek a pénzpiacról szerzik be a kölcsönök összegét.

Joggal merülhet fel a kérdés: mi történik a megtakarítások hozamával? Hiszen a pénzpiaci hozamoknak arra is hatással kell lennie. A Bankmonitor.hu legtöbb olvasója kifejezetten a betéti kamatokra kíváncsi: azok mikor fognak érdemben növekedésnek indulni.

Hirdetés

Hirdetés

Az MNB kimutatása szerint a betéti kamatok emelkedése is megkezdődött már

A jegybank novemberi adatai alapján a betéti kamatok emelkedtek 0,12 százalékponttal a 2021. októberi értékhez. Ha pedig hosszabb távra tekintünk vissza, akkor az emelkedés még szembeötlőbb, a 2021. novemberi átlagos betéti kamatszint ugyanis 0,59 százalékponttal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi érték.

A lakáshitelek drágulásáról lehetett rengeteget hallani, mégis a betéti kamatok emelkedtek nagyobb mértékben, mint a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek THM értéke. Utóbbi esetében ugyanis „csupán” 0,41 százalékpont volt az emelkedés egy év alatt a jegybank kimutatása alapján. (Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy november óta több lépésben számos bank megemelte a lakáshitel kamatokat: jelenleg a legolcsóbb lakáskölcsönök kamata vetekszik a tavaly novemberben még átlagosnak tekinthető THM értékekkel.)

A lakossági betéti kamatok átlagos értékének alakulása

A betéti kamatok tényleges értéke azonban még a növekedés ellenére is igen alacsony: a 0,9 százalékos kamatszint – különösen az infláció fényében – igen kedvezőtlen. A reálkamat – betéti kamat a 2021. novemberében mért inflációval csökkentve – igen alacsony; -6,5%. Ráadásul az idei évben sem várható az éves áremelkedés jelentős csökkenése. A szakértők 5 százalék körüli drágulást várnak, vagyis a betét lejáratát követően a hozamokkal növelt pénz sem érne annyit, mint jelenleg a lekötött összeg.

A betéteknél nominális kamatemelkedés már érzékelhető, viszont a reálhozamok, reálkamatok sajnos még mindig nem emelkednek, sőt…

Ettől függetlenül érdemes lehet megtakarítani, hiszen az otthon tartott pénz értéke a teljes infláció mértékével folyamatosan romlik. Ezt egy befektetésen elért nyereség legalább részben kompenzálhatja.

Nem feltétlenül a betét a megfelelő választás

Számos alternatívája lehet a betéteknek még akkor is, ha kockázatmentest, vagy alacsony kockázatút szeretnénk választani. A korábbi években igen népszerű Magyar Állampapír Plusz éves átlagos hozama 4,95%. Ez a jelenlegi betéti kamatokhoz képest igen jó lehetőségnek tűnik, ugyanakkor a jelenlegi inflációs szinttől elmarad.

A Prémium Magyar Állampapír választásával pedig az infláció feletti hozam garantált. A kérdéses állampapír kamata ugyanis az infláció aktuális értéke felett van egy meghatározott prémiummal. Vagyis a megtakarítás kamata évről évre változhat, ugyanakkor az biztos, hogy a befektetők az éves áremelkedést meghaladó nyereséget érhetnek el.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a pénzpiaci hozamok várhatóan tovább fognak emelkedni és ez hatással lesz a betéti kamatokra is. Vagyis a betéteken elérhető hozam is tovább fog emelkedni várhatóan 2022-ben.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés