A jegybanki alapkamat az önkéntes THM plafon értéke alá csökken

A jegybanki alapkamat az önkéntes THM plafon értéke alá csökken
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-21 Frissítve: 2024-05-22
 

Az MNB mai döntése alapján 2024.05.22-től az alapkamat értéke 7,25% lesz. Ez 50 bázispontos csökkenést jelent. Az irányadó kamatszint a kamatcsökkenési ciklus előtt 18% volt, azóta számos pénzügyi kamat, hozam már magasabban áll a magyar alapkamatnál.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai döntése alapján a jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal csökken. Holnaptól az irányadó kamatszint hazánkban 7,25% lesz. Ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két szélét is hasonló mértékben csökkenti az MNB. A kamatfolyosó aljának tekinthető MNB O/N betét kamata 6,25%, míg a felső szélét jelző O/N fedezett hitel kamata 8,25% lesz 2024. május 22-től.

Hasonlítsuk össze az alapkamatot más a pénzügyek szempontjából fontos kamatszinttel

A jegybanki alapkamat közvetlenül nem sokat jelent az embereknek: a megtakarítások, hitelek kamatát csak nagyon ritka esetben határozza meg az alapkamat. Ugyanakkor nagyon lényeges lehet, hogyan is viszonyul az irányadó kamatszint a számunkra nagyon is lényeges hozamszintekhez.

Milyen kamatot érhetnek el a befektetők?

Az átlagos betéti kamatok érdemben elmaradtak ettől az alapkamattól, a nagyobb bankok standard lekötéseinek kamata még mindig 1% körül van.

A kisebb bankoknál, mint a Gránit Bank, a MagNet Bank, a Cetelem Bank láthatunk értelmezhető betéti kamatokat. A Gránit Bank kamata 3, 6 és 13 hónapos futamidőre is jelenleg 5,5%. (Ez utóbbi az alapkamathoz kötött, mértéke május 22-től lesz 5,5%.) Az MagNet Banknál a 3 hónapos lekötésre fizetett éves kamat 5,76%, míg a Cetelem Bank 8 hónapos futamidőre kínálja a legmagasabb 7,25% kamatot. Ez utóbbi már eléri az alapkamat szintjét.

A nagyobb bankoknál is találni kiemelkedő betéti kamatot, ott azonban jellemzően komoly feltételekhez van kötve a kiemelkedő nyereség. A K&H Bank mix betétje például 180 napra évi 12% kamatot kínál, de ott elvárás, hogy megtakarításunk felét befektetési alapokba tegyük, a magas betéti kamat a másik félre jár. A konstrukció kamata ilyen hosszú futamidő esetén május 25-től csökkenni fog, ezen naptól a 180 napos lekötésre már csak 8% kamat érhető el a K&H kérdéses betétjével.

A lakossági állampapírok közül a változó kamatozású konstrukciók aktuális éves kamata már meghaladja a jegybanki alapkamat mértékét. A bónusz állampapír mindkét sorozata évi 8% feletti kamatot kínál az aktuális negyedévre. (A 2027/N BMÁP aktuális kamata évi 8,37%, míg a 2029/N BMÁP aktuális évesített kamata 8,13%.) A jelenleg vásárolható inflációkövető 2032/J PMÁP állampapír induló éves kamata pedig 7,90%.

Ugyanakkor a fix kamatozású konstrukciók kamata már kisebb az alapkamatnál: a 3 éves FixMÁP éves kamata 7%, az egy éves futamidejű 1MÁP éves kamata pedig 6%. A korábban szuperállampapírnak tartott MÁP Plusz 5 évre vetített éves átlagos hozama pedig 4,95%. Az intézményi állampapír sorozatok (ilyen például a Diszkont Kincstárjegy is) éves referenciahozama elmarad az alapkamattól, futamidőtől függően 6,65-6,79% között mozog.

A többi befektetési típus hozamát már nem érdemes összehasonlítani az alapkamattal, hiszen ott más típusú kockázatok mellett érdemi hozamígéretek, hozamelvárások is lehetnek.

Milyen kamatot kell fizetni a lakossági hitelek után?

A személyi hitelek kamata már érdemben magasabb a jegybanki alapkamatnál, a Bankmonitor kalkulátora szerint jelenleg 3 millió forint fedezetlen kölcsönt 7 éves futamidőre 600 ezer forint nettó jövedelem esetén 11,92-18,61% THM mellett igényelhetünk. (A THM a hitel éves költségét mutatja meg százalékos formában, a kamat mellett egyéb banki díjakat, költségeket is tartalmaz.)

A lakáshiteleknél a helyzet már nem ilyen egyértelmű. Ugyan az új alapkamat már kisebb, mint a januártól a lakáshiteleknél érvényes 7,30 százalékos önkéntes THM plafon, ugyanakkor számos bank kínál az alapkamatnál kedvezőbb THM érték mellett lakáscélú jelzáloghitelt.

20 millió forint, 20 éves futamidejű, legalább 10 évig fix kamatozású lakáshitelt 800 ezer forint nettó jövedelem mellett jelenleg 6,25-7,27% THM mellett kaphatunk. Egyetlen bank ajánlatának THM értéke kedvezőtlenebb a jelenlegi alapkamat értékénél.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Mi várható a jövőben?

Az alapkamat csökkentésének üteme fokozatosan lassult, a jegybank valahol 6,75-7,00% közé várja a fél év végére az irányadó kamatszintet. Tehát itt még várhatunk csökkenést, de a komolyabb mérséklődésen már túl vagyunk.

A hitelek kamatának csökkenése ugyanakkor nem várható az elkövetkező hónapokban. A kölcsönök szempontjából lényeges pénzpiaci hozamszintek csökkenése megállt, sőt némi emelkedést is láthattunk. Márpedig ez rányomta a hitelkamatok alakulására is a bélyegét, egyes bankoknál májusban már emelkedtek a jelzáloghitelkamatok. Vagyis a hiteligénylőknek nem érdemes várnia a további kamatcsökkenésre.

A betéteknél komoly mozgást láthatunk: az a pár kedvező ajánlat sem olyan vonzó, mint korábban. Sőt a napokban is változnak egyes betéti ajánlatok. Itt tehát érdemes gyorsan dönteni, a megtakarítások kamata ugyanis hónapról hónapra érdemben változhat.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés