A jó lakáshitelt be kell betonozni: a válságálló hitelek

A jó lakáshitelt be kell betonozni: a válságálló hitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-23 Frissítve: 2021-10-11
 

Ugyan a várakozások és a városi pletykák szerint az alapkamat még legalább 2 évig ilyen alacsony szinten maradhat, de ha lakáshitelt tervezel felvenni, ennél messzebb kell látnod. 10, 20 évre azonban senki nem lát előre. A teljes futamidőre rögzített kamatokkal azonban fel lehet készülni a csapásra.

A lakáshiteleket általában 10-15-20 évre veszik fel az ügyfelek. A futamidőt több tényező is befolyásolja. Ezek az életkor, az igazolható jövedelem és egyéb meglévő hitelek törlesztőrészlete. Természetesen te sem szeretnéd az idők végezetéig törleszteni a lakáshitelt, ezért a lehető legrövidebb futamidőre törekszel. A másik oldalán áll a bank, ahol pontosan megmondják meddig nyújtózkodhatsz.

Összhangba kell hozni a lehetőségeket az elképzelésekkel.

A lakáshitel piacról eltűntek a deviza hitelek. Kockázattal azonban továbbra is számolni kell. Csak már nem a devizakockázatra, hanem a kamatkockázatra kell figyelni. 1%-os kamatelemelés 5-7% közötti törlesztő részlet emelkedést jelent.

Hirdetés

Hirdetés

A biztonság záloga: egyre több banknál elérhetők a változatlan törlesztők

A teljes futamidő alatti változatlan törlesztő részlet ma már nem irreális elvárás.

2015 első 9 hónapjában a lakáscélú hitelek közel 25 százalékát folyósították 5 éves, vagy ennél hosszabb kamatperiódussal. A Bankmonitor tapasztalata is azt támasztja alá, hogy egyre kelendőbbek a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek. 5 évre rögzített kamatot már szinte minden bank kínál, de ha a tökéletes biztonságra törekszel, akár a teljes futamidőre is bebetonozhatod a törlesztődet.

Hol érhető el ez a lakáshitel?

A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért ugyanazt a hitelösszeget (7 millió forint), ugyanolyan ingatlanértéket (14 millió forint), ugyanakkora jövedelemmel (300 ezer forint), 3 eltérő futamidőre (10, 15 és 20 év) vettük górcső alá. Hol, milyen kondíciókkal juthatsz hozzá a teljes futamidőre rögzített lakáshitelhez?

Kalkulátorunkkal bátran számolhatsz. A keresés finomítására kattintva bármilyen kamatperiódust megnézhetsz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

10 éves futamidő, teljes futamidő alatt változatlan törlesztővel

Itt különbséget kell tennünk a 10 éves kamatperiódus és a teljes futamidőre rögzített kamatú hitelek között. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt ugyanis felvehetjük akár 15, vagy 20 évre is, míg a teljes futamidőre – ez esetben 10 év – rögzített törlesztő részletű hitelt csak 10 évre igényelheted. Amolyan előre csomagolt, doboz termék ez.

A két hitelkonstrukció közötti eltérést legjobban az UniCredit Bank hiteleivel lehet szemléltetni, hiszen itt elérhető a 10 éves kamatperiódus és a teljes futamidő alatt változatlan törlesztő részletű lakáshitel is. 10 éves futamidő esetében ez a két fogalom pontosan lefedi egymást. A konstrukció azonban eltérő, ezért érdemes jól megnézni, hova húzod az x-et az igénylőlapon.

7 millió forint 10 évre, teljes futamidő alatt változatlan törlesztő

A jövedelmed, az ingatlan értéke befolyásolják a törlesztőrészletet. Kalkulátorunkkal pontosan számolhatsz.

Ahogy az fenti ábrán is jól látszik, a fix hitel törlesztője több, mint 5 ezer forinttal alacsonyabb a 10 éves kamatperiódusú hitelénél. Ez a teljes visszafizetésben közel 600 ezer forintot jelent 10 év alatt.

15 éves futamidő, teljes futamidő alatt változatlan törlesztővel

15 éves futamidő választása esetén jelenleg csak két bank jöhet szóba. A havi törlesztőben csupán 2 ezer forint a különbség, ami 15 év távlatában több, mint 400 ezer forintot jelent. A két szereplő között igen szoros a verseny.

7 millió forint 15 évre, teljes futamidő alatt változatlan törlesztőlakashitel-fix-torlesztovel

A jövedelmed, az ingatlan értéke befolyásolják a törlesztőrészletet. Kalkulátorunkkal pontosan számolhatsz.

20 éves futamidő, teljes futamidő alatt változatlan törlesztővel

20 évben gondolkozva kizárólag UniCredit maradt a kosárban.

7 millió forint 20 évre, teljes futamidő alatt változatlan törlesztő

A jövedelmed, az ingatlan értéke befolyásolják a törlesztőrészletet. Kalkulátorunkkal pontosan számolhatsz.

Melyik hitelt válaszd?

Ha a teljes futamidő alatt fix törlesztőt szeretnél, akkor biztos lehetsz benne, hogy minden hónapban fillérre pontosan azonos összeget vonnak le a számládról. Egy előre jól tervezhető kiadás mellett pedig sokkal jobban tudod tervezni egyéb kiadásaidat és a megtakarításaidat is.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés